„Celkové náklady na vybudování odhadujeme na 899 milionů korun. Stavba by měla začít od jara 2026,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková. Brněnští radní ve středu schválili investiční záměr. 

Základní škola bude mít čtyři nadzemní a jedno podzemní podlaží. Kromě výukových tříd bude v budově školní jídelna pro devět stovek strávníků, knihovna a administrativní zázemí. „V sousedním samostatném objektu pak budou dvě tělocvičny a mateřská škola s potřebným zázemím a zahradou. Na střeše této stavby bude navíc i venkovní sportoviště,“ doplnila radní pro oblast školství Irena Matonohová.

Ředitel brněnské pobočky developerské firmy CPI Property Group Miroslav Pekník.
Šéf Nové Zbrojovky v Brně o plánech: Tři tisíce bytů, ale brzdíme. Zájem klesá

Nová čtvrť Nová Zbrojovka vzniká na ploše o rozloze dvaadvaceti hektarů. Má v ní být dvě stě tisíc metrů čtverečních kancelářských a asi sto tisíc metrů komerčních ploch. „Je tady celkově nachystaných dva a půl tisíce až tři tisíce bytů," oznámil ředitel Nové Zbrojovky Miroslav Pekník ze společnosti CPI Property Group, která je vlastníkem areálu.

Už nyní je využívaný prostor u bývalé kotelny, kde se konají různé akce. „V tuto chvíli máme poptávku skoro každý týden. Lidé tady chtějí slavit narozeniny. Je to takové malé příjemné místo. Přes léto je Zbrojovka skoro každý víkend obsazená nějakým eventem, ať je to u kotelny, na hřišti nebo v Hale 76," podotkl nedávno Pekník.

Parkování u stadionu za Lužánkami v Brně. Přibyly tam zábrany.
Nové zátarasy u stadionu za Lužánkami v Brně. Brání parkování aut, podívejte se

Nová školní zařízení vyrostou i na Sadové v Králově Poli, kde se díky rozsáhlé bytové výstavbě zvýšil počet obyvatel zhruba o šest tisíc. „Vznikne tam osmnáctitřídní základní škola pro 540 dětí a pětitřídní mateřská škola pro 125, umístěná při ulici Zaječí hora. Projekt počítá i s centrálním veřejným prostranstvím a parkem. Celkové náklady jsou asi 1,2 miliardy korun. Stavba by měla začít na jaře příštího roku,“ uvedla Vaňková.

Poznámka redakce: V původní verzi článku bylo zahájení stavby v příštím roce, informace pocházela od zástupců města. Ti poté termín změnili na rok 2026.