23. května 2023 • 21:53

SESTŘIHY: Lotyšsko slaví postup! Slováci končí, Švýcary vyzve Německo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je rozhodnuto. Slovenští hokejisté si na letošním mistrovství světa nezahrají čtvrtfinále. Byť Slovensko porazilo Norsko 4:1, o konci v základní skupině B rozhodla bitva mezi Lotyšskem a Švýcarskem, ve které domácí tým vyhrál 4:3 v prodloužení a postoupil do vyřazovací části, kde vyzve Švédsko. Na Čechy tedy bude čekat výběr USA, který ovládl skupinu A po výhře 4:3 v prodloužení nad Švédskem. Do další fáze proniklo také Německo, které si po výhře 5:0 nad Francií zahraje čtvrtfinále proti Švýcarům. Finsko se naladilo na boje o medaile vítězstvím 7:1 nad Dánskem. Úřadující mistr se postaví Kanadě.



Skupina A

Německo - Francie 5:0

Němci potřebovali k definitivní jistotě postupu jakkoliv vyhrát. Do vedení se dostali již ve 4. minutě, kdy po rychlém protiútoku připravil Stachowiak gól pro Ehla. Další branku mohl přidat Gawanke, gólman Ylönen se však stihl včas přesunout a jeho šanci zlikvidoval.

V 16. minutě měl ale Ylönen smůlu, když nestihl zareagovat na puk odražený od brusle Tiffelse, kterého nastřelil Peterka. O minutu později se však vyznamenal, neboť si poradil s nájezdem Kahuna. Francouzi v první třetině prověřili Niederbergera jen minimálně, při Addamově střele mu pomohla tyč.

SESTŘIH: Německo – Francie 5:0. Němci vybojovali postup a čekají je Švýcaři
Video se připravuje ...

Další krok k výhře a postupu udělali Němci ve 23. minutě. Vydařené sólo předvedl Peterka, jenž přešel přes francouzské bránící hráče a zvýšil na 3:0. Následně mohl přidat další branku Tiffels, po samostatné akci ale trefil tyč. Němci zápas kontrolovali a vytvářeli si i šance, velkou příležitost Moritze Müllera zastavil Ylönen.

Hned na začátku třetí třetiny mohl přidat další gól Peterka, nájezd však neproměnil. Utkání se už jen dohrávalo a Němci přidali ještě dva góly v přesilových hrách. Nejprve oslavil návrat do sestavy Fischbuch, poté se trefil Kastner. Vítěze nakonec nemuselo ani mrzet, že nevyužil výhodu pět na tři.

Góly

Domácí: 03:31. Ehl, 15:55. Tiffels, 22:07. Peterka, 43:51. Fischbuch, 53:34. Kastner

Hosté:

Sestavy

Domácí: Niederberger (Strahlmeier) – Seider, M. Müller (C), Wissmann, J. Müller, Gawanke, Szuber, Wagner – Peterka, Kahun (A), Tiffels – Soramies, Ehl, Sturm – Kastner, Fischbuch, Noebels (A) – Stachowiak, Tuomie, Schütz – Varejcka.

Hosté: Ylönen (Junca) – Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili (A), Crinon, Onno, Guebey, Thiry – Boudon, Texier, T. Bozon – Leclerc, Addamo, Rech – Bertrand, Claireaux (A), Treille (C) – Valier, K. Bozon, Farnier.

Rozhodčí

Lassi Heikkinen, Stefan Huerlimann – Andreas Weise Kroyer, David Nothegger

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Švédsko - USA 3:4p.

Opatrný úvod souboje doposud neporažených týmů ukončil v 6. minutě drsný faul útočníka Eyssimonta na obránce Sandina, po kterém švédský bek s poraněným kolenem ze zápasu odstoupil. Dohrál i Američan, jenž putoval s vyšším trestem do kabin.

Když poté dostal Samberg trest za zdržování hry, dostali Švédové 106 sekund dlouhou přesilovku pět na tři a využili ji. Po Tömmernesově přihrávce otevřel skóre Carlsson. Rychle tak bylo jasné, že tým USA na předešlá dvě utkání bez inkasované branky nenaváže.

Ještě v první třetině si zahráli v pěti proti třem i zámořští hráči, 106 sekund jim ale k vyrovnání nestačilo. V pokračující klasické výhodě přesně zamířil kapitán Bonino a Lars Johansson ve švédské brance inkasoval ve čtvrtém duelu na MS druhý gól.

Na přelomu první a druhé části si Američané opět zahráli proti třem Švédům, nejprve ve čtyřech a poté v pěti. Do vedení se ale nedostali. Druhý gól nedal ani Raymond a Carlsson, kterého vychytal DeSmith.

Ve 34. minutě se dostaly do vedení Spojené státy, když v přesilové hře pohotově dorážel Garland. Vyrovnat mohl Nylander, brankář Pittsburghu si ale s jeho brejkem poradil. Jeho protějšek Johansson tak úspěšný nebyl, 30 sekund před koncem druhé části jej z obdobné akce překonal krátce po návratu z trestné lavice obránce Hutson.

Ve třetí části to dlouho vypadalo, že se žádné drama konat nebude. Švédové nebyli v útoku nebezpeční, Američané byli střelecky aktivnější, ale Johansson chytal spolehlivě.

V 55. minutě Alex Tuch nechtěně tečoval Carlssonovu střelu do vlastní branky. Gól Seveřany povzbudil a zásluhou Liljegrena se jim podařilo i vyrovnat. Zápas se tak musel prodlužovat. Druhý bod a vítězství ve skupině nakonec získali Američané, po 97 sekundách nastavení rozhodl Samberg.

SESTŘIH: Švédsko – USA 3:4p. Zámořský tým ovládl skupinu A bez prohry
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 09:09. Carlsson, 54:51. Carlsson, 57:29. Liljegren

Hosté: 16:49. Bonino, 33:54. Garland, 39:31. Hutson, 61:37. Samberg

Sestavy

Domácí: La. Johansson (Wallstedt) – Liljegren, Sandin, A. Lindholm, Tömmernes, Bengtsson, Nemeth, Pudas – Raymond (A), Carlsson, Berggren – Petersson, P. Lindholm, Grundström – Nylander, Lindberg, Everberg – Silfverberg (C), de La Rose (A), Sörensen – Li. Johansson.

Hosté: DeSmith (Petersen) – Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, Mackey, Thrun, Hutson – A. Tuch (A), Bonino (C), Grimaldi – Garland (A), O'Connor, Eyssimont – Mazur, Tynan, Gauthier – Coronato, Brown, Farrell – Bjork.

Rozhodčí

Langin (CAN), Schrader (GER) – Hynek (CZE), Niittyla (FIN)

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

8781 diváků

Finsko - Dánsko 7:1

Finové vykročili za očekávaným vítězstvím již v úvodu utkání. Ve 3. minutě otevřel skóre pohotovou tečí kapitán Anttila. O 52 sekund později přidal po rychlém protiútoku a přečíslení tři na dva druhou branku obránce Ohtamaa.

Další gól mohli domácí vstřelit ve 47 sekund dlouhé přesilovce pět na tři, kterou sice nevyužili, ale v 19. minutě se postaral o další finský zásah opět po teči střely od modré Pokka.

Finové jasně dominovali, v první třetině vyslali na dánského brankáře Sörensena 20 střel. Hned na začátku druhé části navýšil jejich vedení Björninen. Následně se trefil v oslabení Lammikko, jenž využil zaváhání Sörensena, a z brejku skóroval i Kapanen.

V poslední třetině se oba týmy prosadily jednou. Nejprve zvýšil povedenou střelou od modré čáry na 7:0 Matinpalo. Poslední slovo měl Ehlers, jenž vydařeným zakončením na zadní tyč připravil Larmiho o čisté konto.

SESTŘIH: Finsko – Dánsko 7:1. Jasná výhra úřadujících mistrů, ve čtvrtfinále narazí na Kanadu
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 02:39. Anttila, 03:31. Ohtamaa, 18:36. Pokka, 22:52. Björninen, 35:07. Lammikko, 38:11. Kapanen, 42:41. Matinpalo

Hosté: 42:53. Ehlers

Sestavy

Domácí: Larmi (Olkinuora) – Lehtonen, Ohtamaa, Määttä (A), Koivisto, Seppälä, Pokka, Friman, Matinpalo – Rantanen (A), Manninen, Hartikainen – Kapanen, Suomela, Kakko – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (C), Björninen, Oksanen.

Hosté: Sorensen (Seldrup) – M. Lauridsen, Lassen, A. Koch, Jensen Aabo (C), Gammelgaard, Krogsgaard, M. Jensen – N. Jensen, Russell (A), Ehlers – Boedker (A), Mølgaard, Storm – Asperup, Poulsen, Bau Hansen – Andersen, Aagaard, Olesen – Scheel.

Rozhodčí

Holm, Sewell – Briganti, Constantineasu

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

11491 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 1 0 0 34:8 20
2. Švédsko 7 5 1 1 0 26:7 18
3. Finsko 7 5 0 1 1 28:15 16
4. Německo 7 4 0 0 3 27:16 12
5. Dánsko 7 2 1 0 4 19:26 8
6. Francie 7 0 1 2 4 10:31 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3

Slovensko - Norsko 4:1

Zatímco Slováci měli v pondělí volno, Norové zápolili s Kanadou a dokázali ji porazit po výborně zvládnutých nájezdech. Dnes v úvodním dějství se na nich únava projevila, v součtu s faktem, že už hráli jen o čest bez postupových nadějí.

Slováky posadil na koně v končící čtvrté minutě Hrivík, jehož našel povedenou zpětnou přihrávkou zpoza branky Pánik. Právě on pak dvakrát nebezpečně zakončoval, za Nory odpověděl Engeland Andersen, ale strážce slovenské branky Škorvánek byl pozorný.

V osmé minutě našel Grman rozjetého Cehlárika, který nabral velkou rychlost, dostal se tváří v tvář Haukelandovi, ale neuspěl - jeho bekhendové zakončení skončilo v lapačce norského gólmana. Hned vzápětí zkusil štěstí od modré čáry Rosandič a Cehlárik si spravil chuť úspěšnou dorážkou. V 16. minutě pak prolétl Lantoši takřka celým hřištěm a prakticky rozhodl o osudu duelu.

SESTŘIH: Slovensko – Norsko 4:1. Slováci udrželi naději na čtvrtfinále, rozhodli v první třetině
Video se připravuje ...

Norové od druhé třetiny hru vyrovnali a dočkali se velmi rychle alespoň dílčí radosti, když Berg-Paulsen našel ve 24. minutě skvělou nahrávkou přes Gajdoše a Čacha zakončujícího Vikingstada. Škorvánek neměl šanci.

Už po chvilce mohla přijít zápletka po jediném vyloučení na slovenské straně za celé utkání. Valkvae Olsen však nebyl zblízka úspěšný. Slováci mohli v oslabení naopak i odskočit zpátky na rozdíl tří branek. Pánik ujel do brejku, při zakončení s hokejkou prostrčenou mezi nohama ale nedokázal ohrozit Haukelanda.

Ve třetí třetině neproměnil velkou možnost Lantoši, Lunter rozezvučel brankovou konstrukci. Norové to v závěru zkusili s dlouhou power play. Hudáček nejprve zblízka nepochopitelně minul, Pánik pak ale přes více než půl hřiště završil skóre.

Góly

Domácí: 03:58. Hrivík, 07:30. Cehlárik, 15:43. Lantoši, 58:41. Pánik

Hosté: 23:10. Vikingstad

Sestavy

Domácí: Škorvánek (Hlavaj) – P. Koch, Nemec, Ivan, Grman, Kňažko, Rosandić, Jánošík, Gajdoš – Regenda, Hrivík (C), Pánik – Cehlárik (A), Hudáček, Kelemen – Kudrna, Sukeľ (A), Lantoši – Tamáši, Čacho, Lunter.

Hosté: Haukeland (Arntzen) – Lilleberg, Hansen, Johannesen (A), Engeland Andersen, Krogdahl, Kåsastul – Berg-Paulsen, Vikingstad, Valkvae Olsen – Olimb (C), Trettenes (A), Martinsen – Olden, Haga, E. Salsten – Steen, Hoff, H. Salsten – Vesterheim.

Rozhodčí

Bloski, Hunnius – Cattaneo, Wyonzek.

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

4170 diváků

Švýcarsko - Lotyšsko 3:4p

Výhra Lotyšů nad dosud stoprocentními Švýcary zároveň rozhodla o soupeři českých hokejistů ve vyřazovacích bojích. Bude jím výběr Spojených států amerických, který bez porážky opanoval skupinu A v Tampere.

Lotyši odehráli se Švýcary po bezbrankové první třetině velké drama, v němž dvakrát vedli, ale pak inkasovali v 54. minutě gól na 2:3. V tu chvíli slavili Slováci. O 70 sekund později však vyrovnal kapitán Kaspars Daugavinš. V prodloužení rozhodl v přesilovce další útočník Rudolfs Balcers.

SESTŘIH: Švýcarsko – Lotyšsko 3:4p. Lotyši zaskočili favorita a slaví postup
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 26:02. Fiala, 47:03. Miranda, 53:46. Ambühl

Hosté: 21:43. Freibergs, 26:34. Abols, 54:56. Daugavinš, 62:25. Balcers

Sestavy

Domácí: van Pottelberghe (Genoni) – Fora, Siegenthaler, Glauser, Moser, Loeffel, Marti (A), Geisser – Ambühl (A), Corvi, Fiala – Simion, Haas (C), Miranda – Bertschy, Richard, Herzog – Riat, Senteler.

Hosté: Šilovs (Gudlevskis) – Balinskis, Zile, Rubins, Jaks, Čukste, Freibergs, Golovkovs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols (A), Balcers – Dzierkals, Batna, Ro. Bukarts (A) – Krastenbergs, Smirnovs, Andersons – Indrašis, Ločmelis, Ri. Bukarts.

Rozhodčí

Kaukokari (FIN), MacFarlane (USA) – Mackey (CAN), Ondráček (CZE)

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

9178 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud