Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Bookerovu cenu si poprvé odnesl bulharský spisovatel. Gospodinov zaujal „románem plným melancholie“

Držitel mezinárodní Bookerovy ceny Georgi Gospodinov. foto: Profimedia.cz

Mezinárodní Bookerovu cenu pro díla přeložená do angličtiny letos získal bulharský spisovatel Georgi Gospodinov za román Time Shelter (Úkryt před časem). Porota v Londýně dříve při vyhlašování finalistů upozornila, že je to vůbec poprvé, kdy se do finále dostalo dílo přeložené z bulharštiny. Několik děl Gospodinova bylo v minulosti přeloženo do češtiny, oceněný román mezi ně zatím nepatří.
  9:50

Jeho děj se odehrává na klinice, v níž se psychiatr snaží uklidnit své pacienty trpící demencí tak, že pro ně vytváří místa připomínající minulost. Nemocnice brzy začne přitahovat lidi, kteří se snaží utéct z reálného světa.

Francouzská spisovatelka a předsedkyně poroty Leila Slimaniová knihu popsala jako „skvělý román plný ironie a melancholie“. „Je to velmi hluboké dílo, které se zabývá aktuální a filozofickou otázkou: Co se s námi stane, když zmizí naše vzpomínky?“ citovala ji agentura AP.

Jsme generací neuskutečněných revolucí, říká čerstvý držitel prestižní Man Bookerovy ceny Gospodinov

„Je to také úžasné dílo o Evropě, kontinentu, který potřebuje budoucnost, kde je minulost přetvářena a kde se z nostalgie může stát jed,“ doplnila Slimaniová.

Gospodinov je jedním z nejpřekládanějších bulharských autorů. Román Time Shelter získal také italskou cenu Strega. V češtině od Gospodinova naposledy vyšel v roce 2018 v Nakladatelství Lidových novin román Fyzika smutku.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...