Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romští studenti se setkali s princem Edwardem: Co jim řekl? Jak reagovali studenti?

24. května 2023
Čtení na 3 minuty
Stipendisté organizace ROMEA během setkání s princem Edwardem (24. 5. 2023, FOTO: Velvyslanectví Velké Británie)
Stipendisté organizace ROMEA během setkání s princem Edwardem (24. 5. 2023, FOTO: Velvyslanectví Velké Británie)
Romští studenti a stipendisté organizace ROMEA se včera setkali s Princem Edwardem, vévodou z Edinburghu. Studenti přišli v doprovodu Štefana Baloga, manažera stipendijního programu organizace ROMEA. Na setkání s princem bylo pozváno přibližně 50 mladých inspirativních lidí z různých oblastí. S lídry napříč obory diskutoval princ Edward mimo jiné o výzvách, kterým Spojené království a Česká republika v současné době čelí.

„Když mi před pár týdny nabídl pan velvyslanec, že bych mohl na schůzku s princem Edwardem vzít i nějaké studenty z našeho stipendijního programu, neváhal jsem ani sekundu. Myslím si, že to setkání, ačkoliv bylo krátké, mělo určitou váhu. Studenti se mohli seznámit nejen s princem, ale s dalšími lidmi, kteří se na této akci objevili, což je myslím velmi užitečné i pro jejich budoucí kariéru,“ uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Štefan Balog.

Mezi studenty byla i Kristýna Dunová, studentka speciální pedagogiky, která právě teď dokončuje bakalářskou práci a v budoucnu by se chtěla věnovat logopedii. „Moc ráda jsem se tohoto setkání zúčastnila. Princ Edward se nás ptal na to, co studujeme, co chceme v budoucnu dělat a jak nám studium jde. Princ se na nás usmíval a vyzařoval takovou pozitivní energii,“ řekla Dunová.

Podle Michala Gábora, který dokončuje magisterské studium fyzické geografie a geoekologie na Ostravské Univerzitě, byla atmosféra na velvyslanectví skvělá. “Poznal jsem zajímavé lidi, kteří se upřímně zajímali o můj obor. I když jsem byl trochu nervózní, vše dopadlo skvěle a já bych chtěl organizaci ROMEA poděkovat za to, že nám dává kromě stipendia i možnosti potkat zajímavé lidi a navázat důležité kontakty,“ uvedl pro Romea.cz Michal Gábor.

Jako třetí zástupce romských stipendistů byl vybrán Patrik Grundza, student automatizace na Univerzitě Pardubice. „Já jsem si ten den na velvyslanectví užil. Seznámil jsem se mimo jiné i s Otakarem Fojtem, vědeckým odborníkem z velvyslanectví, se kterým jsme mluvili o mém oboru a o možnostech mého dalšího studia a mé kariéry,“ řekl Patrik, který je ve stipendijním programu organizace ROMEA prvním rokem.

Organizace ROMEA spolupracuje s Velvyslanectvím Spojeného království Velké Británie a Severního Irska již delší dobu. V rámci British Council získávají vybraní stipendisté kurzy anglického jazyka zdarma. Dále spolupracuje velvyslanectví s organizací ROMEA v otázkách vzdělávání a speciálně v otázkách inkluze a vzdělávání Romů. V minulosti se několikrát manažer stipendijního programu účastnil několika debat jak s hosty, tak s předchozím velvyslancem.

Dnes princ Edward, bratr krále Karla III, předal v sídle Senátu mladým Čechům prestižní zlaté ocenění programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Cenu obdrželo 42 studentek a studentů, kteří se v programu DofE půldruhého roku věnovali zlepšování svých dovedností, znalostí a sportovních výkonů.

Stipendisté organizace ROMEA během setkání s princem Edwardem (24. 5. 2023, FOTO: Velvyslanectví Velké Británie)

Princ Edward se svojí manželkou, vévodkyní Sophie, navštěvují Českou republiku pravidelně. Na pozvání DofE zavítal princ do Česka již v letech 2013 a 2017. Měl přijet také na loňská předávání ocenění, cestu ale musel zrušit kvůli úmrtí své matky, britské panovnice Alžběty II. Vévodkyně Sophie přijela studenty podpořit naposledy v roce 2015.

Vévoda z Edinburghu se dnes setkal s prezidentem Petrem Pavlem a ve Vestci u Prahy zasadil poslední strom v Aleji prince Philipa, svého otce, který program DofE založil. Alej vznikla loni u příležitosti nedožitých 100. narozenin manžela poslední britské královny. Čtvrteční dopoledne stráví princ Edward v Domě dětí a mládeže Praha 4, který je jedním z pražských center DofE. Posledním bodem princovy návštěvy je kladení věnců u Národního památníku hrdinů heydrichiády při chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon