Začala rekonstrukce atletického stadionu, modernizace přijde na 20 milionů korun

22. května 2023, tiskové zprávy, přečteno: 1371×

Na atletickém stadionu v Mlýnské ulici už sportovce vystřídali dělníci. Odstartovala tak jedna z největších investičních akcí města v letošním roce. V plánu je rekonstrukce povrchu běžeckého oválu, trávníku fotbalového hřiště i kompletní obměna sektorů jednotlivých atletických disciplín. Součástí projektu je také rekonstrukce schodišťových stupňů po obvodu atletického stadionu, které slouží jako zázemí pro diváky, nebo vydláždění vstupní části do areálu sportoviště.

Modernizace sportoviště, která potrvá zhruba čtyři měsíce, vyjde na více než 20 milionů korun včetně DPH. „Jde o jednu z největších investičních akcí města v tomto roce. Atletický stadion už rekonstrukci opravdu potřebuje, navíc po dokončení oprav půjde o jeden z nejmodernějších a nejlépe vybavených atletických stadionů s umělým povrchem na sever od Brna. Ocení to zejména několik set atletů a fotbalistů, hlavně dětí, kteří sportoviště každý týden pravidelně využívají,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha.

Počasí se umoudřilo. Atlety vystřídali dělníci. Dvacetimilionová rekonstrukce začala. FOTO: Pavla Komárková

Problematické jsou zejména tartanové povrchy nejen samotného běžeckého oválu, ale také v sektorech pro jednotlivé atletické disciplíny. „Hodně opotřebovaná je vrstva zejména v cílové rovince běžeckého oválu, potrhaný tartan je také v rozběhu skoku o tyči nebo v sektoru hodu oštěpem. Aktuálně už povrch oválu nebyl zejména pro závody vůbec vhodný. Na některých místech už dokonce hrozila zranění. Proto jsme za rekonstrukci opravdu rádi a těšíme se na ni. Stavební práce pro nás sice částečně znamenají komplikace, tréninky jsme museli přesunout na hřiště obchodní akademie a na Údolní, kde máme sektor pro disk, kladivo a vrh, ale to, že jsme se dočkali oprav, je určitě zásadnější,“ potvrdil Ondřej Ellinger, předseda Atletického klubu Ludvíka Daňka.

Práce teď začnou přípravou přístupových tras na sportoviště i k jednotlivým sektorům, na kterých budou pracovat stavební stroje. „Jako první přijde na řadu demolice stávajících sektorů atletických disciplín, ta se dotkne tartanových povrchů, obrub ale také asfaltových podloží. Běžecký ovál získá nový polyuretanový povrch, na fotbalovém hřišti dojde ke shrnutí stávajícího travního drnu, revitalizaci vegetační vrstvy a k založení nového travního koberce, vyměňovat budeme také stupňovité palisády včetně dlažeb po obvodu stadionu,“ popsal Pavel Vaňha, stavbyvedoucí firmy Swietelsky stavební, s.r.o., která je zhotovitelem. 

„Nejkomplikovanější bude koordinace všech prací a zajištění přístupů těžké techniky tak, aby na sebe práce navazovaly a zároveň bylo zajištěno, že nedojde k poškození stávajících ani nových vrstev,“ vysvětlil Vaňha, který ve firmě zastává pozici oblastního ředitele pro výstavbu sportovišť a rekreačních zařízení.

FOTOGALERIE
Rekonstrukce stadionu v ulici Mlýnská

Plánuje se také oprava běžeckého oválu. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  17

Modernizace tak naváže na opravy z roku 2020, kdy město vyměnilo zastřešenou tribunu včetně nových sedaček a zajistilo nové oplocení areálu a zbudování přístupových branek. Po dokončení právě započaté fáze modernizace se sportovci mohou těšit nejen na stavební úpravy, ale také na nové sportovní vybavení včetně skladovacích prostor pro jejich uložení.

„Výměna sportovního vybavení se bude týkat sektoru pro skok vysoký, kde se počítá s novou žíněnkou na vyvýšeném ocelovém roštu, novými stojany i posuvným krytem doskočiště, nové vybavení včetně žíněnky nebo třeba zarážecí konstrukce získá také skok o tyči, kompletní renovace je plánovaná také pro skok daleký a trojskok, který bude možné využívat a dvě světové strany, nová bude rozběhová plocha, odrazová prkna, doskočiště i lapače písku. Modernizované bude také odhodiště a vržiště pro hod koulí, sektor pro hod oštěpem nebo vodní příkop,“ vyjmenovává Sylva Vágnerová z investičního oddělení, která má projekt na starosti.

Všechny části sportoviště i nové vybavení budou od podzimu splňovat předepsané parametry atletického svazu i platné certifikace. Jednou z velkých výhod bude i to, že by po novém roce mohlo dojít také v přesunu vybavení pro hod diskem a kladivem z areálu v Údolní ulici, dělníci vytvoří pro přesun vybavení podmínky už nyní. „To, že výhledově budeme mít všechny disciplíny na jednom místě, zjednoduší nejen tréninky, ale také pořádání nejrůznějších soutěží a závodů,“ těší se Ondřej Ellinger.

Termín zahájení prací město se sportovci konzultovalo tak, aby nezasáhly do klíčových závodů a soutěží. Novou sezónu už zejména atleti naplno rozběhnou v novém, stavební práce by měly být dokončeny do konce září. Fotbalisti budou moci areál využívat až poté, co vzejde nový travnatý povrch. 

Podívejte se na situační plán stadionu.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení