Páníček obarvil srst svého psa tak, že vypadá jako skutečný leopard

Přidat na Seznam.cz

Někteří majitelé psů dbají na výcvik, jiní se svým psem často sportují, nebo s ním chodí na přehlídky. Existují ale i tací, kterým obyčejný vzhled jejich miláčka nestačí a rozhodnou se proto jejich srst obarvit. Odborníci ale varují – jedinečný kožich může (nejen) psovi vážně ublížit.

Jedinečný a unikátní kožich

Pes ve videu je s největší pravděpodobností pitbull, tedy plemeno, které má často bílé břicho, jinak je ale jeho srst jednobarevná. Pokud se navíc jedná o čistokrevného psa, je nepravděpodobné, aby se narodil s nějakými skvrnami na srsti, jaké nosí například leopard. Jak ale sami vidíte, jeho chovatel se rozhodl svého psa obarvit, a to i kolem očí, čenichu a na uších.

Odborníci ale varují – pes, ani jiné zvíře, není hračka, kterou si můžeme obarvit kdy se nám zlíbí. Psi důvěřují svým lidským ochráncům, že je udrží v bezpečí, ale některé fotografie a videa mohou lidi povzbudit, aby se svými psími společníky zacházeli, jako by to byli jen předměty ke zdobení. Práce s barvením psích srstí mohou u psů způsobit vážnou alergickou reakci nebo je vystresovat. Některá zvířata mohou dokonce utrpět popáleniny nebo být smrtelně otrávena toxiny, píše web PETA.

Žádné zvíře nemá přirozenou touhu se barvit, propichovat, tetovat, nebo jiným způsobem upravovat tak, aby vyhovovalo estetickým preferencím lidí

V etické debatě kolem barvení psí srsti zaznívají vášnivé hlasy na obou stranách. Psi si ale nemohou vybrat, zda chtějí být fialoví nebo oranžoví nebo zda chtějí mít chlupy tvarované do Lvího krále. Dlouhé hodiny nucené stát na stole pro potěšení majitele jsou kruté a mohou být docela stresující. A samotná barviva by mohla způsobovat agresivitu a problémy s ostatními psy, vytvářet větší psychický stres.

Kůže psa může být také citlivá na další chemikálie používané při barvení srsti, jako je amoniak a peroxid vodíku. A pokud si některý z těchto produktů olíznou ze srsti, mohou skončit na pohotovosti s průjmem a zvracením.

zdroj: Instagram, PETA, Wag Walking