Důkaz, že i zvířata mají emoce. Slon chobotem objímá muže, ukazuje dojemné video

Přidat na Seznam.cz

Sloni, největší suchozemská zvířata na planetě, patří k nejemocionálnějším tvorům. Během let výzkumu vědci zjistili, že sloni jsou schopni komplexního myšlení a hlubokého cítění. Ve skutečnosti se citová vazba slonů ke členům rodiny může vyrovnat té naší. A jak dokazuje toto video, občas mohou projevovat city i k lidem.

Sloni umí obejmout, ruce k tomu nepotřebují

Jak vidíte ve videu, za mužem přijde jakoby nic slon. Můžeme jen hádat, zda slon opravdu vycítil potřebu muže obejmout, nebo to udělal jen náhodou. V každém případě je ale dojemné, jak svým chobotem muže objímá a muž mu jeho vřelost oplácí. S největší pravděpodobností se ale o náhodu nejedná, sloni totiž opravdu mají emoce, které navíc dokáží projevit.

Ve volné přírodě je radost emocí, kterou se sloni nestydí projevovat. Vyjadřují své štěstí, když jsou mezi svými blízkými – rodinou a přáteli, ale jediná událost, která rozdmýchává úroveň sloního štěstí, je narození slůněte. Vzrušení několika samic z rodiny nelze potlačit, protože je slyšet řev a ječení během porodu, i po narození nového člena stáda, píše web NATURE.

Ve společnosti slonů není větší lásky než ta mateřská. Mládě je ve srovnání s dospělým tak malé, že chodí pod matkou, která na něj neuvěřitelně pečuje. Matka a dítě zůstávají v neustálém kontaktu. Je snadné pochopit, proč pouto mezi matkou a slůnětem trvá 50 a více let.

Sloni se objímají běžně, občas obejmou i člověka

Když se cítíme na dně a v depresi, někdy potřebujeme jen vřelé objetí od lidí, které milujeme. Zjevně to není jen naše přirozenost dávat a přijímat objetí od jiných lidí. Podle webu Earthbuddies se sloni také objímají, když vidí své kamarády v těžkých časech. Dělají to tak, že si navzájem vkládají své choboty do úst. Dělají to, aby nabídli útěchu těm, kteří se cítí naštvaní nebo smutní. Znamená to, že sloni dokážou rozpoznat pocity ostatních jako lidé. Sloni jsou také známí tím, že nabízejí objetí jiným druhům, včetně jejich ošetřovatele jako symbol soucitu a lásky.

zdroj: Instagram, NATURE, Earthbuddies