Kontakt
22.5.2023

Již třicet let poskytuje město Nový Jičín pečovatelskou službu svým občanům. Službu, známou pod názvem ProSenior, město převzalo z Okresního ústavu sociálních služeb v roce 1993. O 9 let později vznikl denní stacionář Domovinka a v roce 2012 nejmladší ze služeb, odlehčovací služba Pohoda.  Kulaté výročí oslavili společně zaměstnanci současní i bývalí za přítomnosti představitelů města a zástupců spolupracujících organizací v pátek 12. května v místní části Žilina. Po oficiální části, která byla zahájena proslovem starosty a vzpomínkami těch, kdo u vzniku pečovatelské služby stáli, následovalo poděkování minulým i současným pracovníkům za jejich vytrvalou a obětavou práci a odpoledne plné zábavy. K tanci a poslechu hrála Moderní cimbálová muzika Poštár a vystřídala je místní kapela Fčil a tu. Přítomní vzpomínali, zpívali a tančili a i přes poměrně chladný večer vydrželi mnozí až do konce.

„Občané by měli vědět o široké síti sociálních služeb a typech péče, kterou mohou obyvatelé města a jeho místních částí využívat, ať už to jsou služby pobytové, terénní či ambulantní. V posledních letech zaznamenaly tyto služby velký rozvoj, a to jak v kvalitě, tak dostupnosti poskytovaných služeb,“ uvedl starosta města Stanislav Kopecký. „Dlouhodobě se také snažíme vytvářet nabídku volnočasových aktivit, abychom podpořili začlenění seniorů do společnosti,“ dodal Kopecký.

Pro obyvatele měst je pomoc sociálních služeb zásadní. „Mnozí z nás představují sendvičovou generaci, kdy se staráme jak o své děti, tak o své rodiče a musíme při svém zaměstnání skloubit péči o děti s péčí o seniory. Právě v takové situaci mohou být velkou pomocí služby ProSenioru. Nejsou to jednoduché situace, život není jednoduchý, ale dostupné možnosti podpory jsou pomocníkem pro zjednodušení či úlevu v péči o naše blízké. Navíc díky nim se daří naše seniory udržet co nejdéle v přirozeném domácím prostředí v okruhu blízkých,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí Daniela Susíková.

Všem pracovníkům sociálních služeb patří velké poděkování za jejich profesionální péči, lidský přístup a osobní nasazení ve službě pro druhé. Poděkování patří rovněž vedení města, které fungování a rozvoj sociálních služeb na území města podporuje.