Mapová sbírka, zapsaná do registru Paměť světa, vyniká rozsahem i strukturou

foto Vedoucí odboru rukopisů a starých tisků Jiří Dufka ukazuje jednu ze stěžejních map Mollovy mapové sbírky - první mapu zemí pod vládou Habsburků – na tiskové konferenci Moravské zemské knihovny, 24. května 2023, Brno. Výkonná rada UNESCO schválila nominaci Mollovy mapové sbírky, unikátního sbírkového atlasu z 18. století, do Mezinárodního registru Paměť světa.

Brno - Mollova mapová sbírka, která se nedávno dostala do Mezinárodního registru Paměť světa, je podle odborníků výjimečná svým rozsahem i zachováním původní struktury. Kolekci formoval sběratel Bernard Pavel Moll v 18. století. Nyní ji uchovává Moravská zemská knihovna v Brně. Dnes do sbírky nahlédli novináři.

Fotogalerie

Mapy z období od konce 16. století do 60. let 18. století mimo jiné dokumentují dobovou situaci na Balkáně nebo války v severní Itálii a Slezsku, řekl na tiskové konferenci vedoucí knihovního oddělení rukopisů a starých tisků Jiří Dufka.

"Moll vlastně vzal soubory grafických listů a atlasy, které byly k dispozici a měly nějakou předdefinovanou strukturu, rozstříhal je a celé to přeskládal, " popsal Dufka. Většina podobných sbírek z dané doby se podle něj rozdělila mezi jednotlivce nebo různé instituce a nikdo už nevěděl, jak materiály patří k sobě. Vystřižené mapy Moll navíc podlepoval kvalitním ručním papírem, což pomohlo sbírku udržet v dobrém stavu.

"Nám zůstaly i dobové katalogy a víme, jakým způsobem Moll sbírku shromažďoval. K mapám máme i doplňující informace," uvedl Dufka. Zachovalá sbírka se skládá ze dvou částí. Jeden atlas je věnovaný dědičným habsburským zemím, druhý Svaté říši římské.

Správcem sbírky, která je od roku 2010 také kompletně digitalizovaná a dostupná na webu, je Moravská zemská knihovna. "Byl bych rád, aby skutečnost, že Mollova sbírka byla vybrána, současně vrhla světlo i na ostatní části našich sbírek," řekl ředitel knihovny Tomáš Kubíček.

Knihovna 6. června pořádá mimořádnou přednášku věnovanou právě Mollově sbírce. Na rok 2026 pak plánuje výstavu, a to v rámci spolupořádání mezinárodní konference historické kartografie. "A v nejbližších letech čeká sbírku přestěhování do depozitáře, kde bude chráněna před prachem, světlem, teplotou a vlhkostí," dodal Dufka.

Program UNESCO Paměť světa vznikl v roce 1992. Jeho cílem je zvýšit povědomí o dokumentárním dědictví jako součásti kulturního dědictví lidstva. Do mezinárodního registru může členský stát navrhnout každé dva roky dvě nominace - omezení se ale nevztahuje na nominace mezinárodní. Vedle Mollovy mapové sbírky se letos do Paměti světa letos dostal také Archiv Antonína Dvořáka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď