Hurá k Baltu! – Poznaň

Hurá k Baltu! – Poznaň

Počínaje 25.5. vám postupně během 6 týdnů představíme společně s Polskou turistickou organizací 6 zajímavých měst, ležících přímo u tras z Čech a Moravy k baltským plážím. Odpočiňte si během cesty na pár hodin v krásných historických kulisách, ochutnejte místní speciality, udělejte si krátkou procházku nebo skočte do některého ze zajímavých muzeí. Náš severní soused určitě stojí za bližší poznání.

Poznaň

Centrum Velkopolska nebo chcete-li západního Polska, patří k nejstarším polským městům. Právě zde, na historickém Dómském ostrově (Ostrów Tumski) měla začít díky manželskému svazku české kněžny Doubravky a polského krále Měška I. v roce 966 christianizace Polska. Pokud byste chtěli začít prohlídku města odsud, připravte se nejen na historické církevní památky, ale také moderní muzeum „Brama Poznania“ (s českou verzí audioprůvodce), kde se dozvíte mnohé z historie města včetně českých stop. Kousek odsud najdete sympatickou čtvrť Śródka (pojmenovanou po dávných středečních trzích) s několika restauracemi a obrovským muralem, ale také výbornou pláž s několika bary nazvanou Kontenerart. Východně odtud ocení milovníci klasických rekreací vodní nádrž Malta se stejnojmenným vodním parkem Termy Maltańskie a úzkokolejkou. Pokud „nemusíte“ v letních teplotách města, ale zároveň si chcete odpočinout v civilizaci, pak jde o ideální kombinaci.

A teď do centra – Poznaň má jedno z nejkrásnějších náměstí v Polsku (letos zde bohužel probíhají rekonstrukce, ale je otevřené) a na věži renesanční radnice se každý den v pravé poledne ukážou dva kozlíci, kteří se několikrát vzájemně udeří rohy. K jejich umístění právě sem se váže legenda o nešťastném kuchaři a šťastnému útěku kůzlátek před jistou smrtí až sem. Přímo naproti radnici sídlí muzeum poznaňských svatomartinských rohlíčků (vchod z ulice Klasztorna), které jsou vyhlášenou a certifikovanou místní specialitou z těsta s bílým mákem – dostanete jej ale i v několika dalších místech. Mezi kouzelná zákoutí Starého města patří dále „Fara Poznańska“, kde se při troše štěstí nachomýtnete ke koncertu hranému na místní varhany.

Nejširší nabídku průvodců a map Polska (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Nejdůležitější památky spojuje císařsko-královská trasa, na které se nachází jak královský, tak i císařský zámek, obojí s muzejními funkcemi. V budově druhého zmíněného sídlí také zajímavé muzeum věnované událostem v červnu 1956, kdy došlo v socialistickém bloku k prvním antikomunistickým demonstracím a to právě v Poznani. Hned naproti najdete Centrum šifrování Enigma, které prozrazuje úspěch polských matematiků v předvečer 2. světové války.

Pokud máte rádi militaria, připomeňte si je v bývalé pevnosti Cytadela, jež byla upravena na park s vojenským muzeem pod širým nebem. Najdete zde ale i několik hřbitovů a uměleckých instalací.

  • TIP: V ulici Aleje Karola Marcinkowskiego stojí od roku 2010 dva a půl metru vysoká socha Golema od českého umělce Davida Černého. Autor Golema, židovský učenec Jehuda ben Becalel neboli Rabi Löw se totiž narodil v Poznani. Pochován je v Praze na Josefově.
  • PARKING: Aleja Marcinkowskiego (podzemní, 6 PLN / hod., karta/cash), Parking A Termy Maltańskie (ul. Termalna, 20 PLN / den, karta/cash)
  • RESTAURACE: Bamberka (Stary Rynek 2, specialita: pyry z gzikiem), Tumska (Ostrów Tumski 5A, speciality staropolské a poznaňské kuchyně), Trzy Kolory (ul. Wiankowa 3 – na břehu Malty – specialita: kachna po poznaňsku)

Článek byl zpracován ve spolupráci s  Polskou turistickou organizací

Zkušenosti čtenářů

dascs

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí