Senátor Chalupský: Stát by neměl úzkokolejku pohřbít

Soudný den úzkokolejné dráhy na Jindřichohradecku se rychle blíží. Věřitelé Jindřichohradeckých místních drah budou rozhodovat o dalším osudu zadlužené místní dráhy. Dluhy přesahují čtvrt miliardy korun, významným věřitelem je stát a jeho instituce. Jindřichohradecký senátor Jaroslav Chalupský apeloval na ministra dopravy, aby stát zachoval provoz úzkokolejné dráhy:

„Vážený pane ministře, tento týden insolvenční soud a věřitelský výbor JHMD rozhodne o způsobu vypořádávání dluhů na jindřichohradecké úzkokolejce. Zda bude zachována funkčnost a zachrání se tento historický unikát, který je významným zdrojem turistického ruchu v regionu, nebo zda zanikne. Nikdo nechce od státu, aby úzkokolejku kupoval! Má ale hlasovací sílu rozhodnout o osudu úzkokolejky! Naštěstí jsou investoři, kteří mají zájem o koupi kolejí i vlaků a umí to provozovat. Také mají podporu spolku obcí, hejtmanů a přes 6.100 petentů. Rovněž senátní výbor VUZP doporučil zachování funkční úzkokolejky a v tomto duchu koordinovaný hlasovací přístup SFDI, MMR, ČSSZ. Na základě hlubšího obeznámení se situací chci upozornit na to, že stát by neměl být ten, kdo úzkokolejku pohřbí a rozebere unikát na šroubky. Že reorganizace, kde bude přímo či skrytě fungovat pan Ing. XY, je mrtvá záležitost bez budoucnosti, protože ztratil veškerou kredibilitu a nikdo v takové konstrukci neuzavře partnerství či dohodu o financování. Navíc odejde klíčové knowhow se zbytkem znechucených zaměstnanců. Cesta, po které všichni kromě Ing. XY volají, je konkurz a odprodej úzkokolejky jako celku, nebo koleje a vlaky zvlášť novému majiteli, který je schopen vybudovat v partnerství s ostatními subjekty novou éru úzkokolejky přivážejíci do regionu více prosperity a turistického ruchu. Prosím o uvědomění si této klíčové podstaty a abyste se jako zástupci státu domluvili na společném postupu. Děkuji a jsem Vám k dispozici s vysvětlením případných podrobností. Všechna důležitá fakta jsou i v zápisech v insolvenčním rejstříku. S úctou, Ing. Jaroslav Chalupský, senátor PČR za Jindřichohradecko a Pelhřimovsko.“

Co číst dál?

“ Za minutu dvanáct“, soud omezil dispoziční práva šéfa úzkokolejky Čajánka (více zde). Insolvenční správkyně upozornila Čajánka na možné trestně právní důsledky destruktivního jednání (více zde). Podle jindřichohradeckého senátora Jaroslava Chalupského byl šéf úzkokolejky snad jediný, komu nezáleželo na budoucnosti úzkokolejky (více zde). Pochybnosti o poctivých úmyslech se objevily už dříve (více zde). Stížnost zaměstnanců na šéfa Čajánka čtěte přímo zde. O koleje úzkokolejky projevila zájem železniční divize Swietelsky (více zde).

Více článků a informací o situaci na úzkokolejné dráze najdete v archivu přímo zde.



Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů