Předloha ke zřízení dětského ombudsmana je před dokončením

Předloha ke zřízení dětského ombudsmana je podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna před dokončením, vláda a následně sněmovna by ji mohly dostat v září. Stále zůstává otázkou zejména financování, řekl Michal Šalomoun před poslanci z petičního výboru. Dětský ombudsman by měl působit v nynější Kanceláři veřejného ochránce práv. Výbor ministrovi doporučil, aby novelu předložil nejpozději na podzim. Jinak je podle poslanců možné, že by se s ní zákonodárci nestihli do konce volebního období vypořádat.

 

Znění novely je podle JUDr. MgA. Michala Šalomouna. Ph.D., prakticky hotové a dokončuje se sepisování důvodové zprávy. „Jediné, kde tam já mám trošku bílé místo, je otázka rozsahu a financování,“ uvedl ministr. Ministerstvo financí by podle něho dalo přednost možnosti, že se institut dětského ombudsmana zřídí bez navýšení rozpočtu Kanceláře veřejného ochránce práv, naopak kancelář by chtěla 35 nových zaměstnanců. Michal Šalomoun by, jak uvedl, šel „zlatou střední cestou“, tedy aby dětský ombudsman začínal s deseti až 15 novými lidmi. Ministr uvedl, že pokud se záležitost do konce měsíce nevyřeší, pošle novelu začátkem června do připomínkového řízení ve variantách.

K pravomocem dětského ombudsmana by podle Michala Šalomouna patřila vzdělávací činnost o právech dítěte, kontrola dodržování práv dětí i vstupování do některých typů soudních řízení, zejména opatrovnických. „Tipuji, že případů by měly být nižší desítky ročně,“ uvedl ministr.

Veřejný ochránce práv JUDr. Stanislav Křeček varoval před vznikem formální instituce a uvedl, že rozpočet jeho úřadu má být příští rok krácen. „My jsme připraveni to vykonávat v jakémkoli počtu. Ale upozorňuji na to, že to má mezinárodní aspekty a institut (dětského ombudsmana) je sledován,“ řekl.

Se zřízením postu dětského ombudsmana počítá Úmluva o právech dítěte, která začala platit v někdejším Československu v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. Je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá. Vytvoření pozice doporučovaly opakovaně vládní výbor pro práva dítěte i mezinárodní instituce.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP