E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Nejsme chudáci, kteří zdolávají bariéry.“ Lidem s postižením škodí v práci přezírání i velká lítost

Pracovní pozice by neměly vznikat jen proto, aby se na ně mohli hlásit lidé s hendikepem. Naopak by se mělo uzpůsobit pracovní prostředí tak, aby umožňovalo zdravou a přirozenou inkluzi. Podle ředitele Centra Paraple Davida Lukeše lidé s postižením moc dobře vědí, pokud někde představují jen náplň kvóty. Kvůli tomu pak přijde pocit ztráty smysluplnosti, což pro ně představuje jednu z nejtíživějších věcí. Navíc řada diskusí o diskriminaci lidí s postižením často probíhá, aniž by někdo tyto osoby přizval. Přesto existují způsoby, jak se předsudkům bránit.

Lidé s postižením to na trhu práce nemají vždy jednoduché. České prostředí se ale přece jen vyvíjí alespoň trochu pozitivním směrem.Foto: Shutterstock

David Lukeš dříve pracoval jako právník i marketingový specialista. Od chvíle, kdy si na vysoké škole si při skoku do řeky poranil krční obratel a míchu, používá vozík. Kolegové v práci prý jeho hendikep ne vždycky naplno vnímali. To vedlo někdy k „jen“ absurdním, jindy nepříjemným situacím. Tehdy měl kancelář v jiném patře než záchod. „Lidé s poškozením míchy mívají problémy s kontinencí: čekat někde na výtah do jiného patra je velká překážka. Když jsme pak třeba organizovali různé večeře nebo teambuildingy, nikdy se nedělaly v bezbariérovém prostředí. Až když jsme dorazili na místo, všem došlo, že jsem vlastně na vozíku,“ vzpomíná. „Přišlo mi, že musím dokazovat, že mám ve skutečnosti nějaké schopnosti a že mě do práce nevzali jen proto, že žiju s postižením,“ podotýká.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!