Pneumatiky.cz investují do ERP systému. Vybraly si ABRA Software

182
pneumatiky
Jednatel společnosti ONIO Vojtěch Schwangmaier / Foto: ONIO

Společnost ONIO, majitel největšího českého pneu e-shopu Pneumatiky.cz nebo obchodu pro kutily Rucni-naradi.cz, chystá rozsáhlou digitalizaci. Její součástí je využití nového ERP systému od ABRA Software.

ONIO působí na trhu již šestnáct let. Dosahuje ročního obratu přes jednu miliardu korun. Více než 90 procent obratu společnosti tvoří prodej pneumatik. Ročně jich prodá více než 300 000. Ve špičce sezóny Pneumatiky.cz expedují až pět tisíc kusů pneumatik denně. V B2C [Business-to-consumer] online prodeji pneu drží téměř 30% podíl na trhu. Významné jsou ale i další e-shopy společnosti. Aby udržela své silné postavení na trhu a dále rostla, investuje nyní do IT a převedení celého fungování firmy do robustního podnikového informačního systému ERP.

„Každý úspěšný e-shop přirozeně dospěje do fáze, kdy stávající systémy již nestačí. V ONIO jsme na tento neviditelný strop narazili už před několika lety. Uvědomili jsme si, že k tomu, abychom se mohli dále rozvíjet, potřebujeme udělat významnou investici do IT. Naše systémy z roku 2006 už nějakou dobu nenabízely takovou flexibilitu a možnosti, které pro růst našeho byznysu potřebujeme,“ říká jednatel společnosti Vojtěch Schwangmaier.

Od nasazení nového ERP si slibuje zefektivnění služeb pro zákazníky a lepší schopnosti reagovat na jejich potřeby. Hlavním cílem zavedení nového ERP je získání stability a výrazné zefektivnění celého back office firmy. Jde ale také o lepší škálování byznysu, snížení potřeby podpory a podstatné zvýšení efektivity vývoje nových funkcionalit. Firma tím zároveň udělá velký krok k dlouhodobému cíli, a sice stát se bezpapírovou kanceláří.

ONIO zvolila společnost ABRA Software

Podle Schwangmaiera nové ERP pro ONIO znamená hlavně stabilitu a schopnost bleskurychle implementovat byznysové nápady do praxe. Pro zákazníky to znamená zlepšení kvality služeb a ve výsledku silnou výhodu na čím dál více konkurenčním trhu.

„Výběru dodavatele jsme věnovali hodně času. Nehledali jsme ´jen´ dodavatele, ale především partnera pro dlouholetou spolupráci. Partnera, který zvládne růst společně s námi. Proto jsme si museli být jisti správnou volbou,“ říká k výběru společnosti ABRA jako dodavatele ERP Vojtěch Schwangmaier.

ELKO EP má cenu od SP ČR. Pomohl i systém ABRA Gen

Dodaný software musel kromě zmíněných požadavků také legislativně vyhovovat zemím, v nichž ONIO působí. Včetně těch, do kterých ve střednědobém horizontu expanduje. Požadavek zněl i na robustní RESTfullAPI a nativní napojení na většinu systémů, které e-shopy využívají. Jako jsou IPEX, Shoptet, Balíkobot a další.

Firma ABRA Software nám rovněž poskytla smlouvu o servisní úrovni, která zaručuje opravu důležitých chyb v aplikaci v rámci hodin. A to je pro nás v sezóně absolutně zásadní,“ dodává Schwangmaier.

Pneumatiky.cz a další e-shopy již implementují ERP

ONIO v úvodní fázi výběru ERP využilo služeb externí firmy. Ta přepsala veškeré potřeby společnosti do formátu, který byl pro dodavatele ERP při výběrovém řízení srozumitelný. Samotná fáze příprav dokumentace a detailní specifikace trvala déle než rok.

„Důsledná příprava nám však pomohla urychlit samotné výběrové řízení. Jasně jsme totiž věděli, co chceme, a od poskytovatelů jsme dostali konkrétní odpovědi, zda nám to dokáží nabídnout,“ vysvětluje Vojtěch Schwangmaier.

Dnes už firma ERP implementuje. Aby se celý proces urychlil a zefektivnil, jsou konzultanti ze společnosti ABRA přítomni v kancelářích ONIO. Rychle tak řeší situace, s nimiž si lidé z ONIO prozatím nevědí rady.

„Pro úspěch projektu je z mého pohledu zásadní, aby byli na obou stranách opravdu seniorní lidé. Všem e-shopům, které se do nového systému ERP pustí, také silně doporučuji definovat eskalační mechanismy směřované k nejvyšším manažerům obou společností. Ve chvíli, kdy narazíte na nějaký problém, musíte ho bez prodlevy totiž i řešit,“ říká v této souvislosti Vojtěch Schwangmaier.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here