Odplata za rozchod? Šaty pomsty. Odhalte sílu tajné módní zbraně

Ještě uvidíš...

Říká se, že zuřivost odvržené ženy je horší než peklo. Přiznejme si, že toto přirovnání sedí na většinu z nás. Rozešel se s námi, tak mu ukažme, o co přišel. Od teď bez make-upu a bez podpatků ani k popelnici! Přichází návštěva kadeřníka, nehty, v některých případech dokonce návštěva fitka a – pozor – nákup nového šatníku. Aby až nás příště potká, nemohl uvěřit svým očím a jeho první a jediná reakce, byla ta, že se z nás posadí na zadek. A začnou ho sžírat myšlenky, proč se s námi rozcházel a jestli by to náhodou neměl rychle přehodnotit. Velkou roli v našem porozchodovém představení s názvem „Já ti ještě ukážu“ hrají revenge dress, neboli šaty pomsty.

Diana, bohyně pomsty

Jednoho letního večera v roce 1994 se princezna Diana objevila na večírku Serpentine Gallery v Londýně, v černých minimalistických šatech od Christiny Stambolian. Šaty byly dlouhé po kolena, obepínaly siluetu a odvážně odhalovaly ramena. Diana tři roky čekala a sbírala odvahu si je obléknout, až konečně přišel den D. V ten samý večer měl totiž princ Charles vystoupit v televizi a veřejně přiznat svůj poměr s Camillou Parker-Bowles.

Diana vypadala úžasně. Svým vzhledem dokázala ukrást Charlesovi pozornost a objevit se na veřejnosti nikoli jako podváděná chudinka, ale jako nádherná, silná a vyrovnaná žena, u níž nikdo na celém světě nechápe, proč ji Charles proboha podvádí, notabene s někým jako Camilla. Dianiny ikonické „revenge dress“ se nedostaly jen do titulků, ale vytvořily rovnou novou kategorii módy.

10 nejkrásnějších šatů Lady Diany, které ohromily módní svět

elle.cz

Další slavné ženy

V uplynulých letech Dianin příklad následovala spousta slavných žen. Gisele Bündchen po rozvodu s Tomem Bradym, Mariah Carey po rozchodu s Tommym Mottolou, Taylor Swift v reakci na přerušení její děkovné řeči  Kanye Westem, Bella Hadid na Met Gala 2017 po rozchodu se zpěvákem The Weeknd. Olivia Wilde po break-upu s Harrym Stylesem, Ariana Grande po sbohem od Peta Davidsona, Elizabeth Hurley po 13 letech randění s Hughem Grantem nebo Jennifer Aniston, která se svými šaty doslova blýskla po odchodu Brada Pitta k Angelině Jolie. Všechny tyto slavné ženy si pro své první veřejné vystoupení po rozchodu vybraly šaty, které všem okolo měly signalizovat jejich vnitřní klid, citový chlad a zdravé sebevědomí tváří v tvář romantickému chaosu a bolesti, kterou musely cítit uvnitř.

Prohlédněte si nejslavnější nositelky Revenge Dress:

Nejsem smutná, jsem úžasná

I když se šaty pomsty mohou lišit barvou, délkou i siluetou, všechny mají tendenci odhalovat spoustu kůže – aby ex na první pohled viděl, po čem se mu má stýskat. Pomsta ženy muži bývala historicky považována za něco nepatřičného až vulgárního. Ženy měly sklopit oči, utáhnout si korzet a zůstat pevným bodem rodiny, se kterým nic nepohne. Revenge dress jsou způsobem, jak se za nevěru nebo rozchod pomstít na úrovni. Nesnižovat se k manýrům trhovkyně, ale s grácií sobě vlastní nechat pomstu promluvit řečí módy. Ostatně, obléct si šaty pomsty není jen signálem pro bývalého partnera a okolí, které lačně čeká na váš smutek. Je to terapeutický počin. Například Lady Di byla sešněrovaná dvorními pravidly i svým manželstvím. Nacházela se pod velkým tlakem rodiny i médií. Revenge dress byly způsobem, jak se z toho všeho alespoň na chvíli vymanit. Velmi zdařilou kopii Dianiných původních revenge dress předvedla v roce 2021 Taylor Swift v Late Night Show se Sethem Meyersem. Později v písni Vigilante Shit zpívala:„I don’t dress for women / I don't I don't dress for men / Lately I've been dressing for revenge“, tedy že se neobléká ani pro ženy, ani pro muže, ale kvůli pomstě. Ve větě, kterou by Diana bezpochyby ocenila, Swift zpívá: „Don’t get sad, get even“. Nebuďte smutné, buďte vyrovnané.

Sladké a zákeřné

Šaty pomsty se neoblékají s cílem napravit vztah. Jejich účelem je zasáhnout nepřítele do týla a přimět ho, když už ne plakat a prosit o milost, tak alespoň pochybovat, jestli udělal dobře. A znejistět ho, jestli jsme ho vůbec milovaly, když po rozchodu s ním nevypadáme vůbec zničeně, ale naopak zatraceně skvěle.

To, co dělá šaty pomsty tak lákavé, je jejich lehká zákeřnost. Nedokážou nás pomstít stylem „oko za oko“, ale dokážou něco mnohem důležitějšího. Zvýšit naše sebevědomí, povznést naši náladu a v očích ostatních obnovit rovnováhu, poté, co jsme byla veřejně poníženy. A to spoustě z nás stačí.

Císařovy nové šaty aneb proč už nad naked dress ani nemrkneme?

elle.cz

Zdroj: Hola.com, theeverygirl.com, pagesix.com