Architektonické plány z doby před 8 000 lety zobrazují záhadné megastruktury. Spekuluje se o tom, čemu měly sloužit

Asi před 8 000 lety lovci ze Středního východu vytesali do skály plány na stavbu rozsáhlých staveb, které sloužily asi jako pasti na zvířata. Jedná se o takzvané „pouštní draky“, které obvykle tvořily dvě kamenné stěny sbíhající se k sobě a zakončené jámami nebo něčím, co připomínalo ohradu. Vědci zdůrazňují, že ohrady objevené na skalách jsou nejstaršími známými architektonickými schématy a dokládají schopnost jejich tvůrců přenést velké trojrozměrné struktury na malé rovné plochy.

„Draků“ si poprvé všimli piloti britského letectva ve 20. letech 20. století. Tyto důmyslné architektonické stavby se skládaly ze stěn dlouhých až 5 až 6 km. Archeologové zkoumající tyto struktury se domnívají, že byly nejspíše používány jako pasti pro hromadné lovy. Konec všech „draků“ vždy směřuje ke skalám, jámám nebo ohradám. To tedy může naznačovat, že sloužily k pronásledování a chytání zvířat, a jejich hojnost zase vede k závěru, že tento způsob musel být účinný. Sloužily tedy jako jakési obří nástrahy pro hromadný lov. Ale pro které druhy zvířat? V úvahu zde přicházejí gazely, vysokohorské kozy, koňovití a dokonce i pštrosi.

Tyto stavby je možné vidět vcelku pouze z ptačí perspektivy. Byly objeveny v mnoha zemích Arabského poloostrova, ale nejen tam. Vyskytují se také v Sýrii, Iráku, Arménii a dokonce i v Kazachstánu. V některých z těchto oblastí existovaly starověké civilizace již před 8 000 lety. Většinou mají tvar písmene „V“, kterým poněkud připomínají draky, odtud jejich název. Některé z nich jsou však složitější.

Nedávno byla objevena schémata těchto megastruktur vytesaná do skal. Vědci poukazují na to, že schopnost vytvořit plány velkých struktur na dvourozměrném malém povrchu představuje milník ve vývoji civilizace. Objev také umožňuje lépe pochopit, jak naši předkové používali „pouštní draky“.

Nejstarší plány megastruktur vytvořených člověkem a popis výzkumu byly zveřejněny ve vědeckém časopise PLOS ONE.

O objev stavebních plánů „draků“ se zasloužil tým vedený Rémym Crassardem z Lyonské univerzity. Plány vytesané do kamene byly nalezeny v Jordánsku a Saúdské Arábii.

V Jordánsku se v oblasti Džibal al-Chasabíja našlo celkem osm draků. V jejich blízkosti byl nalezen kamenný plán podobných staveb, který byl vytesán pomocí kamenných nástrojů. Celý kámen je 80 cm dlouhý a 32 cm široký. Plán byl zhotoven před 7 000 lety.

Naopak Zebel az-Zilliyat v Saúdské Arábii má dva pouštní draky, které jsou od sebe vzdáleny přibližně 3,5 km. V jejich blízkosti byl objeven masivní kámen o délce 382 cm a šířce 235 cm. Plán na něm byl pravděpodobně vytvořen před přibližně 8 000 lety.

Vědci se domnívají, že podobné plány stavitelé potřebovali, protože bez pohledu z ptačí perspektivy nelze celé uspořádání těchto mohutných staveb pochopit. Nalezené plány jsou mimořádně přesné.

Přestože lidé upravovali prostor kolem sebe po tisíciletí, známe jen málo plánů nebo map z dob písemných civilizací Mezopotámie a starého Egypta. Tyto příklady jsou nejstaršími známými plány v historii lidstva.

Zdroj: PLOS ONE