AI a strojové učení mění svět investic

Využívání strojového učení a AI není ve financích novou věcí. Od roku 1988 funguje například uzavřený Medallion Fund, který dodává anualizovaný roční výnos okolo 60 %.

Oproti tomu drtivá většina českých, ale i světových, investičních společností nepoužívá žádné sofistikované nástroje a investiční doporučení řeší v lepším případě výpočty základních indikátorů v Excelových tabulkách. Tomuto odpovídá i jejich výkonnost a odklon investorů od aktivně řízených fondů k nákupu ETF (Exchange traded funds) pasivně kopírujících největší akciové indexy.

Zastánce prvního zmíněného přístupu představují v České republice vědci a programátoři z Analytical Platform, kteří spolu s partnerským Ústavem informatiky Mendelovy univerzity v Brně a Katedrou financí Masarykovy univerzity vyvíjí webovou službu www.analyticalplatform.com sloužící pro podporu investičního rozhodování. Nástroje jsou postavené na automatizaci, strojovém učení a nejpokročilejších statistických metodách.

„Naše aplikace pomáhají investorům dosahovat jejich cílů, kterými jsou zpravidla zvyšování výkonnosti, snižování volatility nebo optimalizace dalších finančních indikátorů,“ uvádí product owner platformy Vladimír Vacula.

„Lepší výsledky však paradoxně často nejsou hlavní motivací k používání našich nástrojů. Především u větších klientů je stěžejním faktorem získání kvalitních podkladových materiálů k obhájení investičního rozhodnutí před svými klienty či regulátorem,“ doplňuje za výzkumný tým Michal Dufek.

Analytical Platfrom nyní investorům a portfolio manažerům nabízí unikátní příležitost testování vybraných aplikací na 1 měsíc zdarma. Mohou si tak přímo na svém akciovém portfoliu vyzkoušet například aplikaci Teorii moderního portfolia laureáta Nobelovy ceny Harryho Markowitze nebo získat informace, jak si jejich akcie stojí dle analýzy 3000 finančních indikátorů, včetně identifikace významnosti těchto indikátorů v aktuálním tržním prostředí.

Více o Analytical Platform:

Analytická platforma je online platforma pro investiční společnosti, kterým zjednodušuje práci analytického oddělení, front-office, back-office a compliance.

Od roku 2016 se zaměřujeme na výzkum a vývoj v oblasti využití umělé inteligence, datové analytiky a strojového učení ve financích a investicích. Analytická platforma pomáhá investičním fondům, obchodníkům s cennými papíry a profesionálním investorům získat vyšší alfu a nižší betu a získat bezchybnou evidenci investičních rozhodnutí.

Klíčová slova ČR-finance-počítače-komunikace-Analytical Platform

Oblast
Jihomoravský (bn)

Kategorie
Finance, ekonomika
IT, telekomunikace

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.