Hlavní obsah

„Korupční řeka se zřejmě narovnala.“ Jak a kam zmizely miliony z ŘSD

Foto: Seznam Zprávy

Policie zasahovala 16. května v centrále Ředitelství silnic a dálnic i na dalších místech. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Policie rozkrývá pozadí zakázek na Ředitelství silnic a dálnic. Podle vyšetřovatelů si mezi sebou skupina složená z dnes už bývalých zaměstnanců ŘSD a dodavatelů přihrávala zakázky na údržbu a opravu komunikací za desítky milionů korun. Co o fungování systému víme?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že v Ředitelství silnic a dálnic mělo podle vyšetřovatelů docházet k systematickému ohýbání veřejných zakázek.
  • Kdo je hlavní podezřelý v kauze - bývalý manažer ŘSD František Sedláček.
  • Jak mělo korupční schéma přesně vypadat a že i v miliardové státní organizaci záleží na statisícových částkách.

S rozpočtem kolem 65 miliard korun ročně staví a udržuje klíčové dopravní tepny v zemi. Poslední události ale nejsou pro Ředitelství silnic a dálnic zrovna lichotivé. Nejprve státní kontroloři v tiskové zprávě kritizovali opravu dálnice D1. O týden později, 16. května, pak detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v sídle ŘSD i na jiných místech.

Důvod? Podezření z manipulace zakázek. V případu bylo obviněno 11 firem a 21 lidí, sedm z nich policisté zadrželi.

„Podle policie to byl dobře zorganizovaný systém ohýbání veřejných zakázek,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek. Dodává, že z pohledu vyšetřovatelů mělo být cílem korupčního schématu to, aby zakázky získávaly konkrétní firmy napojené na konkrétní osoby. Klíčovou postavou měl být někdejší provozní ředitel ŘSD František Sedláček.

V kauze přitom nejde o miliardové položky. Podle přesvědčení policie Sedláček ovlivňoval zakázky menšího rozsahu, které se nemusely soutěžit - třeba na sečení trávy nebo na sběr odpadků podél silnic. Jenže když se všechny částky v rozsahu stovek tisíc korun až nižších milionů sečtou, výsledkem je suma ve výši asi 132 milionů korun.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

František Sedláček (vlevo) byl provozním ředitelem ŘSD v letech 2018 až 2021.

„Ohnuté“ zakázky a peníze měly jít dvěma firmám: Ordalium a Poison Pen Projects. „Princip fungoval tak , že se oslovilo několik firem (…) Interně bez nějakého zveřejnění poté ŘSD vybralo vítěze. A právě tyto dvě firmy začaly někdy v roce 2018 získávat zakázky ve velkém,“ podotýká Blažek. V uvedeném roce přitom František Sedláček nastoupil do funkce provozního ředitele.

Reportér: „Korupční řeka“ se zřejmě napřímila

Novináři Seznam Zpráv se podařilo zjistit, že mezi Sedláčkem a zmíněnými firmami existuje propojení skrze rodinné příslušníky. Podle Blažka tak nejde o „klasickou korupci, kdy někdo někomu nosí peníze v igelitové tašce“.

Pokud totiž platí policejní verze, úplatky nebyly třeba. „Ta ‚korupční řeka‘ bývá většinou klikatá a složitá. Jak ale tvrdí detektivové, Sedláček toky peněz z ŘSD vlastně napřímil rovnou k sobě,“ popisuje reportér.

Manažer Sedláček ze své funkce ve vedení silničářů odešel v roce 2021. Jeho aktuální vyjádření se Seznam Zprávám získat nepodařilo - policie ho při razii zadržela, ve zbytku týdne měl vypnutý telefon. Další obvinění včetně tří zaměstnanců ŘSD či několika jednatelů firem pak situaci odmítli komentovat s tím, že jim to policie zakázala.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Vrchní státní zastupitelství v Praze potvrdilo, že policie má v kauze podezření na dva trestné činy: pletichy při veřejné soutěži a zjednání výhody při veřejné zakázce. Podle novináře Blažka je ale případ zajímavý ještě něčím dalším - že ve státní organizaci, která zadává miliardové zakázky třeba na rekonstrukci dálnic, nakonec může být „zájem“ i o mnohem menší částky.

„Před nosem se nám tady zadávaly zakázky na služby, o kterých jsme možná ani nevěděli, že se na dálnici provádějí nebo že se za ně ročně vydávají stovky milionů. Nevěděli jsme, jak je vlastně jednoduché, když si jeden z manažerů ŘSD na sebe napíše nějaké firmy a pak už z toho má pravidelný příjem,“ uvádí reportér Seznam Zpráv.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli se dají současná podezření kolem ŘSD přičíst na vrub špatně nastavenému systému nebo jak na kauzu reaguje vedení organizace a také politici. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, ČT24, CNN Prima NEWS, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované