Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jako u cigaret: Irsko zavede zdravotní varování na etiketách alkoholických nápojů

Jako u cigaret: Irsko zavede zdravotní varování na etiketách alkoholických nápojů
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Irsko se stane první zemí, která zavede varování o škodlivosti alkoholu přímo na lahvích alkoholických nápojů po vzoru cigaretových krabiček. Nové předpisy, které podepsal irský ministr zdravotnictví Stephen Donnelly, vejdou v platnost v roce 2026.

Označení bude podle BBC varovat spotřebitele před riziky konzumace alkoholu a uvádět kalorický obsah nápojů a procento alkoholu. Obecná varování se budou vztahovat například na rizika onemocnění jater a smrtelných forem rakoviny.

Ženy budou navíc varovány před zdravotním nebezpečím pití alkoholu v těhotenství. „Vítám, že jsme první zemí na světě, která učinila tento krok a zavedla komplexní zdravotní značení alkoholických nápojů,“ prohlásil Donnelly. Dodal, že se těší, až se další státy rozhodnou v tomto směru Irsko následovat.

Irská republika už jedno velké prvenství má: V roce 2004 byla první zemí, která zakázala kouření v uzavřených veřejných prostorech, jako jsou bary, kluby, hospody a restaurace.

Výrobci alkoholu také budou mít povinnost navést spotřebitele na stránky vládní agentury Health Service Executive (HSE) pro další informace o škodlivosti alkoholu, napsal deník The Guardian. Informace budou dostupné i v hospodách a dalších podnicích.

Může to ovlivnit chování spotřebitelů

Tyto vládní plány vítají zástupci iniciativ bojujících proti alkoholu. „Toto opatření zajišťuje určitým způsobem informování spotřebitelů o některých rizicích alkoholu,“ uvedla generální ředitelka Alcohol Action Ireland Sheila Gilheanyová.

Nové předpisy bez námitek schválila Evropská komise, přestože v řadě států vyvolaly pobouření. Proti opatření protestují výrobci alkoholických nápojů v řadě evropských států, včetně Španělska a Itálie. Už v lednu proti němu protestoval italský velvyslanec v Irsku Ruggero Corrias. V rozhovoru pro televizi RTÉ prohlásil, že na samotném varování nic špatného není. Tato varování by však měla být přiměřená. „V tomto případě, protože mluvíme o víně, je tvrzení na láhvi vína, že pití alkoholu způsobuje onemocnění jater, naprosto neadekvátní,“ domnívá se Corrias.

Italský farmářský spolek Coldiretti v prohlášení uvedl, že se obává negativního dopadu na rozhodování spotřebitelů, zejména pokud tento krok Irska, který je podle něj „přímým útokem“ na alkoholový průmysl, otevře dveře pro další obdobné legislativy v tomto odvětví.

Zdroje: