Lidé v inflaci nevěří, jinak by běželi nakupovat byty, říká Kubíček z ČNB

Jaroslav Bukovský

Sedmiprocentní sazba je pro inflací zkoušené Česko dostatečná. Země se s ní bude i skrze drahé hypotéky zřejmě ale prát déle, než lidé a dokonce i analytici České národní banky předpokládali. Důvodem je hrozba, že boj se zdivočelými cenami ustrne na půli cesty. „Je pro mě logické držet současné sazby delší dobu, než nám doporučuje model. Abychom si byli jisti, že ekonomiku zchladíme a přesuneme zpět do nízkoinflačního módu. Pro mě osobně to bude pokles jádrové inflace, tedy růst cen neobsahující energie, jednorázové vlivy či potraviny,“ říká člen bankovní rady České národní banky Jan Kubíček.

Guvernér Aleš Michl nedávno studentům na Vysoké škole ekonomické slíbil, že inflace bude do tří měsíců jednociferná, připojil byste se k němu?

Ano, věřím tomu. Možná to bude dokonce ještě před prázdninami. Už v červnu můžeme jít pod desítku, o prázdninách tam ale klesneme určitě.

Bude cesta od desetiprocentní inflace k dvouprocentnímu cíli obdobně rychlá?

Bude pokračovat dezinflace s občasnými výkyvy. Připomeňme třeba loňský říjen, kdy byl zaveden úsporný tarif, který statistický úřad promítl jako snížení cenové hladiny. Takže letos v říjnu uvidíme vzhledem ke srovnávací základně relativně vysoké číslo, jinak bude pokračovat plynulý pokles inflace a v lednu nebo v únoru budeme na cíli. Na začátku roku totiž nastane opačný zoubek směrem dolů.

Takže cesta k cíli se statistickou berličkou. Bude ale dvouprocentní inflace udržitelná?

Myslím že ano, i když existuje legitimní obava, že až odeznějí ceny energií a všech úsporných tarifů, zda inflace nezůstane na nějakých pěti či šesti procentech. To by bylo samozřejmě nepřijatelně vysoko. Podle mého názoru to nastat nemůže, protože kdyby se k tomu schylovalo, jednoduše necháme sedmiprocentní sazbu déle. Sedmiprocentní sazba je natolik vysoká, že i kdyby byla inflace pět procent, tak ji srazí. K tomu současná sazba stačí.

Máme nicméně prakticky plnou zaměstnanost, mzdy rychle rostou, stát zatím úspory jen slibuje. Jde mi o to, zda v Česku nepanuje chronicky inflační klima, které znovu ovládne zemi, až ČNB sníží sazby?

To je platný argument, ostatně proto je pro mě logické držet současné sazby delší dobu, než nám doporučuje model. Abychom si byli jisti, že ekonomiku zchladíme a přesuneme zpět do nízkoinflačního módu.

Co bude oním okamžikem, kdy si budete jisti?

Pro mě osobně to bude pokles jádrové inflace, tedy růst cen neobsahující energie, jednorázové vlivy či potraviny. Jakmile budu mít dostatečnou jistotu poklesu jádrové inflace k cíli, tak si řeknu ano, inflaci jsme zkrotili. A v tu chvíli budu hlasovat pro postupné snižování sazeb.

sinfin.digital