O nás     Inzerce     KontaktSpolehlivé informace o IT již od roku 2011
Hledat
Nepřehlédněte: Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Správa dokumentů
Digitální transformace
Informační systémy
Hlavní rubriky: Informační systémy, Mobilní technologie, Datová centra, Sítě, IT bezpečnost, Software, Hardware, Zkušenosti a názory, Speciály

Pozoruhodné IT produkty 2024
E-knihy o IT zdarma
Manuál Linux

Bankovnictví je v první linii ve využívání umělé inteligence

Platformy umělé inteligence (AI) se v bankovním sektoru masivněji využívají více než deset let. České banky nejsou výjimkou. Upozornil na to SAS Institute. Ve větších bankách podle jeho zástupců funguje až 40 různých nástrojů, které využívají principy umělé inteligence a strojového učení. Omezujícím faktorem ještě dynamičtějšího růstu AI v tomto sektoru jsou regulace.

„Jednou ze stěžejních otázek současného prudkého rozvoje umělé inteligence je vysvětlitelnost. U některých typů AI nedokážeme přesně vysvětlit, jak ke svým závěrům dospěla. Došli jsme tak do stavu, kdy se uživatelé umělé inteligence musí rozhodnout mezi potenciálně výkonnější formou AI a částečnou ztrátou kontroly nad výstupy, nebo standardními modely umělé inteligence, u které výstupy dokážeme přesně vysvětlit. Stále naléhavější otázkou tedy v oblasti AI je použití různých typů modelů v různých situacích a to, kdo má zodpovědnost za rozhodování AI,“ uvedl Luděk Šafář, CE Presales Director, SAS Institute ČR.

Pro banky je vysvětlitelnost v rozhodování umělé inteligence zcela klíčová. Musí být regulátorovi schopny v každém okamžiku vysvětlit, proč a jak se rozhodují. Regulátor chce konsistenci v rozhodování. Určitým varováním může být negativní zkušenost z USA, kde nesprávné nasazení AI vedlo v některých případech k diskriminaci při posuzování žádostí o úvěr.

Nicméně vývoj v oblasti umělé inteligence je tak rychlý a dopěl již do stádia, kdy se předpokládá, že na ni budeme delegovat rozhodnutí. Regulace, vysvětlitelnost a etická stránka v přístupu k AI budou důležité pro bankovnictví, zdravotnictví, veřejný sektor a další oblasti. Nulový význam bude mít ale pro podvodníky, kteří se budou snažit stále sofistikovanějšími způsoby za využití výkonné AI nezákonně obohatit.

Pokud budou lidé vystaveni cílenému podvodu s využitím AI, bude pro ně stále těžší poznat, s kým vlastně mluví, zda je to rodinný příslušník, kamarád nebo známý. Na konferenci proto mimo jiné zaznělo i varování, že pro průměrného občana bude toto riziko do budoucna růst. Proto nejenom banky všem doporučují maximální obezřetnost při nakládání s finančními prostředky, dodržovat bezpečnostní zásady a při jakýchkoli pochybnostech raději kontaktovat banku.


(24. 5. 2023 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2011-2024 BusinessIT.cz, ISSN 1805-0522 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu BusinessIT.cz a ochrana soukromí | Používáme účetní program Money S3 | pg(11841)