Hlavní obsah

„Je to vzkaz Putinovi.“ Česko dnes podepíše klíčovou smlouvu s USA

Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

Americký kongresman Lloyd Doggett zastupuje ve Sněmovně reprezentantů Texas.

Reklama

Česko a Spojené státy dnes stvrdí dohodu o obranné spolupráci. Ve Washingtonu ji podepíše ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým americkým protějškem Lloydem Austinem.

Článek

Podle amerického kongresmana Lloyda Doggetta je česko-americká smlouva vzkaz do Kremlu. „Že náš závazek vůči spojencům a NATO je neměnný. Smlouva navazuje na osvobození Plzně od nacistů americkými vojáky,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy přímo ve Washingtonu.

Podle svých slov také osobně doporučil prezidentovi Joeu Bidenovi, aby do Bílého domu pozval buď českého premiéra, nebo prezidenta.

Obranná smlouva, kterou Praha s Washingtonem ladily rok, upravuje právní rámec pro pobyt amerických vojáků v Česku. Konkrétní projekt pro umístění americké základny na české území ale podle české vlády není na stole.

Právník Doggett v americké Sněmovně reprezentantů zasedá už od roku 1995. O Česko se zajímá i díky významné krajanské komunitě v Texasu. Je spolupředsedou kongresové skupiny přátel Česka.

Dnes proběhne podpis dohody o obranné spolupráci. Jakou hodnotu má tento podpis pro Američany?

Je to velmi příznivý vývoj. A znamená hlavně to, že jsme připraveni. Doufám, že nenastane situace, která by vyžadovala příchod amerických vojáků do České republiky. Musíme ale být připravení a poslat do Kremlu vzkaz, že tam budeme. Že náš závazek vůči spojencům a NATO je neměnný. Smlouva navazuje na osvobození Plzně od nacistů americkými vojáky a posiluje náš vztah.

Jaké vlastně jsou dnes česko-americké vztahy z perspektivy Spojených států?

Máme s Českou republikou silný vztah. Toto partnerství je extrémně důležité nejen pro Česko a USA, ale i pro celou Evropu.

Bylo ve Washingtonu cítit ochlazení v časech prezidenta Miloše Zemana, který se snažil českou zahraniční politiku otočit na Východ?

Budu mluvit jen o tom pozitivním. Češi si zvolili nového prezidenta, který je prozápadní, má vojenskou zkušenost a jednoznačně rozpoznává nebezpečí, které představuje Putin a putinismus, a to je důležité. Naše vztahy zažívají vzestup. A doufám, že v průběhu roku prezident nebo premiér navštíví Washington osobně.

Čekání na Bílý dům

V Česku už to začíná být trochu téma. Podle vyjádření českých představitelů čekala Praha pozvánku pro premiéra Fialu dřív.

Jsem si vědom toho, že to je pro Čechy téma. Předal jsem osobní doporučení prezidentu Bidenovi, aby došlo k pozvání. Česko si i mezi ostatními zeměmi zaslouží uznání a jeden z českých představitelů (premiér či prezident, pozn. red.) by měl sem přijet.

Uznání za Ukrajinu?

Víme, že Česká republika byla mezi prvními, kdo Ukrajině dodával zbraně – ještě před Spojenými státy.

Český týden ve Washingtonu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) ve Washingtonu hledají novou podobu klíčové bezpečnostní vazby pro Česko.

I z jednání mezi českými a americkými politiky je znát, jak je pro Spojené státy důležité zabývat se hrozbou, kterou znamená Čína. Nezastiňuje to v USA krizi na Ukrajině?

Tyto dvě věci se naopak prolínají. Je potřeba, aby se Čína a Tchaj-wan poučily z toho, co se stalo na Ukrajině. Nejlepší způsob, jak se vyhnout násilí ze strany Čínské lidové republiky vůči Tchaj-wanu, je jednak vojenské odstrašení a jednak jasná demonstrace jednoty mezi Evropou a USA. Že by společně reagovaly na invazi na Tchaj-wan extrémními sankcemi typu, jaký se využívá proti Rusům a Bělorusům.

Ve Spojených státech se pomalu rozjíždí prezidentská kampaň. Nakolik se jejím tématem či rukojmím může stát válka na Ukrajině a dodávky zbraní tam?

Já doufám, že náš závazek vůči Ukrajině se nezmění. Prezident Biden říká: Zůstáváme s nimi, nevedeme žádná jednání za zády Ukrajiny – Ukrajinci nastavují agendu a my jim co nejrychleji posíláme zbraně, které potřebují. Ti, kteří se obávají únavy z války – ať už tady v USA, nebo v Evropě –, by měli vědět, že nejlepší způsob, jak se únavě, jež může provázet táhlé konflikty, vyhnout, je dodat Ukrajincům zbraně potřebné k vítězství rychle.

Reklama

Související témata:
Kongresmani

Doporučované