TOPlist

Honor Magic 5 Pro má skvělý displej a unikátní funkci, která ochrání vaše oči

Chytrý telefon Honor Magic 5 Pro
  • Honor Magic 5 Pro je dle metodiky DxOMark telefonem s vůbec nejlepším displejem na trhu
  • Zobrazovač je skutečně prémiový, nabízí výborný jas i barvy
  • K tomu přidává užitečnou funkci cirkadiánního nočního displeje

Z průzkumů veřejného mínění vychází, že pro zákazníky je při výběru nového smartphonu nejdůležitější fotoaparát, baterie, výdrž a pak také výkon. Cenu samozřejmě nepočítáme, ta je pro drtivou většinu „až na prvním místě“. Příliš mnoho uživatelů ale překvapivě nepreferuje displej, přitom ten je vstupní branou do telefonu a používáte ho skutečně každý den – na rozdíl třeba od fotoaparátu.

Vlajkový model Honor Magic 5 Pro, který dopadl v naší recenzi na výbornou, se však chlubí i parádním displejem po všech stránkách. Třešničkou na dortu je pak funkce pro ochranu zraku, kterou v takové míře žádný jiný výrobce nenabízí.

Honor Magic 5 Pro: OLEDové království

V naší recenzi kolega Michal chválil zejména zobrazovací panel. Snad se nebude zlobit, když si vypůjčím jednu jeho formulaci: „Vypadá to na královskou podívanou? Rozhodně! Nemám, co kritizovat, plynulý a jemný obraz má syté barvy, zvlášť když je můžete i softwarově dochutit.“



Honor Magic 5 Pro recenze



Nepřehlédněte

Recenze Honor Magic 5 Pro: v hlavní roli fotoaparát a displej

Podle žebříčku DxOMark má Honor Magic 5 Pro dokonce nejlepší displej ze všech smartphonů na trhu. Co nám o něm tedy řeknou tabulkové specifikace? Jedná se o LTPO OLED s úhlopříčkou 6,81″, který je po stranách trochu zahnutý a působí tak větším dojmem. V horním levém rohu je výřez ve tvaru menší pilulky.

Obrazovka disponuje dostatečně jemným rozlišením 1 312 × 2 848 pixelů (460 ppi). To vše při poměru 19,5:9 a se 120Hz obnovovací frekvencí, kterou můžete vynutit, přepnout na 90 i 60 Hz, anebo nastavit dynamickou. A pak několik detailů, které ale stojí za zmínku: zobrazovač podporuje HDR10+ a především slibuje maximální svítivost až 1 800 nitů.

Displej v praxi

To, co z tabulky specifikací bohužel nevyčtete, je fungování displeje v praxi – jak se na něj dívá přes den a jak v noci. Maximální jas 1 800 nitů je skutečně taková „palba pro oči“, že přes den bude většinou na třetinové hodnotě. Nota bene v noci. Jenže vysoký jas využijete hlavně při venkovních aktivitách, kdy na displej pálí přímé sluneční paprsky.

honor magic 5 pro 04
Díky maximálnímu jasu 1 800 nitů nebudete mít se čtením obsahu problém ani na ostrém letním sluníčku

Kromě běžného zobrazování obsahu má displej i několik univerzálních funkcí, jako třeba Always-On, tedy v řeči Honoru „Vždy na displeji“. Režim neustálého zobrazení vám na vypnuté obrazovce ukazuje čas, datum, hladinu energie v akumulátoru a také jednotlivé ikonky aplikací, které vyžadují vaši pozornost kvůli příchozí notifikaci.

Hardwarové parametry Honor Magic 5 Pro

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 13, čipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, octa-core, 1× 3,2 GHz Cortex-X3 + 2× 2,8 GHz Cortex-A715 + 2× 2,8 GHz Cortex-A710 + 3× 2,0 GHz Cortex-A510, GPU: Adreno 740, RAM: 12 GB, interní paměť: 512 GB, pam. karta:
Rozměry: 162,9 × 76,7 × 8,77 mm, hmotnost: 219 g, zvýšená odolnost: IP68

Displej, konektivita a baterie

6,81", LTPO OLED, rozlišení: 2K, 1312 × 2848 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.2, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax/be, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 5100 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 50 Mpx, f/1.6, 23mm, 1/1.12" 1.4µm, PDAF, laserový AF, OIS, druhý: 50 Mpx, periskopický teleobjektiv, f/3.0, 90mm, PDAF, OIS, 3,5× optický zoom, třetí: 50 Mpx, širokoúhlý, f/2.0, 13mm, 122˚, 1/2.5", AF, čtvrtý: TOF 3D, selfie kamera: 12 Mpx, širokoúhlý, f/2.4, 100˚, 1.22µm

Tento režim lze spouštět v nastaveném čase, popřípadě jej nechat svítit celý den (bohužel však i v noci, což je nepříjemné pro usínání). Když už je řeč o plánování, můžete si také navolit světlý či tmavý režim systému – opět lze naplánovat „od X do Y“, popřípadě nastavit chytré přepnutí s východem a západem slunce.

Bez zajímavosti není ani funkce eBook, která omezí barevnou škálu na odstíny šedé. Černobílé zobrazení ocení například barvoslepí lidé, kterým bude šetřit výdrž, anebo uživatelé, kterým se nelíbí barevně velmi excentrické prostředí Magic UI.

Cirkadiánní noční displej

Velmi unikátní funkcí displeje u Magic 5 Pro, kterou jiný výrobce v takovéto míře rozhodně nenabízí, je speciální režim Cirkadiánní noční displej. Ten dělá to, že automaticky reguluje teplotu barev na základě cirkadiánního rytmu vašeho těla (telefon sleduje, kdy chodíte spát a kdy vstáváte). Díky tomu napomáhá šetření vašich očí před modrým světelným spektrem, které extrémně zhoršují kvalitu spánku.

Technologicky je to celé trochu složitější. Honor na webu uvádí, že obrazovka je vybavena funkcí modulace pulsní délky (PWM) s frekvencí až 2 160 Hz a dynamickým stmíváním. Zároveň jako první mobilní telefon získal Magic 5 Pro certifikát TÜV Rheinland Circadian Friendly, který se uděluje přístrojům, jenž perfektně chrání proti modrý světlem.

Bohužel Honor nikde neuvádí, jaká data zpracovává, aby zjistil klíčové informaci o vašem cirkadiánním rytmu. Pravděpodobně tedy pouze snímá okolní osvětlení a podle času pozná, jestli je den nebo noc a jestli už zapadlo slunce. V každém případě je na místě pochvala za snahu vylepšit i takovouto maličkost.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku