Projekt Identita zmapuje historii i současnost českého grafického designu

foto Historii i současnost českého grafického designu přinese vznikající televizní cyklus, výstava, monografie i film Identita, začne příští rok.

Praha - Historii i současnost českého grafického designu zmapuje projekt Identita. Vznikne televizní cyklus, výstava, monografie i film. Projekt představí státní symboly, poštovní známky, bankovky, loga institucí, ale i knihy, dopravní značky, orientační systém v metru, obaly výrobků či filmové plakáty jako věci, které jsou součástí formování české národní identity. ČTK o tom za jeho autory a organizátory informovala Martina Reková.

Fotogalerie

Televizní cyklus, kterým bude provádět jeden z nejznámějších designérů porevoluční doby Aleš Najbrt, se objeví v České televizi v roce 2024. V koprodukci s veřejnoprávní televizí ho natáčí režisér Jakub Skalický. Výstava, monografie a celovečerní dokumentární film vznikají současně. Iniciátory Identity jsou typograf a pedagog Filip Blažek a teoretička designu Linda Kudrnovská.

Výstava odstartuje příští rok na jaře v regionech a vyvrcholí na podzim v Muzeu Kampa v Praze. Celovečerní dokument jako završení celého projektu má být v českých kinech v roce 2025.

Projekt Identita připomene jména jako Ladislav Sutnar, Karel Teige, Alfons Mucha, Jan Solpera, Rostislav Vaněk, Clara Istlerová, Petr Babák, Robert V. Novák, Tomáš Brousil, Marek Pistora, František Štorm nebo Zuzana Lednická.

Iniciátoři projektu vycházeli z toho, že v Česku dosud nebyl detailně zmapován obor tuzemského grafického designu. Identita vzdá také hold výrazné generaci tvůrců, kteří český grafický design formovali. Jako například nedávno zesnulý typograf a pedagog Zdeněk Ziegler, s nímž tvůrci natočili v jeho 90 letech jeden z posledních rozhovorů.

Cílem tvůrců je kromě představení více než stoleté historie oboru i poukázat na jeho vliv na společnost. Grafický design každého člověka celoživotně provází, málokdo ale ví, jaké příběhy za ním stojí. Samotní grafičtí designéři tento obor vnímají především jako službu veřejnosti, která slovy Zieglera "může někdy souviset s uměním".

Smyslem výstavy bude podle pořadatelů objasnit, jak jednotlivá díla vznikala a jak pozitivně či negativně ovlivnila nebo ovlivňují člověka. Chtějí ukázat, že pod pojmem grafický design si nelze představit jen krásně zpracované knihy, ale jsou to i varovné nápisy nebo plakáty nacistické či komunistické propagandy. Výstava bude existovat i ve verzi pro spolupráci s Českými centry a zastupitelskými úřady v zahraničí.

Autory loga a vizuálního stylu projektu Identita je Studio Marvil, písmo pro něj vytvořil Tomáš Brousil. Více informací je na www.projektidentita.cz.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď