Řecko jako lekce pro příští rozpočtové konsolidace...

byznys

...co by MMF doporučoval dnes?

Řecko jako lekce pro příští rozpočtové konsolidace...
Ilustrační foto
24. května 2023 - 08:40

V Řecku se o víkendu konaly parlamentní volby a zdá se, že vládnoucí Nová Demokracie v nich podle posledních výsledků uspěla, a to i díky relativně slušné kondici domácí ekonomiky. Řecko bylo na první pohled úspěšné při své fiskální konsolidaci, ale zaplatilo za to "vysokou cenu" - reálné mzdy v poslední dekádě prudce poklesly a procento lidí ohrožených chudobou je na necelých 30 % stále třetí nejvyšší v EU (hned za Rumunskem a Bulharskem). Výměnou za to má v tuto chvíli Řecko veřejné rozpočty opět v primárním přebytku a díky rychlému nominálnímu růstu hospodářství v posledních dvou letech nakonec výrazně klesl podíl dluhu na HDP (o více než 30 %). Zdá se však, že cena za to zaplacená, byla příliš vysoká a k samotnému vylepšení bilance veřejných financí nakonec přispělo až ukončení "úsporného tažení" a opětovný růst ekonomiky, píše v komentáři Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.


 
A proto by se z řecké cesty dnes měly poučit země, na které čeká rozpočtová konsolidace po pandemii COVID19 a energetické krizi (včetně Česka). V posledním výhledu na to upozorňuje ostatně i Mezinárodní měnový fond (MMF), který se snaží i s vědomím "řecké lekce" nabídnout pár užitečných pravidel pro "úspěšnou rozpočtovou konsolidaci".

Za prvé, pro úspěch rozpočtové konsolidace je klíčové její načasování. Podle analýz MMF se výrazně zvyšuje pravděpodobnost úspěchu konsolidace, pokud probíhá za domácí nebo zahraniční expanze a v prostředí nízké averze k riziku na globálních trzích. Pokud tato podmínka (podobně jako v Řecku) neplatí, tlačíte častokrát úspory HDP dolů tak rychle, že podíl dluhu na něm ve skutečnosti narůstá.

Za druhé, konsolidace probíhá primárně skrze "udržitelné" osekání veřejných výdajů, a to rozumným tempem. Úspěšné fiskální konsolidace podle MMF v průměru snižovaly primární deficit skrze výdaje o 0,4 % HDP. Výrazně rychlejší konsolidace (kterou ostatně plánuje i česká vláda) většinou naráží na dva problémy - buď příliš ochladí domácí ekonomiku anebo jsou rychle přijaté úspory dlouhodobě neudržitelné (jeden rok výrazně omezit dotace podnikům, ale později musíte většinu z nich znovu obnovit).

Za třetí, konsolidace má větší úspěch v zemích s vysokým veřejným zadlužením (a nízkým soukromým), kde veřejný sektor historicky vytlačoval ten soukromý. Redukcí vysokého veřejného dluhu se pak uvolní prostor pro větší aktivitu soukromého sektoru.

Řecký premiér a vítěz nedělních parlamentních voleb Kyriakos Mitsotakis v pondělí po schůzce s prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou odmítl jednání o sestavení koaličního kabinetu. Mitsotakisova strana Nová demokracie sice zvítězila ve volbách s velkým náskokem, v parlamentu ale nemá většinu. Bez její účasti je však prakticky nemožné sestavit vládní koalici. (irozhlas)

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif