Z bankomatu si vyberete i bez karty. Ale co vklady?

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 24. 5. 2023
Naprostá většina bankomatů v Česku už nabízí bezkontaktní výběry mobilem nebo hodinkami. Jenže: Když si chcete do stejného přístroje vložit hotovost na účet, často neuspějete bez plastové karty.
Z bankomatu si vyberete i bez karty. Ale co vklady?

Zdroj: Shutterstock

Kdo nechce u bankomatu vytahovat platební kartu, nebo už ji s sebou ani nenosí, vystačí si při výběru v Česku už skoro vždy s chytrým telefonem či hodinkami.

Možnost vybírat hotovost jen prostřednictvím zdigitalizované karty v mobilních aplikacích jako Apple Pay, Google Pay a dalších se objevila zhruba před čtyřmi lety. Od té doby se rapidně rozšířila. Bezkontaktní výběry už umožňuje 4295 bankomatů, což je téměř 90 procent sítě v Česku.

Výběr hotovosti mobilem a hodinkami funguje pomocí NFC čtečky na bankomatech, které jsou označené nálepkou označující možnost bezkontaktního výběru. Mobil nebo jiné zařízení s NFC technologií se přiloží na označené místo na bankomatu a stačí zadat PIN.

Bezkontaktní výběry budou brzy všude  

V zavádění bezkontaktních výběrů jsou nejdál Air Bank, Raiffeisenbank a Fio, které ji mají už na všech bankomatech. Dostupná je i v celé síti Euronet.

Česká spořitelna a Moneta tento způsob výběru podporují téměř v celé své síti. Spořitelna, která má nejrozsáhlejší síť 1470 bankomatů, plánuje chybějící NFC čtečky na dvacítce svých přístrojů instalovat během letošního roku. 

Vybrat hotovost bez plastové karty lze také z přibližně 85 procent bankomatů ČSOB a z 80 procent sítě Komerční banky. ČSOB chce zbytek asi padesáti přístrojů dovybavit NFC snímačem pro výběry mobilními aplikacemi nejpozději do konce příštího roku. Obvykle je to spojeno s výměnou starého přístroje za nový, říká mluvčí Patrik Madle. Podobně postupuje i Komerční banka.

Možnost bezkontaktních výběrů hotovosti zatím chybí na bankomatech UniCredit Bank. Podle jejího mluvčího UniCredit Petra Plocka se banka chystá bezkontaktní čtečky na výběry mobilem a hodinkami spustit do konce letošního roku.

Mobil či chytré hodinky při placení v obchodě nebo u bankomatu loni využilo skoro 39 procent Čechů, vyplývá z dat společnosti Mastercard. Kdo má mobilní aplikaci, vytahuje podle průzkumu plastovou kartu většinou už jen tehdy, když přístroj není vybavený potřebnou technologií, nebo když se porouchá.

Vklad hotovosti? Radši přijďte s kartou

Vklady hotovosti do bankomatu (vkladomatu) využívají nejen menší obchodníci a živnostníci pro uložení denních tržeb, ale oblíbili si je klienti všech kategorií, vyplývá z bankovních dat.

Jenže i u mnoha bankomatů, které už umožňují bezkontaktní výběry, je stále potřeba plastová karta pro přesun peněz opačným směrem – tedy při vkladu na účet.

Bezkontaktní čtečky, které podporují vklad hotovosti i pomocí mobilu či hodinek, zatím zavedly jen Air Bank a Česká spořitelna. „Tuto možnost nabízíme ve všech našich 88 vkladomatech od začátku roku 2022,“ připomíná mluvčí Air Bank Jana Pokorná. Také Česká spořitelna ji nabízí ve více než čtyřech stovkách svých bankomatů s vkladovou funkcí.

Služba je dostupná jen pro klienty banky, která vkladomat provozuje – tedy Air Bank nebo České spořitelny. Toto omezení se vztahuje nejen na bezkontaktní vklady, ale i na vklady prostřednictvím plastové karty, a to u všech tuzemských bank: vkládat hotovost mohou vždy jen klienti banky, která konkrétní vkladomat provozuje. (A to obvykle jen na vlastní účet – pouze Air Bank a Česká spořitelna umožňují vkládat přes bankomat také na cizí účty ve stejné bance, spořitelna dokonce i na účty u konkurence).

Zpátky do minulosti

Zdroj: KB

Před třiceti lety začal fungovat první online bankomat v Česku. Brzy přišly platební karty, které fungovaly i v cizině. A pak se s nimi dokonce dalo platit v některých obchodech. Máme vzpomínky i fotky.

I tohle jsou devadesátky. První bankomat má narozeniny

Banky ke konci loňského roku provozovaly kolem dvou tisíc bankomatů s vkladovou funkcí, vyplývá ze statistiky Sdružení pro bankovní karty. Vedle Air Bank a České spořitelny fungují vkladomaty také v síti ČSOB, Komerční banky, Monety, Raiffeisenbank, Fio a UniCredit – jenže stále jen za pomoci plastové karty. NFC čtečkou, která podporuje možnost vkladu hotovosti i mobilem nebo hodinkami, je zatím vybavena čtvrtina celkové vkladomatové sítě v Česku.

Dosud omezené možnosti bezkontaktních vkladů by se letos měly rozšířit. „Na řešení pracujeme, chtěli bychom s instalováním této technologie letos začít,“ říká mluvčí ČSOB Patrik Madle. „Bezkontaktní vklad na mobil a chytré hodinky aktuálně připravujeme. Službu spustíme ještě letos,“ ujišťuje také Zuzana Filipová, mluvčí Monety. Stejný plán má i UniCredit, říká její mluvčí Petr Plocek.

Na přípravách pracují i Komerční banka a Raiffeisenbank. Službu chce nabídnout také Fio banka. „Řešíme všechna možná, technická i bezpečnostní úskalí tohoto projektu a v budoucnu bychom to klientům rádi umožnili,“ odpovídá mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

K větší dostupnosti vkladomatů může výrazně přispět také sdílená bankomatová síť, kterou loni v červnu spustily Komerční banka s Monetou a od letošního února se k nim přidaly Air Bank a UniCredit. Už od počátku projektu Komerční banka a Moneta ujišťovaly, že cílem je, aby sdílenou bankomatovou síť klienti mohli využívat i pro vklad hotovosti.

Klienti všech čtyř bank si mohou zatím vybírat hotovost ve zhruba 2000 sdílených bankomatech za stejných podmínek jako z přístrojů své vlastní banky. Zatímco klienti Monety si už dříve mohli vybírat z cizích bankomatů bez omezení, Komerční banka, Air Bank i UniCredit takovou výhodu u svých běžných účtů bez paušálu nenabízely.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Termínem pro zprovoznění sdílené sítě také pro vklady je aktuálně konec letošního roku, řekl v dubnovém rozhovoru Miroslav Hiršl, člen představenstva Komerční banky.  „Příprava není tak technicky jednoduchá jako to bylo u výběrů,“ vysvětlil.

Shoda podle Hiršla panuje na technickém řešení. „To je vcelku unikátní a platí pro všechny banky od našeho aktuálního dodavatele. Je to formou společné aplikace, kde na jednom místě umožníme procesovat bankomatové vklady bez nutnosti přímé integrace jednotlivých bank navzájem. Klienti bank tak budou moci vkládat hotovost na svůj účet u všech jiných bank stejným způsobem,“ říká. Celkově by tak klienti čtyř zapojených bank měli mít k dispozici přes 970 vkladomatů.

Z dostupných informací však zatím není jasné, zda všechny sdílené přístroje budou hned od počátku podporovat i vklady mobilem a hodinkami, nebo na některých bude stále nutná plastová karta.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services