Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Firmy soutěží o cenu za udržitelný rozvoj

  8:00
Ve středu 17. května vypršel termín pro podávání přihlášek do Národní ceny České republiky za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Vítěz soutěže bude slavnostně vyhlášen 23. listopadu.

Filantropie: Firmy v rámci závazku ke společenské odpovědnosti mají i své nadace. Nadace Agrofert podpořila Jana Boumu a jeho rodinu (na snímku) příspěvkem na auto z fondu automobil pro hendikepované. | foto: Archiv firmy

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo pro rok 2023 v rámci Národní ceny České republiky za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj kategorie veřejný a soukromý sektor. Jak to celé bude probíhat? „Účastníci vyplní podkladovou zprávu a následuje jednodenní hodnocení na místě, kterého se účastní dva hodnotitelé,“ nastiňuje David Hluštík z tiskového oddělení ministerstva.

Celý magazín

tit

Vyhodnocení Národní ceny za společenskou odpovědnost a udržitelnost provádí zástupci Rady kvality České republiky. Slavnostní předávání 23. ročníku Národních cen ČR pak proběhne 23. listopadu 2023. První tři účastníci v každé kategorii dle dosažených bodů získají ocenění – skleněného lvíčka. Jde o prestižní záležitost. Pojem společenská odpovědnost firem se začal skloňovat počátkem druhé poloviny 20. století. Znamená takový způsob vedení firmy a budování vztahů s partnery, který přispívá ke zlepšení reputace a zvýšení důvěryhodnosti podniku.

Evropská komise v takzvané Zelené knize, vydané v roce 2001, to definuje takto: „Společenská odpovědnost firem dobrovolně integruje sociální a ekologické ohledy do podnikatelských činností firmy, a to ve spolupráci se zaměstnanci, zákazníky, obchodními partnery a tak dále.“ Znamená to, že firmy mají šetřit energiemi a vodou, mají se chovat ohleduplně k zaměstnancům a respektovat je, komunikovat se zákazníky, nakládat správně s odpady a také část svých výnosů věnovat na dobré účely.

Společenská odpovědnost je tak nyní pro firmy důležitá více než dříve. Pokrok ve společenské odpovědnosti ovlivňuje životní prostředí, lidská práva a také sociální oblast. Tím pádem má i přímý dopad na obchodní úspěch dané firmy a na její dobré jméno mezi věrnými zákazníky.

Důležitá zpětná vazba

Celkového vítěze soutěže o Národní cenu za společenskou odpovědnost a udržitelnost ocení Rada kvality České republiky diplomem. „Účastníci také získají zpětnou vazbu v podobě komplexní zprávy zpracované certifikovanými hodnotiteli, která identifikuje silné stránky a oblasti ke zlepšení, objektivní pohled na prokázanou úroveň přístupu firmy k jednotlivým oblastem a také nové kontakty pro další profesní spolupráci,“ doplňuje David Hluštík.

Dozví se tak, v jakých oblastech mají ještě rezervy a mohou svůj přístup zlepšit. Cenu za udržitelné podnikání získala v minulosti například společnost EMBA z Pasek nad Jizerou. „Společensky odpovědné chování je naší základní filozofií. Považujeme za zcela přirozené v rámci svých možností pomáhat jak svým zaměstnancům, tak celému regionu nejbližších obcí za účelem zachování a rozvoje kvality jejich života,“ shrnuje generální ředitel společnosti Marek Michálko (viz rozhovor na straně 6).

Pomáhat se firmy snaží i prostřednictvím vlastních nadací. Například Nadace AGROFERT se soustředí zejména na pomoc samoživitelkám a samoživitelům.

„Pomáháme jak jednotlivcům, tak organizacím. V jednotlivcích zejména maminkám a tatínkům samoživitelům a dalším lidem, kteří se ocitnou v nouzi, rodinám a seniorům, kteří se ze závažného důvodu a nikoli svým zaviněním dostali do nějaké kritické situace,“ vysvětluje ředitelka nadace Zuzana Tornikidis.

Nadace také přispívá lidem s postižením na rehabilitace, které neplatí pojišťovny, studentům v nouzi a dalším potřebným. „Pokud jde o neziskové organizace, těm přispíváme na jejich provozní náklady. Pak máme projekty, kterými reagujeme na aktuální situace. Třeba za loňský a letošní rok jsme měli fond pohonné hmoty, kde jsme přispívali rodinám a jednotlivcům, kteří mají postižené dítě, na benzin, kvůli vysokým cenám, aby se měli jak dostat na rehabilitace, k lékaři a podobně,“ říká Zuzana Tornikidis. Nadace tak ročně rozdá v průměru osmdesát milionů korun.

A podle jakých kritérií nadace ze žádostí vybírá? „Záleží nám na tom, aby se člověk, kterého podpoříme, sám snažil. Aby to nebylo jen o tom, že od nás chce peníze. Požadujeme, aby se maminky či tatínkové sami snažili najít východisko ze složité situace, my je v tom jen podporujeme. Pak také vždy požadujeme doporučení od sociálních pracovníků, protože považujeme za důležité, aby danou rodinu provázel někdo, kdo jí pomůže se zorientovat v dané situaci, nastavit sociální dávky tak, jak je potřeba, a také, aby se rodina snažila ze systému sociálních dávek vymanit a byla nakonec schopna se o sebe postarat sama,“ dodává Zuzana Tornikidis.

Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...