Loni sice vyhrála poslední etapu s 12kilometrovým stoupáním na závěr taktéž, jenže den předtím ztratila a triumf slavila Juliette Labons z DSM. Tentokrát měla na jaře suverénní nizozemská stáj celý závod v režii, vyhrála všechny etapy. Vollering po dvou třetích místech v předchozích letech slavila celkové prvenství.

První etapu ve spurtu, který rozjížděla nakonec sedmá Tereza Neumannová (Liv), pro sebe získala spurterka Lorena Wiebes jak svoji už 64. výhru. Druhou etapu po 600metrovém stoupání na rozlehlé náměstí v Lermě vyhrála taky, ale v cíli dostala trest za to, že si při nástupu do kopce pomohla nedovoleným manévrem ramenem. Sebrali ji výhru, ale nepřidali čas… Vyhlášena tak byla Vollering, která na pódiu vrtěla hlavu: „Ne, ne, já jsem nevyhrála, to Lorena…“ Třetí etapa patřila opět Wiebes v dresu lídra. Ovšem hnedle vyhlásila: „Poslední etapu jedu pro Demi.“ Vedla jen o 14 vteřin.

Pod závěrečný kopec však favoritku přivezla Marlen Reusser a pak jen hlesla: „Mám splněno, teď jeď ty sama.“ Nějakých pět kilometrů se jí držela Shirin van Anrooij (Trek), ano mistryně světa v cyklokrosu do 23 let. Pak sice zaostala, ale uhájila velice cenné druhé místo v celkovém pořadí. Slušně se ukázala i 17. Urška Žigart (Jayco/AlUla), slovinská partnerka Tadeje Pogačara, který ji fandí na dálku z Monaka. 

Převahu však potvrdila Vollering, vítězka čtyř jarních klasik a druhá z etapové Vuelty i Itzulie, aktuálně první ve světovém žebříčku. „Opět skvělá práce týmu,“ děkovala skromně. „V kopci jsem pak mezeru vytvořila sama vlastním stabilním tempem. Věděla jsem, jak mohu jet a díky tomu získám další sebevědomí do budoucna, na Tour de France,“ řekla ještě. Přitom paradoxně… týmy vyhrál Canyon/SRAM na rozdíl od loňského SD Worx.

Neumannová byla ještě 16. ve spurtu třetí etapy, v poslední ztratil a celkově obsadila 52. Místo (-16:58), mírně horší než loni. Veronika Jandová v barvách španělské stáje Farto-BTC nabrala už v první etapě ztrátu 23:19 minuty, která byla za limitem. Naopak 21letá Slovenka Nora Jencušová (italský Bepink) obsadila 16. příčku mezi mladými, celkově 65. Tak berte tenhle článek jako nepřímou pozvánku na domácí Tour de Feminin v závěru tohoto týdne v Krásné Lípě, kde se představí i development tým UAE.