Hlavní obsah

Umí česky, jeden tu chodil i do školy. Jak "Češi" Fiala a Mayer pomohli Švýcarům k výhře nad Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byli výraznými postavami nedělního českého duelu se Švýcarskem. Ten jeden si připsal dvě asistence, ten druhý zase v bráně předvedl výtečný výkon, po kterém oba mohli stát na vítězné švýcarské straně. Jenže ono to taky mohlo být všechno jinak, protože útočník Kevin Fiala a brankář Robert Mayer mají silné české kořeny a mluví, byť s akcentem, česky. Osud – či spíše život jejich rodičů – je ale nasměroval do země helvétského kříže.

Foto: David Taneček, ČTK

Švýcarský brankář Robert Mayer v zápase proti Česku. Sám přiznává, že v těch duelech je část rodiny rozpolcena, protože pochází z Havířova.

Článek

Riga (Od našeho zpravodaje) - Z Kevina Fialy je už po devíti letech hvězda NHL. Však když coby posila „last minute" dorazil do Rigy, Švýcaři mu uspořádali speciální tiskovou konferenci, což je na hokejových šampionátech tuze výjimečná věc. A už tehdy 26letý útočník říkal: „Zápas s Českem pro mě bude speciální."

Narodil se českým rodičům ve Švýcarsku, protože tu jeho tatínek hrával nižší hokejovou ligu. Sice pravidelně jezdíval za babičkou do Prahy, jenže českým trenérům mládežnických reprezentací nebyl na očích, a tak ho pevně do svých struktur lapili Švýcaři.

Foto: David Taneček, ČTK

Švýcarský útočník Kevin Fiala na tiskové konferenci po příletu na mistrovství světa do Rigy.

„Jestli jsem mohl reprezentovat Česko? Mohl, ale hraju za Švýcarsko a jsem happy," vyprávěl při mistrovství světa 2014 v Minsku, kde se mu povedl unikátní kousek. Ten rok totiž zvládl nastoupit na šampionátech třech věkových kategorií (U18, U20 a seniorském), což je téměř nevídaná věc.

A tak bylo jasné, že ho v NHL čeká velká kariéra.

O místo v nejslavnější soutěži se v Kanadě bil i brankář Robert Mayer. Zůstala mu sice zapovězena, ale v tréninkových kempech Montrealu Canadiens si našel věrné tenisové parťáky Tomáše Plekance a Jaroslava Špačka. Spojovala je totiž čeština, byť ta Mayerova má ostravský nádech.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.

Narodil se v Havířově, když se ale jeho maminka podruhé provdala, přestěhoval se ve čtyřech letech i s bratrem do Švýcarska. Tam začal s hokejem, ovšem ve třetí třídě chtěla maminka, aby do sebe dostal češtinu, a tak ho na rok poslala k tatínkovi do Havířova. Chodil tu na základní školu a jeho spolužákem byl v hokejové třídě třeba Robert Říčka. Díky hodné paní učitelce Hermanové, kterou rád v rozhovorech zmiňuje, češtinu zvládl. Dokonce si přál v Havířově zůstat, ale maminka ho chtěla mít zase ve Švýcarsku.

Ovšem ten rok v Česku nyní 33letému brankáři výrazně pomohl s motivací. „Češi tehdy zrovna vyhráli Nagano a mě hokej začal ještě víc bavit. Miloval jsem Dominika Haška, který byl můj vzor. Pamatuji si, jak Buffalo hrálo finále Stanley Cupu, spal jsem u kamaráda a v noci jsme vstávali na televizní přenosy. Chtěl jsem v Česku zůstat, protože jsem se toužil stát hokejovým profíkem. Byly to nádherné roky," vyprávěl mi na světovém šampionátu v Moskvě 2016. „Jsem ale Švýcar a jsem hrdý. Tam jsem se hokej naučil, všechno, co umím, je hlavně díky švýcarským trenérům."

A tak Mayer i Fiala stáli v neděli na té druhé straně.

Reklama