Proč má váš pes na jazyku černou skvrnu? Může za to melanin a genetika

Přidat na Seznam.cz

Skutečný důvod černých skvrn na psím jazyku však spočívá v melaninu a genetice. Čau-čau a podobná plemena jsou známá tím, že na jazyku mají černé skvrny nebo zcela modročerné jazyky, ale ve skutečnosti může mít tyto znaky jakýkoli pes.

Proč mají psi na jazyku černé skvrny?

Černé skvrny na jazyku psa vznikají na základě pigmentace a do jisté míry jsou podmíněny geneticky, uvádí web DailyPaws. Ty se mohou vytvořit během prvních několika měsíců života. Vaše štěně tak může mít v prvních týdnech až měsících zcela růžový jazyk, ale jak roste, mohou se na něm objevit skvrny nebo další barevné změny.

Černé skvrny jako genetická pigmentace

Pigment je produkován látkou zvanou melanin, která je zodpovědná i za barvu srsti a kůže. Buňky produkující melanin zvané melanocyty se vyvíjejí během březosti a rozptýlí se po celém embryu, čímž se na kůži včetně jazyka vytvoří náhodné barevné vzory nebo skvrny. Tyto oblasti mohou mít černou, hnědou, šedou nebo modrou barvu. Pigmentové skvrny na jazyku jsou podobné mateřským znaménkům, pihám a mateřským znaménkům, které se vyskytují na kůži.

U kterých plemen se tato pigmentace vyskytuje nejčastěji?

Spousta psů má na jazyku černé skvrny a nemusí to nutně souviset s plemenem. Modročerné jazyky jsou však běžným znakem některých plemen psů, například čau-čau a šarpeje. Je možné, že černé skvrny na jazyku vašeho psa pocházejí z jeho genetické výbavy.

Spousta psích plemen je známá barevnými jazyky, z nichž mnohá mají asijské předky. Existují různé teorie o tom, proč se u těchto plemen vyvinuly černé jazyky, například jako maskování nebo ochrana před spálením od slunce, ale neexistují žádné přesvědčivé důkazy, které by tyto teorie potvrzovaly.

Jsou černé skvrny na psích jazycích zdravotním problémem?

Černé skvrny na jazyku, které se vyskytují od štěněčího věku, jsou považovány za normální. Tato místa by měla být hladká a neměla by psa obtěžovat. Jakékoli změny velikosti, tvaru nebo struktury je třeba brát vážně. Tyto změny mohou být způsobeny nedostatkem výživy, metabolickým onemocněním nebo dokonce rakovinou.

Melanom je jedním z nejčastějších typů nádorů dutiny ústní, které se u psů vyskytují. Tento typ rakoviny postihuje melanocyty a může způsobit vznik jednoho nebo více nádorů v tlamě. Melanom může postihnout také tlapky a kůži.

Pokud si všimnete nové skvrny na jazyku svého psa, zejména pokud je oblast vyvýšená nebo oteklá, váš pes má problémy s příjmem potravy nebo žvýkáním nebo si všimnete nadměrného slinění, kontaktujte svého veterinárního lékaře.

Zdroj: dailypaws.com, canidae.com, Youtube