Čeští zemědělci začali podnikat, poloviční ceny a špičková kvalita, píší v zahraničí. Problém pro Lidl a Kaufland?

Poslední měsíce se v České republice nesly ve znamení velkého napětí mezi obchodními řetězci, domácími zemědělci a spotřebiteli. Objevila se obvinění, že zejména obchody v loňském roce zneužily svého postavení a nadhodnotily ceny. 

Kromě toho několik příkladů ukazuje, že se do českých obchodních řetězců stále nedováží prvotřídní kvalita, která se prodává v západních zemích, ale spíše výrobky druhé kvality, popisuje situaci na našem domácím spotřebitelském poli slovenský web Plenum.sk.

K tomu muselo zákonitě dojít

Web píše, že „to vše vedlo k tomu, že tradičně pohodlní Češi se konečně zvedli a začali ve velkém nakupovat v sousedních zemích, jako je Polsko a Německo. Zjistili, že tamní supermarkety nejsou tak drahé a často mají kvalitnější zboží“.

Čeští zemědělci se však ocitli v problémech, protože na jedné straně je obchodní řetězce tlačí k tomu, aby prodávali co nejlevněji, a na druhé straně jim klesají tržby, protože lidé jezdí nakupovat do zahraničí. Mnozí z nich si uvědomili, že ačkoli mohou dále „žebrat“, stejně to nic nezmění. Proto se rozhodli jednat, což v konečném důsledku přináší ovoce jejich zákazníkům.

Fotka od aleksandarlittlewolf z Freepik

Konkurence z domova

Farmáři v České republice postupně otevírají obchody a jasně ukazují možný směr budoucího vývoje. To by mohlo předznamenat vznik velkého domácího maloobchodního řetězce, který by konkuroval dominantním hráčům, jako jsou Kaufland nebo Lidl. O tom, jak dobře to může fungovat, se můžete přesvědčit, když se vydáte do Hanáckého gruntu, který založilo zemědělské družstvo Unčovice (poblíž Litovle), informuje web Plenum.sk.

Reklamou sami sobě

Tato prodejna vznikla nedávno a nepotřebuje prakticky žádnou reklamu. Lidé ho jednoduše sami vyhledávají. Řeknou si mezi sebou, že tam mají skvělou vepřovou pečeni s kostí za 100 korun nebo krkovičku za 110 korun. A že maso chutná mnohem lépe než to, které se prodává v supermarketu a které se dováží kdoví odkud. Jídlo je zde vždy čerstvé a skutečně lokální.

Takový zájem se neočekával

Je překvapující, jak dobře to tady funguje. Lidé sem přijíždějí poměrně z daleka, dvacet kilometrů nebo i dále. „Cesta sem mi trvá půl hodiny, ale kvalita a cena za to stojí. Takové maso jsem tady ještě nenašla a i ostatní výrobky jsou fantastické,“ říká zákaznice Lucie o své návštěvě hanáckého obchodu. „Musím říci, že po nákupu v tomto obchodě už nemám ráda standardní výrobky z velkých řetězců.“

Hanácký grunt neprodává pouze výrobky vlastního družstva, ale přidává i další. Koupit tak můžete nejen masné výrobky nebo uzeniny, ale také mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, mouku a mnoho dalšího. O tom, že jsou u svých zákazníků na dobré cestě, nejlépe svědčí jejich dosavadní hodnocení na Googlu. Hodnocení spokojených zákazníků se vzácně shodují a zatím udělili obchodu maximální možný počet bodů, uvádí web.

Zdroj: plenum.sk. Náhledová fotografie: aleksandarlittlewolf z Freepik