Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Exotické ovoce, které určitě ještě neznáte. Zkusili byste cherimoyu, salak nebo kiwano?

Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
exotické ovoce
Exotické ovoce už dnes běžně najdete v českém obchodě, ale všechny druhy rozhodně ještě neznáte.

24. 05. 2023

Salak

Salak je exotické ovoce, které roste především v Indonésii, Malajsii a v Thajsku. Říká se mu hadí ovoce, protože má šupinatou slupku, která skutečně připomíná kůži hada. Dužina plodu je bílá, případně světle růžová a má malá černá semínka. Toto ovoce se konzumuje především čerstvé, ale také se z něj vyrábějí nejrůznější džemy nebo chutney či želé.

salak

A jak se toto ovoce jí? Stačí jen oloupat slupku a sníst dužinu. Slupka je ale také jedlá, jenže bývá hodně hořká. Salak obsahuje spoustu vitamínů A a C a také draslíku a vlákniny. Často se na Dálném východě používá i jako první pomoc při bolesti hlavy nebo žaludku.

Buddhova ruka

Buddhova ruka neboli také citrón s prsty pochází z Číny. Slupku má velmi tenkou a brčálově žlutou. Dužina je bílá a neobsahuje žádná semínka. V čínské kuchyni se používá jako přísada do jídel, například do salátů a dalších slaných pokrmů, ale i jako dekorace. Také se z buddhovy ruky vyrábí marmeláda nebo čaj. A co všechno dokáže? Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti a taktéž obsahuje spoustu vitamínu C, A a B6. Obsahuje i draslík. Údajně taktéž pomáhá při hubnutí.

buddhova ruka

Cherimoya

U nás se mu říká pudinkové jablko. Má oválný tvar a zelenou slupku. Dužina je bílá, velmi sladká a má krémovou konzistenci, proto ten pudink. Chutí připomíná kombinaci banánu, ananasu a papáji. Cherimoya v sobě kombinuje vitamín C, B a také spoustu minerálů, například draslík a hořčík. Taktéž obsahuje vlákninu. Dá se jíst i samotná slupka, ale je hodně tvrdá. Dužina se přidává do jogurtů, ovocných koktejlů nebo třeba salátů. Obsahuje zároveň i tmavě hnědá semínka, která se ale nesmějí jíst protože jsou toxická.

cherimoya

Jabuticaba

Tohle exotické ovoce roste na kmenech stromů v Brazílii, ale pěstuje se i v Argentině, Paraguayi nebo Uruguayi. Plody připomínají borůvky, ale jsou větší, tmavě modré až fialové a mají bílou dužinu. Chutnají sladce i kysele zároveň, lidem často připomíná kombinaci hroznů a švestek. Ovoce se konzumuje tak, že se odřízne vrchní část a dužina se vydlabe. Slupka se často používá v medicíně. Jabuticaba se konzumuje čerstvá, ale prodávají se také džemy, želé a vína. Ovoce je plné vitamínů A a C a také vlákniny. Je antioxidační a má protizánětlivé účinky.

K TÉMATU  Vliv líbání na lidské zdraví. Účinky pocítíte i uvidíte
jabuticaba

Kiwano

Kiwano, česky rohatý meloun, roste hlavně v Africe. Má podlouhlý tvar a žlutozelenou dužinu. Slupka je pokryta trny a v sobě ukrývá dužinu, která má ale trpkou i pikantní chuť zároveň. Obsahuje spoustu vitamínu C a E a taktéž draslík a hořčík. Kiwano podporuje trávení a posiluje náš imunitní systém.

kiwano

Lucuma

Svůj původ má v Peru. Má zelenou slupku a tmavě žlutou dužinu s velkou peckou uvnitř. Dužina navíc připomíná kombinaci manga a papáji. Lucuma je neskutečně sladká a chutná po karamelu. Zároveň ale trochu chutná i po dýni. Ovoce obsahuje spoustu antioxidantů, vitamínů a minerálů a rovněž má nízký glykemický index. Proto mohou lucumu konzumovat i lidé, kteří si potřebují hlídat hladinu cukru v krvi. Lucuma skvěle chutná čerstvá nebo si ji můžete přidat do ovocného koktejlu či džusu. Z lucumy se vyrábí i topping na dezerty. Mezi jeho zdravotní benefity patří hlavně to, že podporuje zdravé trávení.

lucuma

Loquat

Nebo také mišpule. Připomíná broskve a meruňky zároveň. Má sladkou a měkkou dužinu a dá se jíst úplně celá. Obsahuje vitamíny C a A a vlákninu. Loquat pochází z Číny, ale dá se sehnat i v dalších částech světa.

mišpula

Černá sapota

Její domovinou je Mexiko, potažmo celá Střední Amerika a Karibik. Konzumuje se až poté, co plně dozraje. Pak je neskutečně měkká a chutná po čokoládě. Exotické ovoce se rozkrojí napůl a vydlabe se dužina, ta se může jíst jen tak, nebo ji můžete přidat do ovocných i zeleninových salátů. I černá sapota je velmi zdravá, obsahuje vitamíny i minerály, hlavně hořčík a železo. Nezralou sapotu ale nikdy nejezte. Je toxická a některé národy ji v dřívějších dobách používaly jako jed.

černá sapota

Kalamansi

Jde o malou limetku, jejíž chuť je extrémně výrazná. Najdete ji především v asijské kuchyni. Zdobí se s ní totiž nejrůznější pokrmy. Často se přidává i do koktejlů a další alkoholických i nealkoholických nápojů. Když tuto malou limetku rozkrojíte, má vnitřek podobný kaviáru s lehce sladkým podtónem. Kalamansi je úžasným zdrojem vitamínů a minerálů, hlavně vitamínu C, fosforu a horčíku.

K TÉMATU  Ananas jako sladký spalovač tuků. A dokáže mnohem víc
kalamansi

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

8 originálních receptů na netradiční džemy

Ájurvéda podle Krainové: Co vás na takovém detoxu čeká?

Zdroje článku:
www.cksen.cz, www.invia.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.
Berete se z velké lásky. Vydrží možná rok, dva, tři. Pak nastane dlouholetá práce, v níž se vztah, který začal adrenalinovou reakcí, musí přerodit do fáze přátelství a spolupráce. Jestliže nezačnete na svém manželství včas tvrdě pracovat, rozpadne se vám pod rukama. Jak se z milenců stanou partneři a přátelé?
Parta nadšenců vytvořila z celého domu jedno obří domino ze všeho, co běžně používáte. Řetězová reakce, kterou spustí kutálející se citron, se postupně prožene všemi místnostmi. Postavit tuhle legraci bylo hodně náročné a má překvapivý závěr.
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
I když se letošní léto bude nést v trochu méně omezeném duchu (hygienická opatření se začínají uvolňovat stále víc a víc), přesto se většina lidí rozhodla strávit volné dny s rodinou v tuzemsku. I Česká republika zkrátka nabízí mnoho krásného a atraktivního, tak proč to nevidět? Nemusíte nutně využívat automobil k přejíždění z místa na místo, stejně tak nemusíte ujít desítky kilometrů, abyste se dostali tam, kam se dostat chcete. Stačí usednout na kolo. Česko je totiž cyklostezkami doslova protkané.
Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Důvodů pro sledování tohoto žánru bývá několik. Romantické filmy nás na emoční rovině dokážou pozvednout. Ostatně – kdo z nás by nechtěl věřit, že tam někde se skrývá ta pravá a nepodmíněná láska? Že tam někde je náš dvojplamen, spřízněná duše, která je nám souzená?
Podzim už je tady a vy pomalu měníte i svůj šatník. Jaké budou podzimní trendy 2023 a co si na sebe obléknout? Inspirujte se našimi tipy.
Trend na TikToku #lazygirljob mění stojaté vody kariéry. A za vším hledejme influencerku Gabrielle Judge. Ne všichni, ale s tímhle trendem souhlasí a hlavně starší generace mluví o rozmazlenosti dnešní generace. Ale jak se ukazuje, ženy, které se daly na cestu a vystoupily z karierního kolotoče si umí své rozhodnutí hravě obhájit!
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.

Výběr článků

Zpěvačka a herečka Barbora Poláková si z letošních hudebních cen Anděl, o kterých jsme vám psali, odnesla dvě sošky. V současné době se věnuje hlavně své rodině. Nezanedbává ale ani fanoušky. Pracuje na rozšíření vlastní módní kolekce, plánuje natáčení videoklipů i podzimní turné. Co konkrétně chystá? Dočtete se v rozhovoru.
Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
K získání krásné a zdravé pokožky bez nedokonalostí, silných vlasů a pěstěných nehtů nemusíte podstupovat žádné složité procedury. Tím správným receptem pro přirozenou krásu jsou vzácné přírodní oleje, které dokáží s vaším vzhledem učiněné zázraky.

Nepřehlédněte

Kreativitě při balení dárků se žádné meze nekladou. Taštička vám sice ušetří čas, na druhou stranu, pěkný balíček v balícím papíru se stuhou nic nenahradí. Když se na balení trochu vyřádíte a přijdete s něčím originálním, vždycky to bude úspěch, a navíc do vaší práce s balením otisknete i svou snahu, a to se vždycky cení. Inspirujte se nápady na balení dárků ve videu.
Jednoduché vychytávky, jak vypadat krásně, splní účel na 100 %. Jak rychle vyrobit kudrliny a udělat vaše vlasy krásně zářivé? Jak dokonale vybělit zuby pro perfektní úsměv nebo vyčistit pleť?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek