Strážníci zachraňovali rukojmí a zneškodňovali útočníky, Cvičně. Na střeleckých závodech získalo Blansko stříbro.

24. května 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1361×

Střelecký um při zneškodnění střílejícího útočníka i záchranu rukojmí prověřily střelecké závody městských policistů. Čtrnáctého ročníku soutěže O pohár starosty města Blanska se na střelnici v Drahanech v pátek 19. května zúčastnilo více než šest desítek strážníků ze tří zemí. Závody připravili na své domovské střelnici blanenští strážníci, kteří poměřili síly s kolegy z Brna, Karviné, ale i Plzně či Liberce a dalších míst z celé České republiky. Nechyběla ani družstva z partnerských měst Blanska, polské Legnice nebo slovenského Komárna.

„Na střelnici máme soutěžní stanovistě, na nichž modelujeme různé situace, které mohou nastat při výkonu služby v terénu. Soutěžící na nich musí vše vyhodnotit a v určitém pořadí zasáhnout kovové nebo papírové terče imitující útočníky. Některá stanoviště obsahují také takzvané neterče, což jsou nezúčastněné osoby, náhodní svědci či rukojmí, které naopak zasáhnout nesmí. Rozhoduje čas i přesnost zásahů,“ popsal jeden z organizátorů, blanenský strážník Jaroslav Adámek.

Přesnost zásahů útočníka, rychlost i umění vyhnout se náhodným svědkům prověřil 14. ročník střeleckých závodů O pohár starosty města Blanska. FOTO: Pavla Komárková

Střelci měli k dispozici na různých stanovištích od 20 do 24 nábojů. Penalizaci dostávali za nezasažený terč i za střelbu na takzvaný neterč. Svůj střelecký um poměřovali hned ve dvou kategoriích, v soutěži družstvech i v jednotlivcích.

„Není to jako běžná sportovní střelba. Člověk si musí hlídat, aby na něco nezapomněl, měl nejlepší čas ale i co nejpřesnější zásahy. V terénu by to ale člověk nerad zažíval, každý doufá, že se do podobné situace nikdy nedostane. Já sám sloužím 23 let a střílel jsem jen jednou, na auto, a to ještě v době, kdy jsem byl u státní policie,“ popisuje Martin Grénar, který v soutěži jednotlivců obsadil jako nejlepší blanenský strážník 5. místo a spolu s kolegy Stanislavem Sotolářem a Jaroslavem Adámkem pak v soutěži družstev stříbrnou příčku.

„Z druhého místa v konkurenci více než dvou desítek družstev máme samozřejmě radost. Je to hodně dáno tím, že řada našich blanenských kolegů má střelbu jako koníčka a pravidelně se zúčastňují střeleckých soutěží, takže mají opravdu natrénováno,“ zhodnotil ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka.

„Není to ale jen o prověrkách střelecké dovednosti, pro nás je to společenská událost, kde máme možnost setkat se s kolegy napříč celou Českou republikou. Máme možnost si předat poznatky, sdílet zkušenosti i z běžné služební činnosti. Střeleckých soutěží je samozřejmě více, tato soutěž je ale už od druhého ročníku zaměřená na praktickou střelbu, možná i to je lákadlo a důvod, proč k nám jezdí kolegové z celé země,“ uvažuje ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka.

FOTOGALERIE
Strážníci zachraňovali rukojmí a zneškodňovali útočníky, cvičně. Na střeleckých závodech získalo Blansko stříbro.

Střelecké závody. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  52

To ostatně potvrzují i jeho polští kolegové. „Letos jsme postavili hned dvě družstva, pro naše kolegy je to příležitost vyzkoušet si střelbu v praxi ale také porovnat zkušenosti z terénu s kolegy z celé České republiky. Soutěže se účastníme už 12 let, za tu dobu jsme tu navázali i osobní přátelství,“ vysvětluje Henryk Zdanowicz z polské Legnice.

Střelecké závody trvaly téměř celý den a zejména ranní nízké teploty v kombinaci s mrholením prověřily mimo jiné také odolnost strážníků. „Gratuluji všem vítězům a děkuji všem, kteří se zúčastnili. Hojná účast strážníků ze všech koutů země snad svědčí o dobré úrovni této soutěže, navíc umožňuje předávání zkušeností z praxe, které jsou při výkonu služby, potřebné,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha, který ocenění vítězným týmům i jednotlivcům předal spolu s místostarostkou Lenkou Dražilovou.

Výsledková listina O Pohár starosty Města Blanska:

Jednotlivci:
1. místo:  Jakub Křenek, MP Rožnov p. Radhoštěm
2. místo: Tomáš Vyvážil, MP Přerov
3. místo: Josef Šamalík, MP Letovice
4. místo: Michael Rumpel, MP Karviná
5. místo: Martin Grénar, MP Blansko 

Družstva:
1. místo:  MP Rožnov p. Radhoštěm
2. místo: MP Blansko 
3. místo: MP Přerov 
4. místo: MP Karviná
5. místo: MP Plzeň

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení