Tatra postavila obrněný vůz Phoenix. Jeho speciální sedadla vydrží výbuch miny pod kabinou

Přidat na Seznam.cz

Tatra opět předvedla něco výjimečného. Společnost Tatra Defence Vehicle (TDV) připravila obrněný Phoenix jako hlavní atrakci veletrhu IDET. Kontejnerový nakladač Tatra Phoenix 8×8 s prodlouženým podvozkem a pancéřovanou kabinou. Na první pohled je podobný sériovým vozidlům, ale má i speciální prvky vojenské výbavy a extrémně odolná sedadla a podlahu kabiny. Vojenské kolové techniky však bude na výstavě k vidění podstatně více.

Česká automobilka Tatra je již řadu let známá nejen výrobou odolných terénních vozidel pro civilní sektor, ale také speciálů pro armádu. Ty vyžadovaly nejen mnoho verzí a jejich relativně snadnou přestavbu či servis, ale také mechanickou odolnost a výdrž. Dnes společnost Tatra Defence Vehicle (TDV) navrhuje a vyrábí speciální vojenskou techniku.

Vyvíjí a vyrábí především vojenská pozemní vozidla na kolových podvozcích a zabývá se také jejich opravami a servisem. Jednou z jejích sekcí jsou obrněné kabiny. Jednu z nich bude mít i hlavní hvězda stánku Tatra na veletrhu IDET.

Pancéřování a neprůstřelná skla

„Hlavním lákadlem našeho stánku bude novinka představující kontejnerový nakladač Tatra Phoenix 8×8 s prodlouženým podvozkem a pancéřovou kabinou,“ prozrazuje podrobnosti z výstavy IDET marketingová ředitelka automobilky Alena Hegnerová. „Vůz, vyvinutý společně s Tatra Defence Vehicle, přihlásil výrobce také do soutěže o Zlatou cenu IDET,“ dodala Hegnerová.

Nový „neprůstřelný“ Phoenix má balistickou a minovou odolnost 3. stupně a kromě neprůstřelného skla kabiny má také odolné pancéřování, specifické příslušenství a vybavení speciálními sedačkami, které chrání posádku před účinky min a výbušných zařízení explodujících přímo pod kabinou Tatry. Návštěvníci se mohou těšit také na odhalení nové generace Tatry Force s krátkou i dlouhou kabinou určenou pro hasičské záchranné sbory.

Zdroj: redakce, Tatra DV, Tatra