Hlavní obsah

Svoboda opět pod palbou kritiky. Podvod? Ne, skvělá logistika, brání se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu se David Svoboda dostal do centra pozornosti vinou svého rozhovoru v České televizi, po němž se na něj snesla vlna kritiky za relativizaci ruské agrese na Ukrajině, která vyústila i v jeho konec v čele komise sportovců Českého olympijského výboru. Teď to olympijský vítěz v moderním pětiboji spolu se svým bratrem zejména v běžecké komunitě schytává znovu. Ke kauze štafetového závodu Vltava Run se vyjádřil až nyní s odstupem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Moderní pětibojař David Svoboda při své rozlučce s kariérou.

Článek

Se svým dvojčetem a bratrem Tomášem, který se věnuje triatlonu a různým jeho obdobám, založil projekt Kalokagathia Aliance odkazující na antický ideál spojení krásy ducha a těla. Dlouhodobým plánem je vznik soukromé základní školy spojující vzdělání a sport, vedle něj založili i vlastní sportovní tým.

Do něj zlákali špičkové sportovce v různých odvětvích a sbírají úspěchy zejména ve štafetových závodech. Další přidali i v letošním Vltava Run, oblíbeném závodě pro maximálně dvanáctičlenné týmy na 360 km ze šumavského Zadova do Prahy. Jenže neobešlo se to bez kontroverze.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Svoboda (@svobodadave)

Na 32. úseku ze Živohoště do Rabyně, jednom z nejtěžších, tým vystřídal svého běžce (už ten nahrazoval jiného zraněného závodníka) a předem si ověřoval u organizátorů, zda je to v rámci pravidel v případě zdravotních problémů možné.

Regulím to skutečně neodporovalo, tým bratří Svobodů pak byl v cíli o 1:33 dříve než stříbrný tým Winehouse.cz, což je při takřka 23hodinovém pobytu na trati minimální rozdíl. A tak za krásným soubojem špičkových běžců zůstala zbytečná pachuť.

Hned po závodě a pak i na sociálních sítích se objevila obvinění z kalkulu a počinu, který byť v rámci pravidel, odporoval duchu férového amatérského závodu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kalokagathia Aliance (@kalokagathiaaliance)

David Svoboda, jenž se stejně jako jeho bratr letos závodu aktivně neúčastnil, se k situaci vyjádřil na sociálních sítích až s více než týdenním odstupem a krok svého týmu, jenž vyhrál počtvrté v řadě, obhajoval péčí o zdraví závodníků.

„Druhým týmem v pořadí jsme byli absurdním způsobem obviněni z podvodu a neférového jednání,“ píše David Svoboda.

Všichni byli vyčerpaní

„První náhradník za zraněného se už na startu (pochopitelně) necítil na 100 %, a proto si brácha ověřoval další možnosti, jak udržet štafetu v závodě alespoň o druhé místo, kdyby ani tento nemohl dál pokračovat bez zbytečného zdravotního rizika. Všichni už byli samozřejmě vyčerpaní,“ vysvětluje.

Jenže diskutující mu hned v reakcích připomínají, že v takovém závodě jsou vyčerpaní všichni a smyslem závodu je také odhadnout své síly, či to, že indisponovaný Pavel Jelen o týden později vyhrál závod na 10 kilometrů.

Svoboda reagoval i na výtky, že auto s náhradníkem bylo připraveno na místě, kde tým hned mohl vystřídat zraněného běžce.

Pravidla neporušili

„Od bráchy jako šéfa to byla naopak skvělá logistická a organizační práce. Díky pečlivé přípravě prostě mívá v kritických momentech plán B. Taky díky tomu se našemu týmu obvykle daří. Nešlo o žádnou strategii, ale o řešení krizové situace,“ doplnil David Svoboda s tím, že vždy v týmu jednají fér a podle pravidel.

Protest stříbrného týmu organizátoři zamítli. „Vltava Run má svoje pravidla, která jsou vytvořena s ohledem na důvěru v běžce a chování fair play. Závod dělají sami běžci a je na morálních hodnotách každého týmu, jak se k závodu postaví,“ uvedli ve svém prohlášení s tím, že cílem pravidla, které Kalokagathia Aliance využila, je umožnit dokončit náročný závod co nejvíce amatérským týmům.

Reklama

Související témata:
Tomáš Svoboda