Řízení bez řidičského a technického průkazu. V Česku je brzy nebudete muset mít u sebe

Přidat na Seznam.cz

Zní to skoro jako sci-fi, ale vše nasvědčuje tomu, že čeští řidiči už od konce letošního roku nebudou muset tyto doklady vozit. Jezdit bez řidičského a technického průkazu bude legální, protože policejní hlídky budou držení a platnost těchto dokladů kontrolovat v příslušných registrech. Počítá s tím pozměňovací návrh poslanců. Pokud bude schválen, vstoupí v platnost 1. ledna 2024.

Digitalizace a její neustálý rozvoj s sebou přináší starosti, zvýšené náklady a nároky na technické vybavení, ale také nesporné výhody v možnosti digitalizace fyzických dokumentů, dokumentů v registrech či jejich rychlého vyhledání a archivace v potřebném čase. Přestože uplatnění této teorie v praxi často brání řada někdy až nepochopitelných překážek (technických i legislativních), postupně se je daří odstraňovat a uvádět v život. Hmatatelné výhody digitalizace by mohli od počátku roku 2024 začít využívat i čeští řidiči.

Zatím bez technického průkazu a řidičského oprávnění. Později i bez občanského

Jak potvrdil mluvčí Ministerstva dopravy ČR František Jemelka, zrušení povinnosti mít u sebe při řízení technický a řidičský průkaz řeší ministerstvo v souvislosti s novelou zákona o silničním provozu. „Kontrolní orgány budou držení a platnost příslušných dokladů ověřovat v příslušných registrech,“ dodal Jemelka. Zdůraznil však, že řidič je i nadále povinen na výzvu kontrolních orgánů prokázat svou totožnost. Do budoucna se počítá i se zavedením elektronického OP (tzv. eDokladu), který však v současné době není na pořadu dne. „Změna byla předložena jako poslanecký pozměňovací návrh dne 17. 5. 2023. Pokud bude schválena a vstoupí v platnost 1. 1. 2024, nebude muset mít řidič od tohoto data u sebe řidičský průkaz ani osvědčení o registraci vozidla (tzv. malý technický průkaz),“ říká František Jemelka.

Zdroj: redakce, iDnes