Mezinárodní Bookerovu cenu vyhrál poprvé bulharský román. Varuje před „světlou minulostí“

Mezinárodní Bookerovu cenu obdržel bulharský spisovatel Georgi Gospodinov za román Time Shelter (Úkryt před časem). „Důmyslný a morbidně humorný příběh si bere na mušku nebezpečné lákadlo paměti a nostalgie,“ uvedla porota. Vítěze vybírá mezi díly přeloženými do angličtiny. Gospodinův román byl vůbec prvním překladem z bulharštiny, který se kdy do finále ocenění dostal. Gospodinovu tvorbu znají i čeští čtenáři, vítězný román ale český překlad zatím nemá.

Francouzská spisovatelka a předsedkyně poroty Leila Slimaniová knihu popsala jako „skvělý román plný ironie a melancholie“. „Je to velmi hluboké dílo, které se zabývá aktuální a filozofickou otázkou: Co se s námi stane, když zmizí naše vzpomínky?“ uvedla.

Děj románu Time Shelter se odehrává na klinice, která nabízí nadějnou léčbu pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou. Psychiatr, který ji vede, pro pacienty vytváří místa připomínající minulost. Vrací je zpět v čase do doby, kdy se cítili bezpečněji a šťastněji.

Jaká verze minulosti má utvářet budoucnost?

Nemocnice brzy začne přitahovat lidi, kteří se snaží utéct z reálného světa. Když minulost začne zasahovat do přítomnosti, nastolí to zásadní otázku všude tam, kde se tuto myšlenku snaží napodobit. Nejen na úrovni jedinců, ale i celých národů: Jaká konkrétní verze minulosti má utvářet budoucnost?

„Nutí nás zpochybnit naše pojetí identity: nejen národní, individuální, společenské, ale také historické a časové. Jak moc přetváříme minulost, aby vyhovovala naší přítomnosti a budoucnosti? Vidíme, že nejen hranice rozdělující země, ale i čas a paměť jsou různými formami hranic. Jak se jednotlivci, národy, dokonce i kontinenty rozhodují o tom, co si budou pamatovat a co zapomenou?“ rozvedla tuto otázku porota. 

Spisovatel Georgi Gospodinov a překladatelka Angela Rodelová
Zdroj: Facebook/The Booker Prizes

Poslední kapitola „předpovídá“ válku na Ukrajině

Gospodinov v rozhovoru pro Mezinárodní Bookerovu cenu uvedl, že podnětem k napsání románu Time Shelter byl rostoucí populismus ve světě a také brexit.

„Pocházím ze systému, který za komunismu prodával ‚světlou budoucnost‘. Nyní se sázky posunuly a populisté prodávají ‚světlou minulost‘. Na vlastní kůži vím, že oba tyto šeky nejsou ničím podložené. A proto jsem chtěl vyprávět tento příběh o ‚referendech o minulosti‘, která se pořádají v každé evropské zemi,“ vysvětlil. 

Po loňské ruské agresi vůči sousední Ukrajině dostaly jeho románové obavy ještě pochmurnější reálné obrysy. „Poslední kapitola románu popisuje, jak minulost ožívá: vojáci a tanky shromážděné k rekonstrukci začátku druhé světové války nečekaně vtrhnou na území sousední země,“ upozorňuje Gospodinov. Román přitom vydal už v roce 2020.

Východoevropská tradice, k níž patří i Kundera

Podle poroty je Gospodinův román součástí východoevropské tradice, k níž patří mimo jiných také Milan Kundera. I on se zaobírá nebezpečím selektivní paměti, dědictvím traumatu a toho, jak se nostalgie může stát pro společnost stejně tak útěchou jako rakovinou. 

Mistrně napsaný i přeložený román upevňuje pozici Georgije Gospodinova jako jednoho z nepostradatelných spisovatelů současnosti a významného hlasu světové literatury, soudí Mezinárodní Bookerova cena. Překladu se ujala Angela Rodelová, která žije v Bulharsku, jejím manželem je tamní básník a literární kritik Ivan Hristov. 

Gospodinov je jedním z nejpřekládanějších bulharských autorů. Román Time Shelter získal také italskou cenu Strega. V češtině od Gospodinova naposledy vyšel v roce 2018 v Nakladatelství Lidových novin román Fyzika smutku.

Ve finále Mezinárodní Bookerovy ceny mu konkurovalo pět próz z Mexika, Koreje, Pobřeží slonoviny, z francouzského zámořského regionu Guadeloupe a poprvé v historii cen také z Katalánska.