Michal Koštuřík
22. května 2023 • 16:00

Kdo pojede na EURO: elitní útočník chybí, gólmani jasní a Ševčík na hraně

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Už za měsíc to vypukne, Česko se na EURO U-21 postaví v Adjarabet Areně v Batumi favorizované Anglii. Pak přijde na řadu další gigant z Německa a skupinu ukončí souboj s Izraelem. V pondělí 5. června oznámí trenér Jan Suchopárek konečnou nominaci dvaceti hráčů do pole a tří brankářů. Boj o letenky vrcholí, mladíci mají poslední zápasy na to, aby zaujali. Větší část hráčů má nicméně nominaci do Gruzie takřka jistou už nyní. Web isport.cz provedl čtyři týdny před šampionátem inventuru kádru. Kdo je definitivně mimo hru a koho sebere seniorské áčko?

  • Jistá nominace

    Brankáři: Matěj Kovář (Sparta), Vítězslav Jaroš (Stockport, Ang.), Antonín Kinský (Vyškov)
    Obránci: Adam Gabriel (Hr. Králové), Robin Hranáč (Pardubice), Tomáš Vlček (Pardubice), David Pech (Slavia)
    Záložníci: Lukáš Červ (Liberec), Jan Žambůrek (Viborg, Dán.), Filip Kaloč (Baník), Adam Karabec (Sparta), Kryštof Daněk (Sparta), Pavel Šulc (Jablonec)
    Útočníci: Václav Sejk (Jablonec), Daniel Fila (Teplice), Vasil Kušej (Mladá Boleslav).

    Nejprůzračnější situace je mezi brankáři. Trio Kovář, Jaroš, Kinský má danou hierarchii, přesně v tomto pořadí. Jedničkou na turnaji bude Matěj Kovář, borec z Manchesteru United hostující ve Spartě. Ze soupisky by tuhle trojici mohly vyšťouchnout pouze zdravotní trable. Dobrá zpráva je, že po zranění už v Dánsku hraje důležitý záložník Jan Žambůrek a v Teplicích útočník Daniel Fila. Defenziva Pardubic stojí na sehraných stoperech Robinovi Hranáčovi s Tomášem Vlčkem, ve Spartě se na konci sezony opět otevřel prostor pro Adama Karabce a částečně i Kryštofa Daňka. Nejproduktivnější sezonu v kariéře dokončuje v Jablonci na pravém křídle Pavel Šulc, pevné místo mezi „lvíčaty“ rychle získal rychlonohý objev Vasil Kušej z Mladé Boleslavi, jehož mají v merku zahraniční kluby i tuzemská elita.

    S podmínkou: David Jurásek (Slavia), Martin Vitík (Sparta), Matěj Jurásek (Slavia).

    Až na začátku června se rozhodne o tom, zda budou kouči Suchopárkovi k dispozici slávisté Matěj a David Juráskové plus Martin Vitík ze Sparty, kteří už náleží i do kádru seniorského áčka. Očekává se, že minimálně levého beka Juráska si trenér Jaroslav Šilhavý pro kvalifikační střet s Faerskými ostrovy (17. 6.) vyžádá. Zbylí dva by však mohli být pro EURO volní, čímž by síla i ambice Suchopárkovy party vzrostly.

    David Jurásek v reprezentačním dresuFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Jsou blízko

    Obránce: Karel Pojezný (Baník), Martin Cedidla (Zlín), Michal Fukala (Liberec), Jakub Kolář (Zlín)
    Záložníci: Matěj Valenta (Liberec), Michal Ševčík (Brno), Matěj Ryneš (Hr. Králové)

    Vzhledem k přetlaku mezi středními záložníky nemá jistotu brněnský šikula Michal Ševčík. Na jaře není tak dominantní jako v podzimní části a navíc v posledním duelu v Jablonci nenastoupil kvůli zranění. Nahraje mu, pokud kouč nebude moct v Gruzii využít Matěje Juráska, typologicky podobného špílmachra. Nejspíš se dostane na zlínského krajního beka Cedidlu (bojuje na dálku s libereckým Fukalou), který nastupuje celou sezonu v lize pravidelně. Na hraně je i Fukalův klubový parťák Valenta, další ze šikovných tvůrců hry. S touto pozicí bude mít Suchopárek těžkou hlavu. Nechat doma Ševčíka i Valentu? To by mohlo bolet. Třeba nakonec pojedou oba. Slušné šance si dělají i hradecký křídelník Matěj Ryneš, ostravský stoper Karel Pojezný (dojde na něj v případě Vitíkovy absence?) nebo univerzál Kolář, jehož trenér Pavel Vrba využíval na jaře v klubu jako „šestku“ i ve stoperské dvojici.

    Brno - Budějovice: Ševčík se řítil z úhlu na Janáčka a proměnil, 1:0
    Video se připravuje ...

  • Bojují o naději

    Obránci: Patrik Vydra (Sparta), Štěpán Harazim (Hr. Králové)
    Záložníci: Petr Pudhorocký (Hr. Králové), Michal Beran (Bohemians), Marek Icha (Pardubice)
    Útočníci: Matěj Koubek (Hr. Králové), Filip Vecheta (Slovácko)

    Z této sedmičky se protlačí do nominace možná jeden, dva. Ve svých klubech nepatří mezi hvězdy, ovšem herní vytíženost na jaře mají a ukazují potenciál. Pokud vezme Suchopárek na šampionát čtyři hroťáky, dočká se jeden z dua Matěj Koubek-Filip Vecheta. Oba dělí tři roky. Hradeckému Koubkovi je už 23 let, talent ze Slovácka oslavil v únoru teprve dvacet. Starší z konkurentů dal v sezoně v lize o gól víc (4-3), ovšem Vecheta se ke konci rozehrál do dobré formy a v bitvách Slovácka o čtvrté místo nastupuje v základu. Za poslední měsíce udělal pokrok. „Filip potřebuje hodně času, sbírá zkušenosti,“ podotkl jeho klubový kouč Martin Svědík. „Ale už zakryje nějaké balony, v soubojích je chytřejší. V tom je diametrální rozdíl. Hrají na něj zkušení hráči a on se každým zápasem učí, vyvíjí. Není to dorost, ani B mužstvo, ale liga. Je to o tom, aby to co nejdřív pochopil. Každý gól ho samozřejmě povzbudí.“ 

    Jenže reprezentační konkurence v podobě Fily, Kušeje a Sejka je ostrá. „Myslím, že tihle hráči jsou trošku výš,“ připustil Svědík. „Ale záleží, co trenér potřebuje. Jestli nikoho nemají za Čvančaru…To musí vědět on. Vechy je silový, vysoký útočník, do všeho vlítne,“ dodal.

    Plzeň - Slovácko: Neskutečná přetahovaná! Vecheta okamžitě srovnal, 2:2
    Video se připravuje ...

  • Nejspíš nepojedou

    Brankáři: Jakub Trefil (Olomouc), Jakub Markovič (Pardubice)
    Obránci: Filip Prebsl (Liberec), Martin Suchomel (Sparta), Denis Donát (Ml. Boleslav), Jan Knapík (Teplice), David Heidenreich (Jablonec)
    Záložníci:
    Tomáš Ostrák (St. Louis, USA), Filip Souček (Brno), Tomáš Zlatohlávek (Olomouc), Petr Jaroň (Baník)
    Útočníci: Denis Alijagič (Maribor, Slovinsko), Matyáš Kozák (Liberec), Lukáš Mašek (Ml. Boleslav), Tomáš Schánělec (Sparta), Vojtěch Patrák (Jablonec)

    Odchod do americké MLS zavřel dveře Tomáši Ostrákovi, bývalému hráči Karviné či německého 1. FC Köln. I když se v St. Louis záhy prosadil do sestavy a kouč Suchopárek jeho zápasy na dálku sleduje, přece jen sešel z očí a St. Louis se na jeho uvolnění netváří vstřícně. Během turnaje tamní liga běží, záložník by přišel minimálně o dva zápasy. „Bohužel, Tomáš s velkou pravděpodobností na EURO nepojede,“ uvedl Suchopárek pro iSport.cz. „Byli jsme v kontaktu se St. Louis, napsali jsme termíny, kterých se to týká. Moc se jim to nepozdávalo. Kluby nemusí hráče uvolnit. Ostrák je technický typ, jako starší hráč ročníku 2000 patřil k lídrům týmu. Jenže v kariéře se vydal jinou, neobvyklou cestou přes Ameriku,“ shrnul.   

    Za běžných okolností by měl jistou nominaci rovněž Filip Souček, defenzivní záložník hostující ze Sparty v Brně. Jenže na jaře toho víc promarodil, než odehrál, necítí se ve vrcholné formě. K tomu dostal za faul na Michala Trávníka ze Slovácka třízápasový flastr, který mu doběhl teprve teď o víkendu. On sám už má podle všeho jasno. „Směrem k EURO jsem si to nějak srovnal v hlavě. Zatím nechci říkat jak, ale prakticky celé jaro jsem netrénoval. Představu o tom, jak chci, aby to dopadlo, mám,“ sdělil víceméně srozumitelně. Bylo by překvapení, kdyby se v mužstvu objevil.

    Euforie Tomáše Ostráka po góluFoto Reuters

  • Mimo hru

    Záložníci: Michal Kohút (Slovácko), Ondřej Pachlopník (Brno), Tomáš Solil (Pardubice)
    Útočník: Tomáš Čvančara (Sparta)

    Zranění vyřadilo dva borce, kteří patřili do užší rotace „lvíčat“. Kdyby byl zdravý a nepočítalo se s ním do seniorského áčka, sparťanský útočník Čvančara by na EURO rozhodně jel a na hrotu by byl nejspíš první volbou. Sezona mu však předčasně skončila, Letenští usilují o titul bez autora dvanácti branek. Stejně tak dohrál ofenzivní záložník Slovácka, jenž nastoupil naposledy v únoru proti Plzni. „Bohužel, mám z pátku špatné zprávy,“ povzdechl si jeho kouč Martin Svědík. „Po pooperačním zánětu začal trénovat, ale pravděpodobně se mu zranění obnovilo. I když to měl vyztužené šroubem, lékaři tam objevili nějakou prasklinku. Zase to vypadá na pět šest týdnů pauzy,“ dodal upřesňující informace. Na marodce je znovu i brněnský střední halv Ondřej Pachlopník, jenž se na jaře po dlouhé pauze nadějně vracel do vrcholového fotbalu. Už tři čtvrtě roku je bez fotbalu pardubický záložník Tomáš Solil, který má dlouhodobé problémy s kolenem.

    Tomáš Čvančara prožil povedenou sezonu ve SpartěFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud