Sólové i komorní projekty, recitály po celém světě i desítky nahrávek. Klavíristka Jitka Čechová je v jednom kole

Na podzim 2023 ke svým aktivitám přidá i pozici umělecké garantky Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica.

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archívu osobností bude přední česká klavíristka Jitka Čechová.

Jitka Čechová po studiu na konzervatoři v Praze u profesora Jana Novotného pokračovala ve svém hudebním vzdělávání na Akademii múzických umění v Praze u profesora Petera Toperczera. Velký vliv na rozvoj její hudební individuality měla postgraduální studia u Eugena Indjice v Paříži a Vitali Berzona ve Freiburgu. Další zkušenosti sbírala na mistrovských kurzech Richarda Kehrera ve Výmaru, Eugena Indjice a Lazara Bermana v Piešťanech.

Jitka Čechová je laureátkou řady mezinárodních soutěží - Mezinárodní Chopinova soutěž v Mariánských Lázních, Mezinárodní Smetanova soutěž v Hradci Králové, Mezinárodní Hummelova soutěž v Bratislavě, Virtuosi per musica di pianoforte, Mezinárodní soutěž komorní hudby v Detmoldu.

Jako sólistka se Jitka Čechová představila v mnoha evropských zemích i v zámoří a je pravidelně zvána na velké hudební scény a festivaly. Těžiště jejího repretoáru představují díla českých autorů – Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů. Dílo Bedřicha Smetany představila i na dvou koncertech v rámci světoznámého festivalu ve skotském Edinburghu. Jeden z nejvýznamnějších českých skladatelů 20. století Zdeněk Lukáš jí věnoval mj. svůj 3. klavírní koncert, který premiérovala s obrovským úspěchem na turné po Německu se Symfonickým orchestrem Südwestfunku pod taktovkou Petra Altrichtera.

Jednou z nepostradatelných složek hudební identity Jitky Čechové je komorní hudba. Jako pianistka Smetanova tria se této činnosti věnuje s plným emotivním zaujetím, podpořeným brilantní technickou vybaveností jejího sólistického zázemí. V duchu společenství Smetanova tria spolupracuje v komorním duu i se svými triovými partnery (Jan Talich – housle, Jan Páleníček – violoncello) a vystupuje v rámci kombinovaných programů tria také sólově. S

Jitka Čechová natočila řadu nahrávek u firem Intercord, BMG, Lotos, Cube. V roce 2014 dokončila pro vydavatelství Supraphon kompletní nahrávku klavírních děl Bedřicha Smetany (8 CD), která sbírá ocenění významných hudebních kritiků a časopisů v tuzemsku i zahraničí – Diapason, Répertoire, International Record Review, Harmonie. Natočila komplet klavírních koncertů Josefa Páleníčka (3 klavírní koncerty+ Concertino), které realizovala ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Pro Český rozhlas natočila unikátní soubornou nahrávku 550 sonát Domenica Scarlattiho.

Celou řadu nahrávek u domácích a zahraničních společností realizovala se Smetanovým triem, které od roku 2000 pravidelně nahrává pro firmu Supraphon. Tato spolupráce přinesla celou řadu prestižních ocenění u nás i v zahraničí. Dalších několik CD nahrála Jitka Čechová ve spolupráci s violoncellistou Janem Páleníčkem - kompletní dílo pro violoncello a klavír Sergeje Rachmaninova, Johannesa Brahmse, Bohuslava Martinů a L. v. Beethovena.

Jitka Čechová vedla mistrovské kurzy v Praze, Londýně, Northern College of Music v Manchesteru, Campos do Jordao v Brazílii, Colburn School University v Los Angeles, v Eau Claire ve Wisconsinu v USA a v Luxemburgu.

Své současné a nejbližší aktivity přiblíží Jitka Čechová v pořadu s premiérou ve čtvrtek 25. května v 19:00. Reprízy si poslechněte v neděli 28. 5. v 10:00 nebo v úterý 30. 5. ve 22:00.

Foto: Jitka Čechová (©Lenka Hatašová)

Podcast