Právě čtete

Vyrazte na dovolenou obytňákem: Bude vám vyhovovat karavan, dodávka nebo klasické obytné auto?

4697  
Sdílet: 

Vyrazte na dovolenou obytňákem: Bude vám vyhovovat karavan, dodávka nebo klasické obytné auto?

Cestování obytnými auty nebo přívěsy je stále populárnější. Sama jsem velkým fanouškem. Dokonce až takovým, že s vámi můžu sdílet zkušenosti se všemi třemi typy vozů – karavanem, menší obytnou dodávkou se střešním stanem a s klasickým obytným autem. Jaká jsou jejich pro a proti?

24. 5. 2023 3 min. čtení Veronika Bednářová
Vyrazte na dovolenou obytňákem: Bude vám vyhovovat karavan, dodávka nebo klasické obytné auto?

Když mi bylo osmnáct, táta přivezl domů naši první „alkovnu“ a vydali jsme se na dvoutýdenní výpravu přes celou Itálii. Byla to nejlepší dovolená, jakou jsme kdy zažili!

Od té dobu už uplynulo pěkných pár let, ale naštěstí mám partnera, který také nedá dopustit na cestování obytkou, a tak jsme společně otestovali několik sezón s karavanem i s menší dodávkou, ale nakonec jsme skončili u většího obytného vozu s alkovnou.

Co je to alkovna?


Obytné auto s alkovnou je to, co si většina z nás představí, když se mluví o obytňácích. Alkovna je prostor nad kabinou řidiče, ve kterém se spí. Zkrátka taková útulná ložnice, kde si ale jen tak tak sednete.

Pro a proti jednotlivých obytňáků

Pro začátek je dobré vědět, že všechny tři typy obytek do 3500 kg a do 8+1 míst k sezení můžete řídit s řidičským průkazem skupiny B.

Karavan

karavan

Karavan Karel byl super společníkem zejména v době, kdy byly našemu dítku čtyři roky a potřebovalo víc klidový režim. Byl prostorný a vybavený jako malá chajda. Bavila nás koupelna s chemickým záchodem, kuchyňská linka s výhledem a až čtyři místa ke spaní. Díky němu jsme měli jeden pevný bod, ve kterém jsme se zabydleli a podnikali z něj naše výpravy.
Pokud karavan zvažujete, ujistěte se, že máte dostatečně výkonný vůz. Největší zatěžkávací zkouškou bývá rozjíždění do prudkého kopce. A vězte, že tato situace VŽDYCKY někde číhá. 😊

Pro

Nižší pořizovací cena – oproti ostatním typům obytek platíte „jen“ za vybavenou boudičku.

versus
Proti

Složitější manipulace – řídit s karavanem zapřaženým za autem vyžaduje řidičské zkušenosti. Určitě je potřeba natrénovat hlavně parkování. Karavan se při couvání stáčí opačným směrem než auto.

Další pozitiva?

+ Super pro rodiny s menšími dětmi, které toho ještě moc nenachodí. Jakmile chytnete fajn místo v kempu, odpřáhnete auto a můžete s ním každý den vyrazit na výlet po okolí nebo třeba jen dokoupit zásoby.

+ Bývají pěkně prostorné. Záleží však na tom, jaký si vyberete – dělají se různé velikosti.

A negativa?

– Náročnější parkování mimo kempy. Jestli si na cestě budete chtít udělat zastávku ve městě, hledejte parkovací místo pro dva až tři vozy. Neříkám, že je to nemožné, sami jsme to vyzkoušeli a klaplo to, ale dopředu jsme přijali i variantu, že místo nenajdeme a prostě pojedeme dál.

– Pokud vás láká dovolená, během které se budete více přesouvat, tak vás karavan bude trochu štvát. Balení a zapřažení zkrátka trvá o fous déle.

– Počítejte s vyšší spotřebou vašeho vozu. Přeci jen si mákne.

Dodávka se střešním stanem

dodávka se střešním stanem

Jakmile dítko povyrostlo, začala nás lákat větší svoboda v přesunech z místa na místo. A také možnost nocovat „na divoko“ – třeba při rybaření. Proto jsme v našem vozovém parku přivítali Volkswagen Multivan T4. Byla tam jen rozkládací postel ze sedaček, stolek a lednička. V té době pro nás představoval ideální variantu. Existují i modely s vyklápěcí střechou, které mají i malou kuchyňku.

Pro

Jedná se o menší a svižnější auto, se kterým kdekoliv snadno zaparkujete a řídí se podobně jako osobák. Ani spotřeba není žádná tragédie.

versus
Proti

Když se usídlíte v kempu, ale chcete udělat vzdálenější výlet po okolí, musíte všechno sbalit a opustit své parkovací místo. Bohužel není jisté, že po návratu najdete stejně dobré.

Další pozitiva?

+ Střešní stan (nebo vyklápěcí střecha) zvýší kapacitu lůžek. Pro děti je zábava lézt do ložnice po žebříku.

+ Nižší cena než u klasického obytka s alkovnou.

+ Můžete si pořídit jen holou dodávku a nechat si ji zabydlet podle sebe. Naše dodávka měla minimum vybavení, ale do větších dodávek se vejde i malá kuchyňka a záchod se sprchou.

A negativa?

– Méně prostoru vás bude štvát, a to zejména když bude venku plískanice. Trávit čas ve třech lidech s jedním psem na pár metrech čtverečních v zadýchané kabině… to není zrovna šlágr. Navíc mokré věci v takhle malém prostoru schnou po-ma-lu.

Obytný vůz s alkovnou

Obytný vůz s alkovnou

Dítko stále roste, navíc k nám přibyl středně velký pes, a tak nám naše milovaná dodávka začala být malá. Postupně jsme se tedy shodli, že potřebujeme obytko s alkovnou. Náš obytňák má kabinu spojenou s obytnou nástavbou, takže jsme během cesty všichni „v kontaktu“. Navíc má dostatek míst ke spaní, pořádnou kuchyňku, prostornou koupelnu a spousty skříněk. To by nám teď mohlo nějakou dobu vyhovovat. 🙂 Obytný vůz kombinuje pro a proti karavanu a dodávky, a tak vypíchnu jen to hlavní.

Pro

Místo, plno místa! Pokud jste početnější famílie, tak prostor opravdu oceníte. Díky tomu můžete vyrazit klidně na lyže a kempovat na parkovišti pod lanovkou. Chemický záchod pár dní vydrží a rychlou sprchu taky zvládnete, navíc máte i kam rozvěsit mokré oblečení.

versus
Proti

Na ryby už to úplně nebude. Je to krapet větší auto, takže není moc stavěné na divočejší přespávání. V bahně umí pěkně zapadnout.

Kdy a proč svěřit svůj obytňák odborníkovi

Ani obytným autům se občas nevyhne nějaký ten karambol. Naštěstí existují specializované firmy, které si poradí nejen s opravou, ale klidně vám z prázdné dodávky vykouzlí vysněnou vestavbu. Co ve své dílně řeší nejčastěji, to vám nejlépe popíše Václav Černý z Ravan vestavby.

„Když se ochladí, je velký zájem o nezávislá topení. Díky tomu mohou naši zákazníci vyrazit za dobrodružstvím v sebevětších mrazech. Po celý rok hodně montujeme solární panely, které přinášejí energetickou nezávislost. S tím jde ruku v ruce i izolace. Z menších věcí dále často instalujeme nová okna a provádíme celkový servis – elektrických rozvodů, poškozeného nábytku a čalounění. Je ale velký zájem i o kompletní vestavby. Plno našich zákazníků má svoji vlastní představu o tom, jak by jejich obytka měla vypadat. A nás baví tyto představy realizovat.“

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články