Zemřela zpěvačka Tina Turner, proslula svou energií a chraplavým hlasem

ČTK Kultura Reuters ČTK, Kultura, Reuters
24. 5. 2023 20:52
Dostala se z farmy až na špičku světového showbyznysu a nezlomil ji ani vztah s násilnickým manželem. Po dlouhé nemoci tuto středu zemřela ve věku 83 let americko-švýcarská zpěvačka s charakteristickým chraplavým hlasem Tina Turner. S odkazem na její mluvčí o tom informovala stanice Sky News.
Americko-švýcarská zpěvačka Tina Turner.
Americko-švýcarská zpěvačka Tina Turner. | Foto: Reuters

"Královna rock'n'rollu odešla dnes ve věku 83 let po dlouhé nemoci ve svém domě v Küsnachtu u Curychu ve Švýcarsku. Svět ztratil hudební legendu a vzor," uvedla její mluvčí.

Tina Turner stihla ještě vrchol rokenrolové éry, největší slávu však zažila až za časů hudební televize MTV. Proslula jako interpretka hitů The Best, We Don't Need Another Hero z filmu Šílený Max, ve kterém si zahrála po boku Mela Gibsona, Typical Male či titulní písně z bondovky Golden Eye. Zapsala se odvážnými kostýmy a energickým vystupováním, její koncerty bývaly velká show plná efektů, pyrotechniky a blyštivých kostýmů.

Prodala přes 200 milionů desek. Získala mimo jiné osm cen Grammy včetně té za celoživotní zásluhy a vstoupila do Rokenrolové síně slávy. Její hudební dráhu zásadně ovlivnil manžel Ike Turner, který jí kariéru sice nastartoval, ale pak ji svým bouřlivým životem a násilnickým chováním přivedl na dno.

Tina Turner se narodila v listopadu 1939 na farmě Nutbush v americkém státě Tennessee. Svému rodišti později vzdala hold songem Nutbush City Limits. Pěveckou premiéru si odbyla již v dětství, kdy v kostelním sboru pěla gospely. Po rozvodu rodičů ji vychovávala babička, v 16 letech pak odešla do města St. Louis, kde v místním klubu potkala kytaristu a pianistu Ika Turnera, kapelníka rhythm & bluesové kapely Kings of Rhythm. Veřejnost se o ní poprvé dozvěděla roku 1960, kdy právě s Ikem Turnerem přišli se songem A Fool in Love.

Brzy spolupracovala s nejslavnějšími rockovými kapelami jako The Who nebo producentem Philem Spectorem, roku 1967 se objevila na obálce magazínu Rolling Stone. Popularita ji dále vedla k filmu. V sedmdesátých letech hrála ve snímcích Gimme Shelter, Soul to Soul nebo ve filmové verzi rockové opery Tommy.

Tina Turner na koncertě v londýnské O2 areně, 2009.
Tina Turner na koncertě v londýnské O2 areně, 2009. | Foto: Reuters

Významný úspěch jí roku 1971 přinesl hit Proud Mary. S touto coververzí písně rockerů Creedence Clearwater Revival bodovala v žebříčku Billboard Hot 100. Byl to zároveň i nejúspěšnější počin skupiny Ike & Tina Turner Revue, se kterou s manželem vystupovala.

Jejich vztah ale čím dál více komplikoval agresivní, na alkoholu závislý Ike Turner. Pěvkyně později popsala, jak po střetech s ním odcházela s modřinami pod očima, rozseklými rty, zlomenou čelistí a dalšími vážnými zraněními, připomíná agentura Reuters. Nezřídka po hádce s manželem končila v nemocnici.

Nakonec Ika Turnera roku 1976, po 16 letech manželství, během turné v Dallasu opustila. Dva roky nato formálně dokončili rozvod.

"Její příběh ale není o tom, jaká byla oběť, nýbrž o tom, jak neuvěřitelně navzdory tomuhle všemu triumfovala," napsala o ní zpěvačka Janet Jackson v hudebním časopisu Rolling Stone, který zařadil Tinu Turner mezi stovku nejlepších umělců na světě.

Největší úspěch zažila roku 1984 s albem Private Dancer. Během roku se ho prodalo na deset milionů kusů, zpěvačce vyneslo tři ceny Grammy.

What's Love Got To Do With It, jeden z největších hitů Tiny Turner z roku 1984. | Video: Capitol Records

Tina Turner tehdy změnila image a stylově se posunula od soulu a blues k popu. Stala se jednou z nejžádanějších, její koncerty přitahovaly tisíce fanoušků.

Na konto si připsala i rekord v návštěvnosti, když na její show v Riu de Janeiru roku 1988 dorazilo 182 tisíc diváků, do té doby největší počet na světě.

Poslední studiovou desku Twenty Four Seven natočila v roce 1999, rok nato se "definitivně" rozloučila s publikem. K radosti fanoušků pak ještě v roce 2008 změnila názor a vyrazila na turné k padesátiletému výročí své kariéry.

Nezapomněla ani na Prahu, kde v dubnu 2009 zazpívala v zaplněné O2 areně. Po skončení turné se stáhla z očí veřejnosti. 

Roku 2013 se provdala za svého dlouholetého přítele, o 16 let mladšího německého hudebního producenta Erwina Bacha, a přijala švýcarské občanství. Nějakou dobu žila v Kolíně nad Rýnem. Vydala čtyři biografie, bylo o ní natočeno několik dokumentů a na motivy jejího života vznikl v roce 2018 muzikál.

The Best, další slavná coververze Tiny Turner z 80. let. | Video: Warner Music Group
 

Právě se děje

Další zprávy