close
Spolupráce

5 tipů, jak mít na zahradě uklizeno po celý rok

uklid-na-zahrade

Každý zahradník chce mít svou zahradu vypadající krásně uklizenou a čistou po celý rok. Jak to ale zaonačit, abyste nemuseli úklidem trávit veškerý volný čas? Přinášíme praktické tipy a triky, díky kterým budete mít zahradu jako ze škatulky s minimálním úsilím.

Vysaďte rostliny nenáročné na údržbu

Výběr rostlin má velký vliv na to, jak moc práce na zahradě budete mít. Zvolte takové, které se hodí do českých podmínek a nevyžadují až takovou péči. Méně náročné rostliny ušetří čas, který byste jinak museli trávit jejich údržbou. Typicky se jedná o trvalky a původní druhy. 

Doporučujeme rostliny seskupit na základě toho, kolik péče a údržby potřebují. Zálivku a hnojení potom zvládnete vždy najednou. Vyzkoušejte například irisy, denivky, krásnoočka, šalvěj, řebříček, mateřídoušky, pomněnky, kosatce, třapatky nebo kokardy.  

Zorganizujte své nářadí pomocí zahradního domku

Chcete-li mít na pozemku perfektní pořádek, neobejdete se bez zahradního domku na nářadí od Domky-Delta.cz. Tento praktický přístřešek pro zahradní nástroje umožní uklidit vše na jedno místo. Díky tomu budete mít ve věcech pořádek a nářadí vám bude vždy k ruce. Do domku uschováte i dětské hračky, sekačku a další zahradní příslušenství. 

Tento český výrobce nabízí kvalitní dřevostavby, které jsou nejen praktické, ale zároveň krásně splynou s přírodním rázem zahrady. Jsou nenáročné na údržbu, přesto odolné.

Robotické sekačky a zavlažovací systém

Sekáním trávy ztratíte téměř celé odpoledne. Nebylo by lepší tento čas využít jinak, třeba lenošením u bazénu? Máme pro vás řešení – robotické sekačky. Zvládnou nahradit větší část lidské práce při udržování pažitu. Hodí se hlavně na rovnější plochy bez větších překážek. Jedná se o chytré stroje, které můžete různě programovat a ovládat podle libosti. Napájí je akumulátor, takže nejsou limitované drátem.

A potom tu máme zalévání. Když nezaprší, nezbývá nic jiného než se o závlahu postarat vlastními silami. Pokud se tomu chcete vyhnout a neokrádat se o volný čas, investujte do automatického zavlažovacího systému. Dá se instalovat jak na skalky a záhony, tak na zavlažování trávníku. 

Využijte mulčování

Odkrytá půda je zranitelná. Její vzhled kazí příliš velké sucho, déšť i vítr. Pokrývka ji ochrání před vysušením, rozbahněním nebo rozfoukáním. Díky mulči zůstane půda přirozeně kyprá vzdušná, což prospívá také rostlinám, např. i malinám. Jako mulčovací materiál lze použít jemně nasekanou trávu ze sekačky (pozor ale na semena případného plevele), slámu, oblázky, štěrk, kůru a štěpky. 

Pokryjte půdu kolem rostlin vrstvou organického materiálu a ulehčíte si práci – nebudete muset tak často plít a zároveň obohatíte půdu o humusovou složku, jak se bude mulč rozkládat.

Zapojujte rodinu a přátele

Úklid zahrady by neměl být výhradně na vašich bedrech. Zapojujte i rodinu a přátele. Zorganizujte zahradní akci, kde se všichni sejdou, něco si ugrilují a společně zvelebí zahrádku. Jednak si tím ušetříte čas, za druhé strávíte příjemné odpoledne se svými nejbližšími. 

Zdroj náhledové fotografie: Pexels

The author Martin Novotný

Leave a Response