Analýza: Transformované penzijní fondy peníze nenesou

1610
transformovane_penzijni_fondy
Foto: Pixabay.com

Transformované penzijní fondy peníze nenesou. Klienti penzijních společností, kteří si v nich spoří na penzi a sází na garantovanou jistotu nezáporného zhodnocení, za posledních deset let reálně prodělávají okolo 20 procent.

Zjištění vyplývá z analýzy společnosti Freedom Financial Services. Její výsledky potvrzují to, na co dlouhodobě upozorňují investiční analytici i zástupci samotných penzijních fondů. Totiž, že peníze investované v transformovaných fondech starého penzijního připojištění [PP] nabízejí jen nízké výnosy.

„Klienti transformovaných fondů by měli určitě zvážit, zda se na penzi nezajistit i jinak. Případný převod úspor do účastnických fondů do nového doplňkového penzijního spoření dává smysl nejpozději deset let [někteří analytici hovoří i o sedmi letech, pozn. red.] před důchodem,“ radí produktový manažer Freedom Financial Services Zdeněk Bartoš.

Na předčasný důchod už mohou budoucí generace zapomenout

Vzhledem k tomu, že v transformovaných fondech si stále ale spoří vůbec nejvíce Čechů, je zřejmé, že doporučení nepadají na úrodnou půdu. Ostatně v transformovaných fondech si ke konci loňska stále odkládalo peníze na stáří 2 751 407 účastníků. Jedním z důvodů je i fakt, že náklady penzijních společností na řízení transformovaných fondů jsou při státem regulovaných poplatcích významně nižší než u účastnických penzijních fondů nového doplňkového penzijního spoření [DPS].

Problém přitom není jen v tom, že transformované fondy nepřinášejí atraktivní výnos, ale reálně v nich ztrácí na hodnotě i příspěvek od státu. Z něj při dlouhodobém zhodnocení sebere podstatnou část inflace.

Transformované penzijní fondy přinášejí cca % ročně

Jak vyplývá z analýzy, nejvyšší zhodnocení loni připsala klientům Penzijní společnost Conseq. Vklady klientů loni zhodnotila o 4,4 procenta. Pokud ovšem započítáme inflaci, která v loňském roce podle indexu spotřebitelských cen dosáhla hodnoty 15,1 procenta, tak je celkový reálný výnos tohoto transformovaného fondu za posledních deset let -19,43 procenta. Takové výsledky žádného klienta nepotěší. A to průměrná inflace i v letošním roce pravděpodobně neklesne pod deset procent.

Výnos transformovaných fondů na českém trhu

[Zdroj: Freedom Financial Services]

Reálný celkový výnos všech transformovaných fondů se dlouhodobě pohybuje v záporných hodnotách, jak ukazuje přiložená tabulka.

„Letité úspory klientů tak mizí. Nic na tom nezmění ani chystaná novela zákona o doplňkovém penzijním spoření. Tou chce Ministerstvo financí ČR od příštího roku změnit výši státních příspěvků a motivovat tak účastníky k posílání vyšších měsíčních úložek,“ říká Zdeněk Bartoš.

Ministerstvo financí plánuje nižší příspěvky na penzi

Klienti zůstávající v transformovaných fondech budou podle něj nadále přes nominálně vyšší příspěvky, které budou muset pro dosažení státní podpory posílat, realizovat dlouhodobou ztrátu hodnoty vložených prostředků. Ztrátu nejspíš budou realizovat za poslední roky kvůli výraznému propadu finančních trhů i klienti účastnických penzijních fondů v doplňkovém penzijním spoření. Ztráta ale nebude tak vysoká.

Jsou tu i rozdíly v čerpání předdůchodu

Pro DPS přitom nemluví jen výnos, ale nastavení parametrů starého penzijního připojištění a nového doplňkového penzijního spoření. Jedním z nástrojů DPS je takzvaný předdůchod. Čerpat ho mohou pouze účastníci v doplňkovém penzijním spoření. To je v účastnických penzijních fondech. Nikoli lidé, kteří si spoří v transformovaných fondech PP.

„Výhodou je, že doba pobírání předdůchodu se považuje za dobu vyloučenou a nesnižuje tak osobní vyměřovací základ pro výpočet řádného starobního důchodu. Klient tak může překlenout často nepříjemné období před vznikem nároku na starobní důchod. Aniž by mu ten byl krácen,“ upozorňuje Bartoš.

Předdůchod v penzijním spoření se hodí stále více lidem

Předdůchod podle něj dosud využilo 5 335 osob. Průměrně vyplácená částka u něj činila 13 318 korun měsíčně. Počet lidí s předdůchodem podle něj v budoucnu určitě stoupne. To kvůli tomu, že vláda nejspíš výrazně omezí podmínky pro „předčasný předdůchod od státu“. Stejně jako plánuje prodloužení věku odchodu do penze. Předdůchod tak lidem umožní čerpání úspor z DPS. To až o pět let dříve, než jim vznikne nárok na řádný starobní důchod od státu.

Transformované penzijní fondy už jen těsně před penzí

V transformovaných penzijních fondech přitom nejde o žádné drobné. Češi v nich mají uloženo 463,866 miliardy korun. Nepropadnutí se do záporu u vkladů jim u nich garantuje ze zákona penzijní společnost.

„Tomu ovšem odpovídá i zhodnocení. To se v průměru dlouhodobě pohybuje kolem jednoho procenta. Takovéto zhodnocení v žádném případě nevygeneruje dostatečnou částku na lepší budoucnost v penzi,“ upozorňuje Zdeněk Bartoš a dodává: „V kombinaci s vysokou inflací z minulého roku navíc dochází k reálnému znehodnocení úspor účastníků. A ta za poslední dekádu dosáhla hodnot přes dvacet procent.“

Účastnické penzijní fondy jsou v plusu. U transformovaných se neví

Do transformovaných fondů klienti nevstupují od 30. listopadu 2012. Mají však možnost tyto fondy převést do některého z účastnických fondů DPS. Ty ale nenabízejí jistotu nezáporného zhodnocení. Tedy hodnota majetku se v některých letech propadne i do minusu, při dlouhodobém spoření v letech zisků ale překonají inflaci. DPS navíc nabízí různé investiční strategie, které se dají v čase měnit. Aktuálně si v DPS na penzi odkládá peníze 1 638 767 účastníků.

–DNA–

1 komentář

  1. Zrovna u penzijka by měl stát garantovat přiměřené kladné zhodnocení. Proto zůstávám na transformovaných fondech. Ano, mají nicotný zisk, ale pořád lepší, než riskovat, že tam před důchodem bude ve výsledku nula.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here