TOPlist

Na Facebooku řádí podvodníci. Falešná stránka Zoo Praha tahá z lidí peníze

Hacker s maskou Anonymous
  • Zoo Praha je pod útokem podvodníků
  • Objevila se facebooková stránka, která se za ní vydává
  • Láká lidi na soutěž, pak je ale oloupí přes jejich důvěřivost

Uživatele v České republice ohrožuje nová podvodná stránka na sociální síti Facebook. Vydává se totiž za oficiální stránku pražské zoologické zahrady, používá dokonce stejný název, logo i fotografie zvířat přebírá od Zoo Praha. Podvodnou stránku odhalíte pouze pomocí odkazu v adresním řádku – podvod totiž využívá přezdívku @PrahaZooOff.

Skutečný profil Zoo Praha informoval tento pátek o tom, že šejdíři skrytí za falešným profilem uspořádali smyšlenou soutěž o 4 lístky do zoo. „Chceme vás znovu upozornit, že na Facebooku stále existuje podvodná stránka, která parazituje na Zoo Praha. Využívá stejný název, mírně upravené logo i některé naše fotografie a texty,“ uvedla pražská zoo s tím, že případ již řeší s Policií ČR.

fejk praha zoo
Falešnou stránku @PrahaZooOff byste od té skutečné skoro nepoznali

Důvěřivce, který se do fingované soutěže přihlásí, podvodníci vyhledají a zašlou mu registrační formulář. V něm mohou šmejdi vyžadovat nejen citlivé kontaktní údaje (adresu, jméno a příjmení, telefon nebo e-mail), ale i přístupové údaje do internetového bankovnictví či dokonce číslo platební karty.

Na podobné výzvy proto nikdy nereagujte a vždy si ověřte, že se nacházíte na skutečné webové či facebookové stránce organizace nebo firmy, se kterou komunikujete. Ať už jde o dopravní firmy, operátory, prodejce elektroniky nebo zoologickou zahradu. Zároveň platí, že nikdy nesdělujte nikomu číslo své platební karty, pakliže se nechystáte něco z vlastní iniciativy kupovat.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku