Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 25. 5. 2023
Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.
Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Zdroj: Gabriel Pleska / Midjourney

Vláda se shodla na zpřísnění podmínek pro opakovanou podporu v nezaměstnanosti. Současná pravidla lidé zneužívají, vysvětluje ministerstvo práce a sociálních věcí. Návrh je součástí takzvaného konsolidačního balíčku

Lidé, kteří získají podporu v nezaměstnanosti, ji podle současných pravidel nemusí celou vyčerpat. Během pobírání podpory si totiž mohou najít práci a nastoupit do ní. O zbytek podpory sice přijdou, jenže už po třech měsícících práce se znovu mohou přihlásit o podporu. A nedostanou jen zbylou část podpory, kterou nevyčerpali, ale opět plnou výši. 

A tak někteří tuto možnost využívají k opakovanému dostávání peněz od státu. Čerpají podporu a těsně před jejím skončením – stačí i jediný den – nahlásí, že mají práci. A za tři měsíce jsou zpět. 

„V praxi úřadu práce se vyskytují případy spekulativního ukončování evidence uchazečů o zaměstnání a nástupu do krátkodobých pracovněprávních vztahů za účelem opětovného poskytování podpory v nezaměstnanosti, ke kterému dochází v navazujících evidencích,“ píše ministerstvo. 

„Vyskytují se též případy bezdůvodného a dobrovolného ukončování zaměstnání, ve kterém by ale zaměstnanec mohl i nadále pracovat, a současně i zaměstnavatel projevuje zájem o setrvání tohoto zaměstnance, nicméně z důvodu čerpání podpory v nezaměstnanosti dochází ke skončení pracovněprávního vztahu. Tento vzorec nežádoucího jednání některé osoby považují za zcela legitimní,“ vysvětluje ministerstvo, proč chce pravidla zpřísnit.

Pokud nezaměstnaný celou podporu dočerpá a poté nastoupí do zaměstnání, může se podle dosavadních pravidel znovu přihlásit na úřad práce do evidence uchazečů až po šesti měsících. Opět má, po splnění podmínek, nárok na podporu v nezaměstnanosti v plné délce a výši.  

Pilná včela
Zdroj: Shutterstock

Najděte práci

Inzeráty ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nevíte, na jakou práci se hodíte? Udělejte si unikátní test pracovních předpokladů.

V obou případech chce vláda dobu prodloužit. „Aby měla osoba, která se v období dvou let opakovaně eviduje jako nezaměstnaná, nárok na podporu v nezaměstnanosti, bude muset mezi evidencemi odpracovat delší období. Stávající podmínka odpracování doby tří a šesti měsíců se nově prodlouží na šest a devět měsíců,“ uvádí mluvčí ministerstva Eva Davidová. 

Doplňuje, že zároveň musí být pro přiznání podpory v nezaměstnanosti splněna základní, i dnes platná podmínka: V posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání musí mít žadatel odpracováno alespoň 12 měsíců. Vždy se musí jednat o zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ze které se platí důchodové, tedy sociální pojištění

„Cílem zpřísnění podmínek pro přiznání a výplatu podpory v nezaměstnanosti u opakovaných evidencí je zamezit promyšlenému ukončování evidence a opětovnému vstupu do této evidence z důvodu čerpání podpory v nezaměstnanosti,“ dodává Davidová.  

Podpora souběžně s odstupným 

Ušetřit peníze státu má ještě jedna navrhovaná změna. Výplata podpory by měla začít souběžně s výplatou odstupného, odbytného či odchodného od zaměstnavatele.  

V současnosti je to tak, že uchazeč o zaměstnání dostane podporu až poté, co „vypotřebuje“ odstupné, které mu vyplatil zaměstnavatel. Tedy pokud například dostane odstupné ve výši tří měsíčních platů, začne mu podpora běžet až čtvrtý měsíc.   

„Navrhovaná změna směřuje k tomu, aby podpora v nezaměstnanosti byla uchazeči o zaměstnání poskytována od prvního dne bez ohledu na to, zda mu vznikl nárok na odstupné, a bez ohledu na to, zda odstupné bylo zaměstnavatelem vyplaceno či nikoliv,“ píše ministerstvo v návrhu.

Podle úřadu tak bude institutu odstupného navrácen jeho původní smysl, a to, že se jedná o určitou finanční satisfakci zaměstnanci, který ztratil zaměstnání z organizačních důvodů bez svého zavinění.  

V návaznosti na to má skončit takzvaná kompenzace. „Tu poskytuje úřad práce uchazeči o zaměstnání, kterému vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale odstupné mu nebylo vyplaceno,“ píše se v návrhu.

Výše kompenzace je teď stanovena jako násobek doby, za kterou náleží odstupné, a to ve výši 65 průměrného měsíčního čistého výdělku. Na rozdíl od podpory v nezaměstnanosti ovšem kompenzace nemá maximální limit. „V praxi se výjimečně objevovaly i částky kompenzace přesahující 100 tisíc korun,“ tvrdí ministerstvo.  

Změny mají platit už od ledna

Návrh zamíří do schvalovacího kolečka do Parlamentu. Ministerstvo chce, aby změny platily už od ledna 2024. 

Úřad práce ČR evidoval k letošnímu 30. dubnu celkem 261 683 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných tak činil 3,6 procenta. Z toho podporu v nezaměstnanosti čerpalo skoro 75 tisíc lidí.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v dubnu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, naopak nejnižší v krajích Zlínském, Jihočeském, Vysočina, Pardubickém a v Plzeňském. Průměrný věk nezaměstnaných byl v dubnu 43,3 roku.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2023

výdělků
let

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

8. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených... celý článek

Partners Financial Services