Leaderboard PGA Championship 2023: Brooks Koepka získal pátý major, Hovlanda zradil bunker

PGA TOUR
Leaderboard PGA Championship 2023: Brooks Koepka získal pátý major, Hovlanda zradil bunker

Vítězem PGA Championship 2023 se stal zástupce LIV Golf Brooks Koepka, který tak získal už svůj pátý major v kariéře. Největší potíže mu ve finále dělal Viktor Hovland, kterého ale na konci boje zradil bunker shot. 


-9 Brooks Koepka

Brooks Koepka odstartoval finále drtivě, od dvojky do čtyřky třikrát v řadě zaskóroval a zdálo se, že nebude mít soupeře. Po bogey na šestce a sedmičce ale k sobě připustil Viktora Hovlanda a začalo drama, které ukončila až jamka číslo šestnáct. Koepka ve finále nakonec zaskóroval hned sedmkrát a definitivní tečku mohl udělat zásahem na poslední jamce. Putt do birdie mu těsně nevyšel, o titul se ale připravit nenechal.

Zástupce LIV Golf tak má pátý major ve své kariéře a přeskočil v tomto ohledu Roryho McIlroye. Zároveň potřetí v kariéře ovládl PGA Championship, což si mohou říci pouze Jack Nicklaus a Tiger Woods. Tedy konkrétně od roku 1958, kdy se začalo hrát PGA Championship na rány.

-7 Viktor Hovland a Scottie Scheffler

Viktor Hovland zaskóroval poprvé na čtyřce a další birdie přidal na pětce. Po trefách na třináctce a čtrnáctce se dostal na rozdíl jediné rány, vše ale zlomila šestnáctka. Z bunkeru se Hovland nedostal, místo toho dokonale napodobil Coreyho Connerse ze třetího kola. Totožná rána znamenala totožný výsledek, Hovland přišel o dvě rány a o možnost získat první major v kariéře. Na poslední jamce alespoň zaskóroval a dorovnal staronovou světovou jedničku Scottieho Schefflera.

Američanovi stačila dělená druhá pozice k návratu na nejvyšší post. Scheffler odehrál fantastické finále. Chyboval jen na devítce, zapsal šest birdie a chvílemi se mohlo zdát, že i on bude kandidátem na titul.

-3 Cameron Davis, Bryson DeChambeau a Kurt Kitayama

-2 Rory McIlroy a Sepp Straka

Rory McIlroy začal birdie a se skórováním rozhodně neměl problém. Jenže světová trojka několikrát také chybovala, na čtrnáctce odmítla jasné birdie a tak se McIlroy musel potřetí v řadě spokojit s kolem za -1. Užil si ale fantastickou podívanou na Michaela Blocka. 

-1 Patrick Cantlay, Justin Rose a Cameron Smith

Jedno z nejlepších kol finále zaznamenal Cameron Smith. Australan na úvodních šesti jamkách čtyřikrát zaskóroval a celkem se dostal na pět ran pod par Oak Hill. Vyšvihl se tak na dělené deváté místo a po nepovedeném Masters si spravil chuť.

even PAR Corey Conners, Shane Lowry a Victor Perez

+1 Michael Block, Tyrrell Hatton a Eric Cole 

O Michaelu Blockovi si více povíme v následujících dnech. Klubový profesionál odehrál po boku Roryho McIloye skvělý part vyšperkovaný esem na patnáctce. Byl to sice jeho jediný úspěch ve finále, nakonec poprvé zahrál nad par hřiště, ale právě on byl po Koepkovi nejobletovanějším golfistou. 

+2 Tommy Fleetwood, Patrick Reed, Xander Schauffele, Mito Pereira a Minwoo Lee

+3 Ryan Fox, Alex Smalley a Matt NeSmith

+4 Collin Morikawa, Justin Suh a Hayden Buckley

+5 Hideki Matsuyama, Adam Scott, Jordan Spieth, Harold Varner III a 7 dalších

+6 Thomas Detry, Adam Hadwin, Adrian Meronk, Thomas Pieters, Sahith Theegala a 5 dalších

+7 Pádraig Harrington, Nicolai Hojgaard, Jon Rahm a Stephan Jaeger

Na úvodní devítce připsala světová jednička hned dvě birdie na úvod, poté už ale žádný další úspěch nepřišel. Druhou devítkou odstartoval chybkou, další přidal na sedmnáctce i osmnáctce. Po Masters se mu tak tentokrát major nevydařil, s +7 obsadil až dělenou padesátou pozici a přišel o pozici světové jedničky. 

+8 Dean Burmester

+9 Lee Hodges, Max Homa a Dustin Johnson

+10 Phil Mickelson a 3 další

+11 ...3 hráči

+12 Matt Wallace, Justin Thomas a 2 další

+13 ...3 hráči

+15 Tony Finau a 2 další

+18 Mark Hubbard

+20 Kazuki Higa