Destino - film, kde se spojili Disney a Dalí

květen

21

2023

Destino - film, kde se spojili Disney a Dalí

| 2023-05-21T07:44:22+00:0021. květen 2023 | #historie#TV#Kino#Disney |

V roce 2003 vydala společnost Disney Studios film Destino, jedinečný krátký animovaný film, který si vysnila absolutně neuvěřitelná dvojice - Walt Disney a slavný surrealista Salvador Dalí.

Jak se tihle dva vůbec potkali?

Ke schůzce a domluvení projektu mělo dojít u Disneyho v roce 1944. Původně se ale setkali na večírku u Jacka Warnera (Warner Bros.) v srpnu téhož roku. Dalí byl Warnerovým hostem během jeho spolupráce na filmu Alfreda Hitchcocka Rozdvojená duše (Spellbound), který Warner produkoval. Navzdory nesporným rozdílům měli vizionáři Dalí a Disney mnoho společného. Kromě působivých knírů oba začali kreslit už v raném věku. Oba se stali inovativními propagátory s neomezenou fantazií, která stírá hranice mezi sny a realitou.


Salvador Dalí a Walt Disney na pláži ve Španělsku, 1957

Dokončení filmu Destino trvalo pět desetiletí

Věřte tomu nebo ne, ale dokončení animovaného filmu, který má pouhých šest minut a 40 sekund, trvalo přibližně 50 let. 

Dalí a Disney tedy přišli se společným nápadem vytvořit společný krátký film. O dva roky později začala produkce. Dalí navštívil studio a během osmi měsíců v roce 1946 vytvořil 22 obrazů a více než 135 storyboardů, kreseb a skic. Disneyho studio pak na základě těchto nápadů vytvořilo asi 20 vteřin originální animace.

Jenže finanční krize způsobená druhou světovou válkou přinutila studio film odložit a desítky let odpočíval v Disneyho trezoru. V roce 1999 si Disneyho synovec Roy během výroby antalogického filmu Fantazie 2000 vzpomněl na uskladněný film a rozhodl se ho dokončit. Film byl pak zpracován pomocí 3D technologie ale tak, aby byl maximálně věrný originálu.

Stejný Disneyho animátor pracoval na filmu Destino ve 40. i 90. letech 20. století

V roce 1999 se definitivně rozjely práce na dokončení a aby byl film co nejautentičtější, přivedlo studio Disney zpět jednoho ze svých nejvlivnějších výtvarníků, aby krátký film dokončil. 

Byl to John Hench, Dalího pravá ruka během původní produkce v roce 1946. Hench pracoval pro společnost Disney téměř 65 let a Walt Disney si ho vážil jako jednoho z nejnadanějších umělců studia.

Hench byl tedy coby devadesátiletý znovu najat, aby se do animačního studia vrátil a dokončil projekt, který před desítkami let započal. Díky tomu je Hench vedle Dalího uveden jako spoluautor filmu. Film byl uveden v roce 2033 a nedožil se ho paradoxně ani Roy Edward Disney, který dokončení inicioval, zemřel totiž v roce 1999.

Původní kvalita hudby byla příšerná

Studio Disney vždy stavělo na chytlavých a dobře napsaných písních. Když se ale studio vrátilo k filmu Destino, zjistilo se, že zvuková kvalita ústřední melodie je nepoužitelná.

Je to španělská balada s příhodným názvem Destino, kterou napsal mexický skladatel Armando Domínguez. Americký textař Ray Gilbert píseň přeložil do angličtiny jako "My Destiny of Love" a tato verze byla nahrána ve 40. letech 20. století.

Když si ale v roce 1998 pustili původní nahrávku písně, zděsili se. Byla plná škrábanců, prskání a syčení. Stáli tedy před otázkou, zda hudbu znova nahrát, ale díky technologickému pokroku se studiu podařilo původní nahrávku zrestaurovat tak dobře, že ji mohli použít ve finální produkci.

Film je příběh Chronose, ztělesnění času, který pronásleduje smrtelnou ženu. Neobjevují se žádné dialogy. Součástí filmu je i původní segment animace, který je vidět asi po pěti minutách filmu a je to ten, kde vystupují dvě želvy.

Disney a Dalí měli samozřejmě na děj odlišný názor. Dalí film označil za "magickou expozici problému života v labyrintu času". Disney tvrdil, že jde o "prostý příběh o mladé dívce, která hledá pravou lásku".

Dalího a Disneyho rodina na večeři ve Španělsku, 1957

Přestože Dalí a Disney nebyli u toho, aby se na něj mohli osobně podívat, jejich kdysi opuštěný film byl vřele přijat a dokonce si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší krátký animovaný film, když byl v roce 2003 konečně uveden do kin.

 

 

Images by Park West Gallery, TheDali.org. (Obrázky jsou z knihy vydané Park West Gallery a Disney Studios Collectors Editions, jde o limitovanou edici uměleckých knih Destino. Obsahuje lepty, litografie a serigrafie Dalího originálních děl a klíčových momentů z filmu.)

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.