LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy audiovizuální show dotaženou do nejmenšího detailu

Vydáno 25.05.2023 | autor: Dominik Pavliš

Zpěvák a baskytarista Roger Waters se vrátil po několika letech do pražské O2 areny v rámci svého evropského a údajně rozlučkového turné This Is Not A Drill. Během večera nabídl fanouškům setlist sestavený převážně ze skladeb Pink Floyd. A aby jim byl co nejblíže, nechal si v hale postavit kruhové podium.

LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy audiovizuální show dotaženou do nejmenšího detailu LIVE: Roger Waters přivezl do Prahy audiovizuální show dotaženou do nejmenšího detailu

Roger Waters
Praha, O2 arena
24. 5. 2023

V posledních měsících bylo téměř nemožné přehlédnout články o názorech Waterse na napadení Ukrajiny Ruskem. V Polsku byl kvůli tomu jeho koncert zrušený, namále pak měl zpěvák také v Německu, kde o celé záležitosti dokonce rozhodoval soud. Kvůli prohlášením Waterse se k němu mnoho příznivců bezpochyby obrátilo zády, česká O2 arena však byla přesto zaplněná.

RECENZE: Roger Waters ve filmu Us + Them připomíná svou výtečnou show. Mohl ale ubrat na politickém apelu

Hned při příchodu fanoušky jistě potěšilo pódium uprostřed O2 areny. Kdo si pořídil vstupenku na stání, jistě neprohloupil. Krásně však bylo vidět, ať už jste byli v této sekci kdekoliv. Poměrně velká aréna se díky tomuto kroku navíc zdála být komornější a v kombinaci s Watersovými zejména pomalejšími skladbami působila velice sympaticky.

Těsně před koncertem se na promítací obrazovce, která byla ve tvaru jakéhosi kříže (aby na ni bylo vidět dobře odkudkoli) a vznášejíc se nad pódiem, proběhly titulky: „Ve věci veřejného zájmu: soud ve Frankfurtu rozhodl, že nejsem antisemita. Vynikající. Aby bylo jasno, bezvýhradně odsuzuji antisemitismus.“ Dále následovalo: „Zaprvé, s ohledem na vaše kolegy patrony, vypněte si, prosím, své mobilní telefony. Zadruhé – pokud jste jedním z ’miluji Pink Floyd, ale nesnáším Rogerovu politiku’, uděláte lépe, když teď hned půjdete raději do baru. Děkuji.“ Holt britský umělec je zkrátka svůj.

Dvouhodinovou show započal hit Comfortably Numb ve Watersově úpravě – klidnější, táhlá verze, kterou vydal v prosinci minulého roku na albu nazvaném The Lockdown Sessions. Naživo zněla výtečně, zvláště za doprovodu animace postapokalyptického velkoměsta a zejména podpoře backvokalistek. To vše dohromady působilo velice kompaktně a kdo již někdy v minulosti zažil Watersův koncert nebo alespoň viděl snímek The Wall, uzná, že se zpěvák vyžívá v audiovizuální divočině, kde musí být každičký detail perfektně dotažen. Jeho koncertní verze The Wall mluví za vše a jeho ostatní sólová vystoupení nebývají v tomto směru jiná. Zkrátka výborná pastva pro všechny smysly a nejinak tomu bylo i na této show.

Mezi dalšími skladbami zazněla například Another Brick in the Wall s lyrics projekcí či The Powers That Be, která animacemi znázorňovala policejní brutalitu a na projekci se zobrazovala jména George Floyda a dalších. Písní Have a Cigar vzdal zpěvák hold Pink Floyd – na obrazovce běžely staré záběry a fotografie kapely. Následovala Wish You Were Here jakožto pocta Sydu Barrettovi (první zpěvák Pink Floyd, pozn. red.) a jednalo se o jeden z nejsilnějších momentů koncertu, kdy refrén zpívala unisono celá O2 arena. Plynule navázala Shine On You Crazy Diamond, která přímo pojednává o osudu Barretta, s dlouhým psychedelic-rockovým sólem. Přesně tak, jak by to měl Syd rád! První část koncertu zakončila Sheep s nafukovací ovcí, která kroužila kolem arény.

Roger Waters může ve Frankfurtu koncertovat. Soud zrušil zákaz vydaný kvůli muzikantovým postojům

Po pauze se kolem pódia spustil vlajky s překříženými kladivy a Roger Waters, zahalen v černém kabátu a v pilotkách, rozjel In the Flesh s navazující Run Like Hell. Zde si místo nafukovací ovce dalo okružní jízdu nad hlavami diváku pro změnu nafukovací prase. Pro kontext je třeba zde odkázat na již zmiňovaný televizní snímek The Wall. Zazněly též sólové skladby Déjà Vu a Is This the Life We Really Want? ze stejnojmenného alba. Při Brain Damage, další písně od Pink Floyd, pódium prostoupily světelné trojúhelníky a došlo i na zcela nový song The Bar.

Zkrátka a jednoduše, kdo z návštěvníku nevěděl, co od koncertu očekávat, musel být doslova nadšen. Stejně jako dlouholetí fanoušci. Waters má i ve svých neuvěřitelných devětasedmdesáti letech energie stále na rozdávání a show to byla, jak již bylo řečeno, dotažena do detailu po všech stránkách, včetně té zvukové.

Text: Dominik Pavliš, foto: Kate Izor (FB Rogera Waterse) - ilustrační
Témata: Roger Waters, Pink Floyd, This is not a drill, O2 arena

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít