Vláda schválila nákup švédských BVP. A chce i nové tanky

1500
tanky
Tank Leopard 2A7 / Foto: KMW

Vláda dnes [24.5.] schválila nákup 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. V řádu desítek miliard korun chce koupit i nové tanky Leopard 2A8. Jednáními o koupi cca 70 kusů už pověřila ministryni obrany Janu Černochovou.

Smlouvu se švédskou stranou na nákup bojových vozidel pěchoty [BVP] již podepsal vrchní ředitel Sekce pro vyzbrojování Ministerstva obrany ČR [MO ČR] Lubor Koudelka. Uvedl, že cenu se podařilo udržet i díky koordinovanému postupu se Slovenskem. To totiž také švédské BVP aktuálně nakupuje.

MO ČR vyjednalo nákup nových švédských BVP za necelý rok poté, kdy zrušilo již vypsaný tendr na jejich pořízení a obrátilo se přímo na švédského výrobce CV90. Tehdy i oznámilo, že má zájem o nákup amerických bojových letounů F-35.

Němci kupují americké F-35. Cena letounů roste

Smlouva na pořízení BVP podle MO ČR zajišťuje minimálně 40% podíl pro český obranný průmysl. V praxi půjde o spolupráci zhruba 30 českých podniků na zakázce. Pokud švédská strana účast českých podniků nedodrží, česká strana na ni uvalí sankce. Odpovědnost za zapojení českých podniků nese švédský výrobce BAE Systems-Hägglunds. Ten již před podpisem kontraktu s českou vládou podepsal smlouvy s hlavními českými subdodavateli. K nim patří:

  • Státní podnik VOP CZ, VR Group [vlastní státní podnik LOM PRAHA]
  • Excalibur Army
  • Meopta
  • Ray Service

„Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník k výstavbě těžké brigády a také k modernizaci armády a posílení naší obranyschopnosti,“ řekla dnes ministryně obrany Jana Černochová [ODS].

Ministerstvo uvedlo, že bojová vozidla pěchoty CV90 vybralo, protože jde o jediné bojem prověřené stroje. Využívají je mnohé evropské země a splňují požadavky Armády ČR [AČR]. Spolu s 246 kusů CV90 Česko nakoupí ještě 29 dílenských vozidel, náhradní díly a v ceně zakázky je vyškolení personálu pro tato vozidla.

„Armáda původně poptávala 210 kusů a možnost opce na dalších 36 kusů v budoucnosti, nakonec však bylo rozhodnuto pořídit rovnou všech 246 kusů,“ uvedlo MO ČR.

Nadšení dnes vyjádřil i švédský ministr obrany Pal Jonson. Podle něj zařazení BVP CV90 do výzbroje AČR povede nejen k posílení české armády, ale i k posílení NATO jako celku.

Česko nakoupí i německé tanky Leopard

Vláda dnes rovněž pověřila ministryni obrany Černochovou jednáními o možnosti připojit se k nákupu tanků Leopard v nové verzi 2A8 od německého výrobce KMW. Nákup plánuje Spolková republika Německo. Od společného postupu s Německem si česká strana slibuje výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění adekvátní logistické podpory.

„Už při svém nástupu do funkce jsem jasně řekla, že těžká brigáda patří mezi mé priority.
V případě Leopardů jde o tanky, které kombinují to nejlepší z předchozích verzí 2A4, 2A5, 2A6 a 2A7 prověřených bojem. Patří jednoznačně k technologické špičce,“ uvedla Černochová, která vyjádřila důvěru v úspěšný výsledek jednání s Německem.

Poláci kupují zbraně v Koreji. Spojenci jsou zklamaní

Pokud by Česko tanky společně s Německem nakoupilo, znamenalo by to podle ní oproti stávající pozemní technice [T-72M4CZ a Leopard 2A4] ohromný posun. A nejen podle ní.

„Tank Leopard nejlépe splňuje požadavky AČR na moderní tank dostupný na současném trhu, s dostatečnou ničivostí, mobilitou, vysokým stupněm ochrany osádky. Zároveň je to tank, který je zavedený v několika armádách NATO. A není nutné jej dále vyvíjet,“ uvedl plukovník Ján Kerdík, ředitel Odboru rozvoje Pozemních sil MO ČR.

Jednání o tancích jsou na samém začátku

Ministerstvo obrany nyní oficiálně osloví zástupce německého ministerstva obrany s žádostí o zahájení jednání o podmínkách, za nichž by se ČR mohla připojit k nákupu. Z dostupných informací MO ČR vyplývá, že o podobném postupu uvažují i další členské státy NATO.

„Samotná jednání teprve započnou, takže sdělovat podrobnosti by bylo netaktické. Nicméně alespoň v hrubých rysech sdělím, že se jedná přibližně o 70 kusech tanků. Cenu očekáváme v řádu desítek miliard korun. Dodání tanků předpokládáme do konce této dekády,“ řekl Kerdík.

Dar tanků Leopard ukazuje na další kroky AČR

Podle ministerstva větší objednávka přinese i větší rozpočtové úspory. To díky vyššímu počtu nakupovaných tanků. Zkrátí se také dodací lhůty a zajistí se dostatečná logistická podpora.

„Společnost KMW, která tanky Leopard vyrábí, by totiž v návaznosti na velikost dodávky mohla zvětšit výrobní kapacity. Což by vedlo právě k urychlení výroby a tím i zkrácení doby dodávek,” uvedlo MO ČR.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here