Pavel Šporcl, Vilém Veverka a František Kinský vystoupí na jednom pódiu v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí

Na zámku Mcely ve Středočeském kraji se uskutečnilo natáčení pořadu České televize Modrá krev.

V areálu parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí agentura KINSKÝ Art Media uvede unikátní program s názvem Bacha na Vivaldiho. V rámci něho ve čtvrtek 1. června v 19:30 na jednom pódiu pod širým nebem vystoupí tři výrazné osobnosti: houslový virtuos Pavel Šporcl, hobojista Vilém Veverka a majitel zámku František Kinský, průvodce oblíbeného dokumentárního cyklu České televize Modrá krev. Za doprovodu vynikajícího souboru Barocco sempre giovane zazní barokní koncerty Johanna Sebastiana Bacha a Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho.

V první polovině večera společně s ansámblem Barocco sempre giovane provede Vilém Veverka, jeden z nejlepších hobojistů současnosti, Koncert F dur pro hoboj, smyčce a continuo BWV 1042r Johanna Sebastiana Bacha. Poté s Pavlem Šporclem a s ansámblem zahrají Bachův dvojkoncert pro housle, hoboj, smyčce a continuo BWV 1060r. "V zámeckém parku Františka Kinského vystoupím podruhé. S Pavlem Šporclem se dobře známe a spolupracujeme spolu řadu let. Koncerty s Pavlem mají vždy určitý punc jedinečnosti. Zvláště pak večer v rodovém sídle Kinských. V místě se silným géniem loci se jedná o významné kulturní akce, které bych po stránce interpretační i organizační přirovnal k produkcím významných českých festivalů," popisuje spolupráci vynikající hobojista Vilém Veverka, který je veřejnosti také známý jako horolezec a fotograf.

Po přestávce zazní Čtvero ročních dob. Titul zahrnující první čtyři z dvanácti nejznámějších koncertů pro housle a smyčce op. 8 Antonia Vivaldiho, které pocházejí pravděpodobně z roku 1725. Vivaldi je věnoval hudbymilovnému pražskému mecenáši Václavu hraběti z Morzinu. Ten měl ve svém malostranském paláci (v dnešní Nerudově ulici v Praze) kapelu složenou výhradně ze svých hudebníků. Maestrem kapely byl právě Antonio Vivaldi. Čtyři třívěté houslové koncerty (č. 1 E dur „Jaro“, č. 2 g moll "Léto", č. 3 F dur "Podzim", č. 4 f moll "Zima") byly vlastně komponovány jako tzv. programní hudba. Jedná se totiž o zhudebněné literární sonety, které skladatel sám napsal a později zhudebnil. V programu Bacha na Vivaldiho Čtvero ročních dob brilantně zahraje houslový virtuos Pavel Šporcl.

"V kosteleckém parku vystoupím již potřetí. Letní koncerty na nádvoří zámku Kinských mají vždy úžasnou atmosféru a sjíždějí se na ně posluchači ze všech koutů naší země. Mám radost, že se mnou tentokrát vystoupí i majitel zámku a můj přítel František Kinský," doplnil k open air koncertu Pavel Šporcl.

Vivaldiho sonety k jednotlivým houslovým koncertům přednese majitel zámku František Kinský. "Velmi si považuji příležitosti vystoupit tentokrát v roli recitátora jako jeden z interpretů vedle tak významných a velmi žádaných sólistů klasické hudby jakými jsou houslista Pavel Šporcl a hobojista Vilém Veverka. Na pódiu s plným zvukem vynikajícího ansáblu Barocco sempre giovane, uprostřed toku emocí ve Vivaldiho Čtvero ročních obdobích mezi excelentním sólistou Pavlem Šporclem a skvělými instrumentalisty z orchestru je to pro mě opravdu úplně jiný a velmi silný zážitek," popisuje spoluúčinkování František Kinský.

Pořádající agentura KINSKÝ Art Media zve na koncert s velkoplošnou LED projekcí. "Chceme dopřát zážitek i posluchačům v zadních sektorech hlediště tak, aby prostřednictvím záběrů viděli na hudebníky, na techniku jejich hry i výraz v tvářích. Očekáváme na 700 posluchačů. Ve druhé polovině koncertu bychom prostřednictvím LED obrazovky rádi připomněli, že se v případě Vivaldiho Čtvera ročních dob jedná o programní hudbu, která navazuje na autorovy sonety k jednotlivým ročním obdobím. Ale to už je překvapení," říká k programu manažerka agentury Jana Dioszegi.

Koncert Bacha na Vivaldiho, který se uskuteční v areálu parku Kinských v Kostelci nad Orlicí v pátek 1. června, začne v 19:30 hodin. Areál parku se stánky s občerstvením se posluchačům otevře v 18:30 hodin. Parkování je možné na parkovišti přiléhajícím k parku.

Vstupenky jsou v předprodeji v rámci rezervačního portálu Tickeportal.

Více informací: www.kinskyartmedia.cz

Vstupenky: www.ticketportal.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-hudba-kultura-KINSKÝ Art Media

Oblast
Královéhradecký (hk)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.